Πάνω από μισό τρισ. ευρώ η αξία των ακινήτων των Ελλήνων

Στα 750 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκε η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων και των επιχειρήσεων μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών από 1ης Ιανουαρίου 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η αντικειμενική αξία των ακινήτων που διαθέτουν τα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται σε 577 δισ. ευρώ και άλλα 175 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στην ακίνητη περιουσία των νομικών προσώπων.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον ΣΚΑΪ 100,3, η περιουσία των Ελλήνων (φυσικών προσώπων) αυξήθηκε κατά 94 δισ. ευρώ.

Παρά τη σημαντική αύξηση των αξιών, ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε, και μάλιστα σημαντικά, και συγκεκριμένα κατά 380 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ο νέος φόρος των ακινήτων για το 2022 θα είναι χαμηλότερος για 5.000.000 φορολογουμένους, και όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τα οποία αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet σήμερα, ενσωματώνουν μικρότερο φόρο για το 80% των ιδιοκτητών, για ένα 13% ο λογαριασμός παραμένει αμετάβλητος, ενώ αυξήσεις αναμένονται για το 7% με 8% των ιδιοκτητών ακινήτων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μικρότερο φόρο, για το 13% ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αμετάβλητος, ενώ για 7- 8% ο φόρος θα είναι αυξημένος.

Ερωτηθείς για την πορεία της οικονομίας, ανέφερε ότι «η οικονομία κινείται ικανοποιητικά (έκανε λόγο για ισχυρή ανάπτυξη 3,1%), με τεράστιο πρόβλημα, ωστόσο, την αύξηση του κόστους στην καθημερινότητα και την επιβάρυνση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών».

Χαρακτήρισε δε ως το μεγάλο πρόβλημα εφέτος τον πληθωρισμό, ο οποίος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 5,6% σε μέσα επίπεδα. 

Ενώ, για το εάν υπάρχει η δυνατότητα λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης, επανέλαβε ότι «με τα σημερινά δεδομένα εξαντλούμε επί του παρόντος τον δημοσιονομικό χώρο για το 2022».

Τέλος, είπε ότι στο Eurogroup στις 16 Ιουνίου θα τεθεί από την ελληνική πλευρά το αίτημα για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο.

epirusblog.gr
5 of 5
Πάνω από μισό τρισ. ευρώ η αξία των ακινήτων των Ελλήνων
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3763183966636972631
item