Γαλλία: Μπροστά με μία μονάδα ο Μακρόν για τις βουλευτικές εκλογές -Δεύτερος ο Μελανσόν

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στη Γαλλία αναμένεται να αποτυπωθούν και στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, που θα γίνουν στις 12 και 19 Ιουνίου.

Τρεις εβδομάδες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση, πάνω από το 75% της πρόθεσης ψήφου μοιράζεται σε τρία μπλοκ:

-πρώτον, του κυβερνητικού συνασπισμού του Εμανουέλ Μακρόν, υπό την επωνυμία «Μαζί» (ενώνει το κόμμα Μακρόν, το κεντρώο MoDem και το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ «Ορίζοντες»),

-δεύτερον, του συνασπισμού της αριστεράς υπό τον ακροαριστερό Ζαν Λικ Μελανσόν, με την ονομασία Nupes (ενώνει το κόμμα Μελανσόν, το κομμουνιστικό κόμμα και το Σοσιαλιστικό κόμμα),

-τρίτον, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, «Εθνική Ένωση».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos-Sopra Steria, για τη «Le Monde», η οποία έγινε μετά τον διορισμό της Ελιζαμπέτ Μπορν στη θέση του πρωθυπουργού, η πρόθεση ψήφου δίνει μικρό προβάδισμα στο κόμμα Μακρόν, σε σχέση με τον αντίπαλό του της αριστεράς.

Το κόμμα Μακρόν συγκεντρώνει 28%, το κόμμα Μελανσόν 27% και το κόμμα Λεπέν 21%.

Αυτή η νέα ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων αφήνει ελάχιστη θέση στον ανταγωνισμό. Απώλειες σημειώνει η δεξιά, η οποία συγκεντρώνει 9% στην πρόθεση ψήφου.

Ωστόσο, ο εκλογικός νόμος προβλέπει απόλυτη κυριαρχία Μακρόν σε αριθμό εδρών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Le Monde», το κυβερνών κόμμα Μακρόν αναμένεται να έχει 290-330 έδρες (έναντι 350 που έχει σήμερα), το κόμμα Μελανσόν 165-195 έδρες (έναντι 60 που έχει σήμερα), το κόμμα Λεπέν 20-45 έδρες (έναντι 6 που έχει σήμερα), η δεξιά 35-65 (έναντι 121 που έχει σήμερα).

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 54% των ερωτηθέντων επιθυμούν ο Μακρόν να εκλέξει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ ένα 45% επιθυμούν να συγκατοικήσει με τον Μελανσόν και να τον ορίσει πρωθυπουργό.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μακρόν όρισε την Ελιζαμπέτ Μπορν νέα πρωθυπουργό, η δεύτερη μόλις φορά σε 30 χρόνια που μια γυναίκα στη Γαλλία καταλαμβάνει αυτό το αξίωμα.

epirusblog.gr
5 of 5
Γαλλία: Μπροστά με μία μονάδα ο Μακρόν για τις βουλευτικές εκλογές -Δεύτερος ο Μελανσόν
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3721575173289129150
item