Νίκος Ανδρουλάκης: Παίρνει «ψήφο εμπιστοσύνης» από τα κεντρικά στελέχη και τους συνέδρους του ΠΑΣΟΚ

Tο «απόσταγμα», τόσο της ομιλίας του ίδιου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, όσο και εκείνων που έλαβαν το λόγο φανερώνει την κοινή εκτίμηση και πεποίθησή τους ότι έχει πλέον διαμορφωθεί η ικανή και αναγκαία συνθήκη για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

Παρότι αρκετοί ομιλητές έβαλαν κάποιους «αστερίσκους» στην περιγραφή της «διαδρομής» που ακολουθείται, η συντριπτική πλειονότητα εμφανίστηκε με την βεβαιότητα ότι στις προσεχείς εκλογές «το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να βρεθεί στην πλευρά των νικητών»

Η τελευταία φράση, που αξιοποιεί στις δηλώσεις του ο Νίκος Ανδρουλάκης, αποτελεί άλλωστε και το στοίχημα της Χαριλάου Τρικούπη για τον κρίσιμο σταθμό της πρώτης Κυριακής των εθνικών εκλογών.

Μετά τις διαχωριστικές γραμμές που όρισε για τη «μάχη του συγκεκριμένου» με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ανδρουλάκης, κορυφαία στελέχη, όπως οι δύο πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος πήραν καθαρή θέση για το πως οφείλει το κόμμα τους να «βλέπει» τα διλήμματα περί κυβερνητικών συνεργασιών.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε από την αρχή της ομιλίας του ότι το δικό τους «στοίχημα, δεν είναι με ποιους θα διαχειριστούμε τις υπάρχουσες δομές εξουσίας, είναι να ανατρέψουμε το πολιτικό σκηνικό».

Εκτίμησε ότι «η ώρα για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, είναι τώρα» και επιτέθηκε σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας τα δύο κόμματα «συντηρητικό δίπολο». Μάλιστα συνέχισε την επίθεση προς τα δύο κόμματα λέγοντας ότι: «Κανείς από τους δύο δεν έδωσε το παραμικρό δείγμα ότι μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα».

 πρώην πρωθυπουργός είπε «όχι» και στις «επιδιώξεις της δεξιάς, που ουδέποτε συναντήθηκαν με τις αξίες της Παράταξής μας» και προς το ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι «οι δρόμοι μας δεν μπορούν να συναντηθούν με τη συντήρηση όποιο χρώμα και να έχει».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι κόμματα οφείλουν και δικαιούνται να έχουν τις εκλογικές τους φιλοδοξίες και στοχεύσεις. «Αυτό προφανώς ισχύει για το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ που δικαιούται το καλύτερο. Κανένα κόμμα δεν έχει υποχρέωση να διευκολύνει τα αλλά», εξήγησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας επί της ουσίας και στον αρχηγό του κόμματος ο οποίος ανάφερε χθες ότι το κόμμα δεν θα έχει ξανά ρόλο κομπάρσου:

«Ενδέχεται όμως η υπεύθυνη στάση, από ένα σημείο κόπωσης και ωριμότητας της κοινωνίας και μετά, να λειτουργεί ως πλεονέκτημα ιδίως όταν το ειδικό εκλογικό ακροατήριο, όπως αυτό του κέντρου και της κεντροαριστεράς, είναι πιο απαιτητικό».

Ανοίγοντας δε την «ταμπακιέρα» ενδεχόμενων κυβερνητικών συνεργασιών ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι: «Η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ θα κάνει τις σταθμίσεις της και θα συνθέσει το αφήγημα της Παράταξης που θα προταθεί ως το εθνικό αφήγημα της επόμενης περιόδου». Έτερο σημείο της ομιλίας του που ήταν ίσως αιχμή προς όσους θεωρούν λάθος απόφαση την σύμπλευση με τη ΝΔ το 2012, είναι το εξής:


«Η δημοκρατία κινείται πάντα μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας. Τα πράγματα κρίνονται καταρχάς εκλογικά. Αργότερα όμως κρίνονται ιστορικά. Η δημοκρατική προοδευτική παράταξη είχε πολλές εκλογικές επιτυχίες και πολλές εκλογικές αποτυχίες στο επίπεδο της συγκυρίας. Περήφανη όμως είναι σήμερα για τη θετική αξιολόγηση της εισφοράς της στο επίπεδο της Ιστορίας.

