Οι ανδρικές φιλίες…

Κι αφού μιλήσαμε για τις φιλίες μεταξύ γυναικών, η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα, γράφει για τις φιλίες μεταξύ αντρών. Πώς δένονται οι άντρες μεταξύ τους; Ποια τα χαρακτηριστικά της φιλίας τους;

Πολλά λέγονται για τον τρόπο που οι άνδρες φέρονται στις φιλίες τους, έναν τρόπο αρκετά διαφορετικό από εκείνο των γυναικών. Τα θέματα συζήτησης μεταξύ τους είναι συνήθως γενικής φύσης και λιγότερο προσωπικά. 

Οι άντρες φίλοι τείνουν να εκφράζουν την οικειότητά τους κάνοντας πράγματα μαζί, για παράδειγμα παρακολουθώντας έναν αγώνα ποδοσφαίρου.

Μπορούν να διατηρήσουν μακροχρόνιες φιλίες μιλώντας για πράγματα όπως τα αθλητικά, τα αυτοκίνητα, για computer games ή ταινίες στον κινηματογράφο και άλλα θέματα ίδιου τύπου χωρίς να θεωρούν απαραίτητο να μοιραστούν πληροφορίες για τον εσωτερικό τους κόσμο, την προσωπική ζωή ή την ψυχική τους κατάσταση.

Εκφράζουν περισσότερο την εγγύτητά τους με φίλους συμμετέχοντας σε κοινές δραστηριότητες όπως το να φτιάξουν ένα χαλασμένο αυτοκίνητο, να πάνε για ποτό, να μιλήσουν για τα οικονομικά τους. 

Πιο απλά, να μιλήσουν για θέματα που τους είναι “ανώδυνα” συναισθηματικά και δεν πηγαίνουν σε βάθος. 

Αν και χρησιμοποιούν μία “καμουφλαρισμένη” έκφραση στοργής, δεν σημαίνει πως ο ένας δεν έχει συναισθήματα για τον άλλον, πως δεν νοιάζεται ή πως η σχέση τους είναι επιφανειακή. 

Αντίθετα, ακούμε συχνά για δυνατές ανδρικές φιλίες, φιλίες που κρατούν από τον στρατό ή από τα φοιτητικά χρόνια.

Και δεν είναι τυχαία η παραπάνω φιλική έκφραση. Αν σκεφτούμε πόσο επηρεάζουν ακόμα και σήμερα τα στερεότυπα, πχ. οι άνδρες είναι δυνατοί, οι άνδρες δεν εκφράζονται συναισθηματικά. 

Πράγματι λοιπόν, οι σχέσεις που αναπτύσσουν οι άνδρες όπως και οι γυναίκες ακόμα και σήμερα καθορίζονται από τα στερεότυπα που ακόμη καλά κρατούν. Στερεότυπα όπου εκτίθενται από την παιδική τους ηλικία.

Δηλαδή, ο άνδρας από μικρό αγοράκι μαθαίνει πως πρέπει να είναι δυνατός και πως η συναισθηματική έκφραση θεωρείται αδυναμία.

Παρόλα αυτά, φαίνεται σήμερα κάπως τα πράγματα να αλλάζουν στο συγκεκριμένο θέμα, αν και με έναν αργό ρυθμό…

epirusblog.gr
5 of 5
Οι ανδρικές φιλίες…
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2246664186165837666
item