Πόλεμος στην Ουκρανία - Δήμαρχος Μαριούπολης: Οι Ρώσοι σκότωσαν τον διπλάσιο αριθμό αμάχων σε σχέση με τους ναζί

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα τις κινήσεις του Κρεμλίνου στη δεύτερη φάση του πολέμου στην Ουκρανία

Μαύρο Σάββατο η 30η Απριλίου για τη χώρα που πλήττεται από ρωσικά πυρά, καθώς χτυπήθηκαν 17 στρατιωτικές εγκαταστάσεις ενώ η πυραυλική επίθεση στην Οδησσό, με την καταστροφή μέρους του αεροδρομίου, επιβεβαιώνει τις άκρως επεκτατικές διαθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την ίδια στιγμή, τα χτυπήματα από τη Μόσχα πληθαίνουν και παράλληλα οι αεροπορικές επιθέσεις συνεχίζονται στην ήδη κατακερματισμένη, από τα πυρά, Μαριούπολη. 

Ενδεικτικές του δραματικού κλίματος που επικρατεί στην πόλη οι δορυφορικές εικόνες από τα ερείπια στην εγκατάσταση χαλυβουργίας Αζοφστάλ, εκεί όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι χιλιάδες άμαχοι, χωρίς τροφή και νερό.

mariopol2

mariopol3
Τις 20 έφτασαν, την ίδια ώρα, οι εκκενώσεις των τραυματισμένων αμάχων, ενώ δραματικό μήνυμα έστειλε, σε συνέντευξή του στο BBC, ο δήμαρχος της πόλης λέγοντας ότι οι πολίτες ακροβατούν καθημερινά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Σε άλλες δηλώσεις του, τις οποίες μετέδωσαν ουκρανικά πρακτορεία ειδήσεων, ο Βαντίμ Μποιτσένκο τόνισε ότι οι Ρώσοι σκότωσαν στη Μαριούπολη διπλάσιο αριθμό αμάχων απ'ο,τι οι Γερμανοί ναζί.

Στη διάρκεια του Β'Παγκοσμίου Πολέμου, υποστήριξε ειδικότερα, οι ναζί σκότωσαν στην υπό κατοχή Μαριούπολη 10.000 πολίτες, αριθμό που έχουν διπλασιάσει οι Ρώσοι.

Εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε, από την πλευρά του, ότι οι Ρώσοι έχουν ενισχύσει τα χτυπήματα στην ανατολική Ουκρανία, αυξάνοντας τις δυνάμεις τους, ενώ - όπως πρόσθεσε - σχεδιάζουν να προσαρτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη μπορούν.

Η κατάσταση στο Αζοφστάλ

Στα χαλάσματα έχει παραδοθεί η εγκατάσταση της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, με το εργοστάσιο να φαίνεται κατεστραμμένο. 

Εντατικές είναι, την ίδια στιγμή, οι συνομιλίες που διεξάγονται για να καταστεί δυνατή η εκκένωση της χαλυβουργίας, την οποία σφυροκοπούν οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει την Μαριούπολη.

marioupoli1

«Οι άνθρωποι ακροβατούν μεταξύ ζωής και θανάτου», το δραματικό μήνυμα του δημάρχου της Μαριούπολης, ενώ όπως έγινε γνωστό από το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων 20 άμαχοι εγκατέλειψαν την εγκατάσταση χαλυβουργίας.

«Είκοσι άμαχοι, γυναίκες και παιδιά... μεταφέρθηκαν σε συμφωνημένη τοποθεσία και ελπίζουμε ότι θα κατευθυνθούν στη Ζαπορίζια, στο έδαφος που ελέγχεται από την Ουκρανία», δήλωσε ο Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ, ο αναπληρωτής διοικητής του τάγματος Αζόφ σε βίντεο που ανάρτησε στο Telegram.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ανακοίνωσε ότι μια ομάδα 25 αμάχων, ανάμεσά τους έξι παιδιά, κατάφερε να βγει από το Αζοφστάλ, ένα πελώριο χαλυβουργείο όπου έχουν αποκλειστεί εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες και άμαχοι.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, συμφώνησε «κατ' αρχήν» για ανάμειξη του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην εκκένωση του εργοστασίου Αζοφστάλ.

Η εντύπωση, πάντως, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επικεντρωθεί αποκλειστικά πλέον στο ανατολικό μέτωπο για τον έλεγχο του Ντονμπάς διαψεύδονται στην πράξη, καθώς μετά την κατάληψη της Μαριούπολης παρατηρούνται μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων προς την περιοχή της Ζαπορίζια, στο κέντρο της Ουκρανίας. 

Η δορυφορική εικόνα που κυκλοφορεί  από την υπηρεσία Maxar Technologies πραγματικά κόβει την ανάσα. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι μέσα στο εργοστάσιο βρίσκονται παγιδευμένοι χιλιάδες κόσμου, ανάμεσά τους και βρέφη ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματισμένοι στρατιώτες. 


Σε ανάρτηση στο Facebook, το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων αναφέρει επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο τεσσάρων οικισμών στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Η επίθεση στην Οδησσό 

Πυραυλική επίθεση σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο αεροδρόμιο και κατέστρεψε τον διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης, ο οποίος δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί, όπως ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός.


«Σήμερα, ο εχθρός έπληξε από την Κριμαία με ένα παράκτιο αμυντικό πυραυλικό σύστημα Bastion. Ο διάδρομος προσγείωσης - απογείωσης του αεροδρομίου της Οδησσού καταστράφηκε. Δόξα τω Θεώ, δεν υπάρχουν θύματα», δήλωσε ο κυβερνήτης σε βίντεο που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Telegram.

Τα 17 χτυπήματα 

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έπληξαν το Σάββατο 17 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις με πυραύλους υψηλής ακρίβειας και ότι κατέστρεψαν ένα διοικητήριο και μια αποθήκη που χρησιμοποιείτο για την αποθήκευση ρουκετών και πυροβολικού.

Σε διαδικτυακή ανάρτηση, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης ότι στα αεροπορικά πλήγματα κατά τη διάρκεια της ημέρας σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 Ουκρανοί στρατιώτες και καταστράφηκαν 23 τεθωρακισμένα οχήματα.

Στην ανάρτηση δεν έγινε καμία αναφορά σε επίθεση στο αεροδρόμιο της Οδησσού, για την οποία ο τοπικός κυβερνήτης είπε ότι πραγματοποιήθηκε με ρωσικό πύραυλο, θέτοντας τον διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης εκτός λειτουργίας.

epirusblog.gr
5 of 5
Πόλεμος στην Ουκρανία - Δήμαρχος Μαριούπολης: Οι Ρώσοι σκότωσαν τον διπλάσιο αριθμό αμάχων σε σχέση με τους ναζί
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5867778182931947020
item