Βέβαια κάθε γενιά ζει τη δική της συγκυρία και θέλει μέσα σε αυτήν τα καλύτερα αποτελέσματα, άμεσα και χειροπιαστά. Ιδίως όταν έχει ταλαιπωρηθεί . Είναι απολύτως εύλογο και φυσικό. Κάθε γενιά γράφει όμως και το δικό της κεφάλαιο στην Ιστορία του τόπου. Και εκεί σίγουρα όλοι θέλουμε η αυστηρή κρίση της Ιστορίας να είναι θετική. Εύχομαι λοιπόν στην Παράταξη να κερδίσει και τη μάχη της συγκυρίας και τον πόλεμο της Ιστορίας .

Ο Ανδρέας Λοβέρδος συνέβαλε με την ομιλία του στο κλίμα ενότητας υπενθυμίζοντας, απευθυνόμενος στους συνέδρους ότι: «Έλεγα πριν λίγους μήνες πως μπορούμε να υπερδιπλασιάσουμε την εκλογική μας δύναμη. Είμαστε κοντά. Στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις. Από το ίδιο το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου, όταν βγήκε το αποτέλεσμα. Όπως το έκανα όλα αυτά τα χρόνια. Στηρίζω στο κόμμα, στα ΜΜΕ, στην Βουλή».

Ο Α. Λοβέρδος επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του «για την πατρίδα, για την ανάπτυξη, για την κοινωνική πολιτική, για τη Δημοκρατία, για τα Πρωτεία της Δημοκρατίας και τους εχθρούς της» είπε ωστόσο ότι «δεν κάνει βήμα πίσω, ούτε και για το παραμικρό σημείο τους. Αρκετά άλλωστε από αυτά έχουν ήδη επαληθευτεί». 

Για την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ, που είχε υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή είπε: «ΠΑΣΟΚ λοιπόν και όλοι στον κοινό αγώνα για την αναγέννησή του. Για ένα κόμμα πατριωτικό, μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό, ένα κόμμα του κέντρου και της κεντροαριστεράς, της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας».

Γιάννης Πανούσης και Κώστας Χρυσόγονος έδωσαν την εικόνα της διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ και με τις παρεμβάσεις τους τόνισαν ότι δεν έρχονται για τις καρέκλες.

-Θέση για την πορεία και την «επόμενη μέρα» του ΠΑΣΟΚ έλαβαν ουκ ολίγοι ομιλητές, σήμερα, δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, όπως οι:

Μιχάλης Κατρίνης: Οι επιλογές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχαν

Οι επιλογές της Νέας Δημοκρατίας και του Σύριζα δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης και τόνισε ότι αξίζει στους Έλληνες πολίτες μια καλύτερη μοίρα, ένας καλύτερος και πιο όμορφος δρόμος.

Το δρόμο αυτό θα τον ανοίξουμε και θα τον περπατήσουμε μαζί με τον κόσμο της εργασίας, τους νέους ανθρώπους, τις νέες και ζωντανές δυνάμεις της επιχειρηματικότητας, τους αγρότες, τους μη προνομιούχους που πλέον γίνονται ολοένα και περισσότεροι από ένα άδικο, πελατειακό και κομματικό κράτος, υποστήριξε ακόμη ο κ. Κατρίνης.

Γιάννης Πανούσης: Το ΠΑΣΟΚ όποτε κι αν κυβερνήσει πρέπει να έχει καθαρότητα πολιτικού λόγου

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει ένας πολιτικός γαλαξίας. Όποτε κι αν κυβερνήσει πρέπει να έχει καθαρότητα πολιτικού λόγου. Να έχει προσωπική εντιμότητα και να στοχεύει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. 

Η μεγάλη πρόκληση του ΠΑΣΟΚ είναι να διαχειριστεί τις κρίσεις με σχέδιο, πρόγραμμα και συμμαχίες», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Πανούσης,

Κώστας Χρυσόγονος: Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως επαγγελματία πολιτικό

Η χώρα δεν χρειάζεται νέες αυταπάτες, χρειάζεται ρεαλισμό με κυβερνητικό πρόγραμμα για να προωθηθεί ο εκσυγχρονισμός της πολιτείας. Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως επαγγελματία πολιτικό, υπογράμμισε ο πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος. 

Με αφορά το μέλλον της χώρας κι είμαι έτοιμος να βοηθήσω την νέα προσπάθεια του προέδρου που γνωρίζω προσωπικά από τα χρόνια της Ευρωβουλής, συμπλήρωσε.

Νίκος Αλιβιζάτος: Να βάλουμε ως προτεραιότητα την ηλικιακή ανανέωση

Η χθεσινή μέρα ήταν η μέρα του Νίκου Ανδρουλάκη, είπε ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος και πρόσθεσε ότι πρέπει να βάλουμε ως προτεραιότητα την ηλικιακή ανανέωση.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Φώφη Γεννηματά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως της χρωστάμε γιατί μας κράτησε ενωμένους και μας έμαθε τον αγώνα με ηθική και πίστη στις αρχές μας.

