ΗΠΑ: Αισιοδοξία για την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ -Όλα θα πάνε καλά με την Τουρκία, λέει ο Μπάιντεν

Αισιοδοξία εκφράζουν οι ΗΠΑ για την επίλυση του θέματος που έχει προκύψει με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ σηματοδοτούν μια «στιγμή-ορόσημο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια», σύμφωνα με τον Τζέικ Σάλιβαν, τον κορυφαίο σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Στιγμή-ορόσημο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια η ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός, μια στιγμή-ορόσημο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Δύο έθνη με μακρά παράδοση ουδετερότητας θα ενταχθούν στην πιο ισχυρή αμυντική συμμαχία του κόσμου και θα φέρουν μαζί τους ισχυρές ικανότητες και ένα αποδεδειγμένο ιστορικό ως σύμμαχοι».

Ο Μπάιντεν είπε την Τετάρτη «νομίζω ότι θα είμαστε εντάξει», όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους πώς θα πείσει την Τουρκία να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Μπάιντεν: Όλα θα πάνε καλά με τις αντιρρήσεις της Τουρκίας για την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Οι ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας έρχονται να με δουν την Πέμπτη. Νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά», είπε ο Μπάιντεν. Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν μπορεί να πείσει την Τουρκία, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε: «Δεν σκοπεύω να πάω στην Τουρκία, αλλά πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά».

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι είναι «σίγουρος» ότι οι αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα εγκριθούν, παρά τις ανησυχίες της χώρας-μέλους Τουρκίας.

Και τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να δώσουν ομόφωνη έγκριση για να γίνει αποδεκτή μια χώρα στη συμμαχία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε αυτή την εβδομάδα ότι δεν σκοπεύει να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εάν δεν ικανοποιηθούν οι προσδοκίες του και δεν ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες του.

Λευκός Οίκος: Είμαστε βέβαιοι ότι η διαδικασία της ένταξης Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα προχωρήσει

Ωστόσο, η Σουηδία και η Φινλανδία εργάζονται και οι δύο για την επίλυση του ζητήματος σχετικά με τις ανησυχίες της Τουρκίας, ενώ με το θέμα ασχολούνται και αξιωματούχοι των ΗΠΑ, είπε ο Σάλιβαν, και υπάρχει βεβαιότητα ότι η επέκταση της Συμμαχίας μπορεί να προχωρήσει.

«Είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος της ημέρας, η Φινλανδία και η Σουηδία θα έχουν μια αποτελεσματική και αποδοτική ενταξιακή διαδικασία, ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας μπορούν να αντιμετωπιστούν», είπε ο Σάλιβαν στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Ο Σάλιβαν είπε πως μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του την Τετάρτη και ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, θα συναντηθεί με τον ομόλογό του στη Νέα Υόρκη, ενώ η κυβέρνηση αισθάνεται «πολύ καλά» για τη διαδικασία.

«Το σπουδαίο πράγμα με τον ελεύθερο κόσμο, με τη δυτική συμμαχία, με το ΝΑΤΟ είναι ότι υπάρχει μια ομάδα κρατών που όλα έχουν απόψεις, που όλα έχουν προοπτικές, που όλα έχουν συμφέροντα, αλλά ξέρουν επίσης πώς και πότε να κινηθούν μαζί και πώς να επιλύσουν τις διαφορές που προκύπτουν. 

Και ελπίζω ότι αυτές οι διαφορές θα διευθετηθούν. Αναμένω ότι το ΝΑΤΟ θα μιλήσει με μία φωνή για την υποστήριξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο τέλος της ημέρας», είπε.


epirusblog.gr
5 of 5
ΗΠΑ: Αισιοδοξία για την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ -Όλα θα πάνε καλά με την Τουρκία, λέει ο Μπάιντεν
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 4824260594570918606
item