Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή η Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ -Ενισχύει τη χώρα, τι θα πει ο Μητσοτάκης

Τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου θα τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό πρόκειται να συμβεί σήμερα, με τον πρωθυπουργό να ανεβαίνει στο βήμα της Βουλής, με αφορμή την ψήφιση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών (MDCA).

Στόχος η επισφράγιση της εμβάθυνσης των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ

Δεν είναι τυχαία η απόφαση να ψηφιστεί σήμερα, λίγες ημέρες πριν το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον και την συνάντηση που θα έχει στον Λευκό Οίκο με τον Τζο Μπάιντεν.

Στόχος είναι να επισφραγισθεί η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και να δοθεί το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν αξιόπιστο και ισχυρό εταίρο. 

Ειδικά, υπό το πρίσμα των ραγδαία μεταβαλλόμενων ισορροπιών που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί στην σημασία που έχει για την χώρα η ισχυροποίηση των συμμαχιών της. \

«Η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια ενισχύθηκε γεωπολιτικά, αμυντικά και οικονομικά», θα τονίσει στην ομιλία του και θα υπογραμμίσει το αυξημένο κύρος που απολαμβάνει στους κόλπους των ευρωατλαντικών οργανισμών.

Τα κέρδη από τη Συμφωνία

Ξεχωριστή αναφορά θα κάνει στα οφέλη που προκύπτουν από την Συμφωνία για την αμυντική θωράκιση της χώρας έναντι οποιασδήποτε απειλής και την θωράκιση εθνικά ευαίσθητων περιοχών, όπως η Αλεξανδρούπολη, που περιλαμβάνεται στην επέκταση της.

Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία μέσω της λειτουργίας των βάσεων ταυτίζει επί της ουσίας τα συμφέροντα των δύο χωρών στην περιοχή με την Ελλάδα να ισχυροποιεί την παρουσία της και την συμμετοχή της στη Δυτική Συμμαχία. 

Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης θα επιμείνει ότι η MDCA, όπως και αυτή με την Γαλλία είναι η ισχυρότερη ασπίδα απέναντι και στις προκλήσεις της Τουρκίας. Γεγονός, που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αποτυπώνεται και στον εκνευρισμό που εκδηλώνει η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα.

Η τουρκική παραβατικότητα θα τεθεί από τον πρωθυπουργό τόσο στην συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο όσο και στην ομιλία του στο Κογκρέσο, όπου θα επισημάνει τους κινδύνους που απορρέουν για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.

Πετάει το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση -Τι χρεώνει στον Τσίπρα

Παράλληλα, αναμένεται να θέσει προ των ευθυνών της την αξιωματική αντιπολίτευση που έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει την Συμφωνία. 

«Θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν για το πώς αντιλαμβάνονται, πραγματικά, τις συμμαχίες της χώρας και τη θέση της πατρίδας μας σε αυτό τον γεωπολιτικό χάρτη ο οποίος αλλάζει με τόσο μεγάλη ταχύτητα», σημείωσε κατά την χθεσινή του ομιλία στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, προϊδεάζοντας για την αντιπαράθεση που θα έχει στη Βουλή με τον κ. Τσίπρα. 

Στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρεώνει μία στάση που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και με αυτήν θολώνει το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψει σε μια κρίσιμη εποχή.

epirusblog.gr
5 of 5
Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή η Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ -Ενισχύει τη χώρα, τι θα πει ο Μητσοτάκης
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4904123953429127560
item