Η γραμματέας της Κ.Ο Ευαγγελία Λιακούλη απαντώντας στο ερώτημα γιατί ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ είπε πωςδεν συσσωρεύουμε προβλήματα, αλλά λύνουμε τα προβλήματα με ρεαλιστικές και υπολογισμένες στο κόστος τους προτάσεις, που φέρνουν καινούρια πράγματα στο πολιτικό τοπίο, όπως την κοινωνική κατοικία, το πλαφόν στη λιανική τιμή ρεύματος, το ψηφιακό κόμμα.

Ο Κακλαμάνης «κάρφωσε» όσους πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ: «Τα ποντίκια φεύγουν από το καράβι όταν τελειώνει το τυρί»

Σφοδρή επίθεση προς τα στελέχη που αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ για άλλα κόμματα, εξαπέλυσε από το βήμα του συνεδρίου του κόμματος ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

Ο κ. Κακλαμάνης «καρφώνοντας» ουσιαστικά όσους βρήκαν στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2012 υπογράμμισε πως «ηρθε το βυτιοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ και το ξεκαθάρισε. Κάθε σπίτι έχει τον απόπατό του».

Στη συνέχεια θέλοντας να εξηγήσε τους λόγους που συνέβη αυτό έκανε σύγκριση με   «ποντίκια» που δεν είχαν λόγο παραμονής στο ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή που είχε πάψει να είναι κόμμα εξουσίας. 

«Τα ποντίκια φεύγουν από το καράβι όταν τελειώνει το τυρί», είπε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Κακλαμάνης. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως  η επιστροφή στα σύμβολα και τον τίτλο δεν σημαίνει αναπαλαίωση».

Τόνια Αντωνίου: Σήμερα βρισκόμαστε ενώπιος ενωπίω με την ιστορία μας και το μέλλον.

«Να μετατρέψουμε την προσδοκία των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που εκφράστηκε δύο φορές τους τελευταίους μήνες, σε πολιτικό λόγο και πρωτοβουλίες αντάξιες του ονόματος και της μεγάλης αξιακής, πολιτικής και ιστορικής παρακαταθήκης του ΠΑΣΟΚ, που εμφατικά αποτυπώνεται πλέον στο όνομα και τα σύμβολα της παράταξής μας. 

Αυτό αποκλείει την κυβερνητική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, ανέφερε η βουλευτής του νοτίου τομέα της Β! Αθηνών Τόνια Αντωνίου.

Η χώρα δεν βρίσκεται σήμερα στο χείλος της χρεοκοπίας για να αναγκαστούμε να συνεργαστούμε με τον ιστορικό μας πολιτικό και ιδεολογικό αντίπαλο. Η αυτοθυσία της παράταξης στο παρελθόν, δεν μπορεί να επαναληφθεί ως αυτοχειρία στο μέλλον», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια είπε πως «εάν θέλουμε να αποτελέσουμε ξανά το αντίπαλο δέος στην συντηρητική παράταξη, αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται με σαφήνεια και αποφασιστικότητα στον πολιτικό μας λόγο και τις πρωτοβουλίες μας.

Εάν δεν το κάνουμε, θα αποτελέσουμε δεκανίκι για τις δυνάμεις που έστησαν τα τελευταία χρόνια το σκηνικό ενός νέου διχασμού: την παραπαίουσα κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη και την αξιωματική αντιπολίτευση του κ. Τσίπρα που αγκομαχά βυθισμένη στην αναξιοπιστία και ελπίζει να κάνουμε το μοιραίο λάθος. Το ιστορικό momentum είναι τώρα».

Κλείνοντας την ομιλία της η Τόνια Αντωνίου υποστήριξε τα εξής:

Μόνο προσθέτοντας δυνάμεις, όπως σε όλη την ιστορία του έκανε το ΠΑΣΟΚ, μπορούμε να διεκδικήσουμε ξανά τον ιστορικό του ρόλο και να προσφέρουμε ένα νέο όραμα για τη χώρα.

 Γιατί, τα όνειρά μας είναι πιο ισχυρά από τις αναμνήσεις μας, όπως έλεγε η αείμνηστη Πρόεδρός μας Φώφη Γεννηματά που κράτησε την παράταξη όρθια σε δύσκολους καιρούς, προκειμένου εμείς σήμερα να κάνουμε το επόμενο πολιτικό βήμα για τη νέα αλλαγή. 

Σήμερα βρισκόμαστε ενώπιος ενωπίω με την ιστορία μας και το μέλλον. 

epirusblog.gr
5 of 5
Νίκος Ανδρουλάκης: Παίρνει «ψήφο εμπιστοσύνης» από τα κεντρικά στελέχη και τους συνέδρους του ΠΑΣΟΚ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6735794613115669743
item