Γιάννενα: Στην τελική ευθεία για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση των μελετών ώστε να προχωρήσει η οριστική ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, βρίσκεται το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας που σχεδιάζει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Σύμφωνα με αναλυτική ενημέρωση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από αίτημα της παράταξης ΑΡΠΗ, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου παρουσίασε το σχέδιο για τη δημιουργία του Πάρκου, τονίζοντας πολλές φορές τις αναπτυξιακές προοπτικές που θα σημάνει για την περιοχή μας η λειτουργία αυτού του ερευνητικού κέντρου.

Είναι ένα μήνυμα προς το εξωτερικό για τις επενδυτικές δυνατότητες της Ηπείρου, τόνισε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης και αναφέρθηκε στο ιστορικό της συζήτησης που ξεκίνησε από τους εκπροσώπους των εταιρειών P&I και Teamviewer, οι οποίες εγκαταστάθηκαν πρώτες στα Γιάννενα από το 2018 και μετά.

Αργότερα ξεκίνησε και η αναζήτηση έκτασης για τη χωροθέτηση του Πάρκου κοντά στο Πανεπιστήμιο και με συγκεκριμένες προδιαγραφές, οπότε ήρθε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να παραχωρήσει την έκταση ιδιοκτησίας του απέναντι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Σήμερα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο εκπόνησης των μελετών για να προχωρήσει η ένταξη και δημοπράτηση του έργου που αναμένεται να φτάσει στα 40 εκατ. ευρώ μαζί με το ΦΠΑ. 

Μέχρι σήμερα χρήματα έχουν δαπανηθεί για τεχνικούς συμβούλους και η χρηματοδότηση του έργου θα καλυφθεί κατά το ήμισυ από το Ταμείο Ανάκαμψης και κατά το έτερο ήμισυ από ειδικά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης επίσης.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχη δίπλα στο Πάρκο Έρευνας προβλέπεται να κατασκευαστεί data center από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενώ το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας θα αναπτύξει υποδομές του. Τέλος ένα ακόμα date center αναμένεται να δημιουργήσει και η εταιρεία P&I.

Ένα ανεξάρτητο όργανο προβλέπεται να ασκεί τη διοίκηση και αυτό θα είναι η “Αναπτυξιακή Εταιρεία Ήπειρος ΑΕ”…

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του Περιφερειάρχη στην Τεχνόπολη. Πρόκειται για την πρόταση του Σταύρου Καλογιάννη που προβλέπεται από το Ρυθμιστικό Σχέδιο του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. 

Χωρίς αναφορά στο πρόσωπο Καλογιάννη, ο κ. Καχριμάνης τόνισε πως το ένα δεν αναιρεί το άλλο. 

“Η όλη περιοχή θα γεμίσει με επιχειρήσεις τέτοιες που θα φτιάξουν μια τεράστια Τεχνόπολη” είπε μάλλον απλοϊκά ο Περιφερειάρχης, αφού η μορφή της Τεχνόπολης είναι πολύ συγκεκριμένη και διαφέρει ασφαλώς από μια συγκέντρωση επιχειρήσεων τεχνολογικού ενδιαφέροντος.

Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης εξέφρασε το άγχος του για την υλοποίηση του σχεδίου καθώς η πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου έχει πάρει παράταση ως τις 31/5 για να γίνει η οριστική ένταξη. “Είναι το φόλι για να ξεκινήσουμε πολλά πράγματα, δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος” κατέληξε. 

Η κριτική της αντιπολίτευσης

Η κριτική κυρίως από τις παρατάξεις “Λαϊκή Συσπείρωση” και Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο προκάλεσε αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους της πλειοψηφίας. Ο Γιώργος Ζάψας επικεφαλής της παράταξης “Κοινό των Ηπειρωτών” κάλεσε την περιφερειακή αρχή να συνεχίσει την παρουσίαση των δικών της πρότζεκτ.

Η περιφερειακή σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Ηπείρου Τίνα Ζέκα όπως και ο Ζώης Γαλατάς από την ΑΡΠΗ διαφώνησαν με τη λογική επένδυσης δημόσιου χρήματος που θα αυξήσει την κερδοφορία ιδιωτικών επιχειρήσεων και μάλιστα πολυεθνικών. 

Η Τίνα Ζέκα τόνισε πως θα ήταν προτιμότερο να γίνουν φοιτητικές εστίες, το Πάρκο αποτελεί πολιτική επιλογή που θα βαραίνει την Περιφερειακή Αρχή.

Με δυσκολία έγινε δεκτή η παρέμβαση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, του Βασίλη Κωστάκη, εκπροσώπου μιας ομάδας πολιτών που ασχολείται με θέματα τεχνολογίας. Ο κ. Κωστάκης συνεργάζεται με τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ και την Πολυτεχνική Σχολή του Ταλίν της Εσθονίας. 

Η ομάδα αυτή υποστηρίζει το Πάρκο Ανοιχτής Τεχνολογίας αντί του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας. 

Ο κ. Κωστάκης άσκησε κριτική για την έλλειψη δημόσιας διαβούλευσης από την Περιφέρεια Ηπείρου και τόνισε πως το εγχείρημα της Silicon Valley πέτυχε γιατί έγινε από τα κάτω συζήτηση. Στην περίπτωσή μας, τα πράγματα γίνονται αντίστροφα.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Στην τελική ευθεία για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4685076447733555360
item