Οι Βρετανοί ξανάρχονται! Στο υπουργείο Άμυνας...περί ναυτικών εξοπλισμών

Υπ. Άμυνας: Συνάντηση με εκπροσώπους της Μεγάλης Βρετανίας περί ναυτικών εξοπλισμών

Την Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση του Γενικού Διευθυντή, Αντιναυάρχου (Μ) ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλου ΠΝ, με την κ. Charlotte Stimpson Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού Αμυντικών Προμηθειών της Μεγάλης Βρετανίας, την οποία συνόδευαν εκπρόσωποι των εταιρειών Babcock, THALES UK και MBDA UK. Συζητήθηκαν θέματα ναυτικών εξοπλισμών.

Να θυμίσουμε πως η βρετανική ναυπηγική εταιρεία Babcock από το περασμένο καλοκαίρι είχε προτείνει το σχέδιο Arrowhead 140 για τις ανάγκες της φρεγάτας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Βέβαια μεσολάβησαν όσα γνωρίζουμε με τις γαλλικές Belharra. Υπήρξε η σημερινή συνάντηση κάποιου είδους νέα γέφυρα ή νέα προσφορά; 

Τα πλοία, που βασίζονται στη μελλοντική φρεγάτα Type 31 του Βασιλικού Ναυτικού, αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πακέτου προσφορών της ναυπηγικής εταιρείας, η οποία συνεργάζεται με την Thales UK και υποστηρίζεται από τη βρετανική κυβέρνηση.

Σε προηγούμενη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Naval News, ο Jonathan Welton, αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης της Babcock, ανέλυσε λεπτομερώς την προσφορά της εταιρείας για το πρόγραμμα αντικατάστασης φρεγατών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς να επιβεβαιωθεί ο τόπος στον οποίο θα ναυπηγηθούν οι φρεγάτες αν επιλεγεί η Babcock και ποια θα είναι η λύση κάλυψης του κενού.

Στην DEFEA 2021 - Αμυντική Έκθεση Αθηνών - το Naval News κατάφερε να πάρει κάποιες πρόσθετες λεπτομέρειες από την Babcock. Ο Jonathan Welton περιέγραψε την προσφορά της βρετανικής εταιρείας μέσω τεσσάρων πυλώνων:

Πρώτον, η πλατφόρμα που προσφέρεται, το Arrowhead 140, είναι μια πλήρως ικανή να καλύψει όλες τις απαιτήσεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Στα βασικά πλεονεκτήματα του σχεδιασμού περιλαμβάνονται η ευκολία κατασκευής, η ανταγωνιστική τιμολόγηση ο γρήγορος χρόνος παράδοσης και η ευκολία συντήρησης.

"Είμαστε σε θέση να παραδώσουμε δυνατότητες παγκόσμιας κλάσης σε εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμή, οπότε πιστεύουμε ότι αποτελεί σημαντικό ενδιαφέρον για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες του όσον αφορά την ανάπτυξη δυνατοτήτων και την αύξηση των δυνατοτήτων".

Επιπλέον, ο Τζόναθαν Γουέλτον περιέγραψε ότι και οι τέσσερις φρεγάτες θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα σε ελληνικό ναυπηγείο. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Babcock είναι ο μόνος κατασκευαστής που προσφέρει αυτή τη λύση με τη Damen.

Ο δεύτερος πυλώνας συνίσταται στην αναβάθμιση της κλάσης Hydra. Η Babcock βασίζεται στη μακρά εμπειρία της με τα προγράμματα συντήρησης και εκσυγχρονισμού των φρεγατών του Βασιλικού Ναυτικού τους για να προχωρήσει σε αυτό το τμήμα του προγράμματος. Η Babcock ανέφερε ότι ο εκσυγχρονισμός θα διεξαχθεί επίσης στην Ελλάδα.

Όσον αφορά την ενδιάμεση λύση, η Babcock αποκάλυψε ότι η βρετανική κυβέρνηση προσφέρει δύο φρεγάτες τύπου 23,

"Εργαζόμαστε σκληρά μεταξύ του Βασιλικού Ναυτικού και του Ελληνικού Ναυτικού για να εκπονήσουμε ένα βέλτιστο σχέδιο για την παράδοση, εάν επιλεγούμε".

Τέλος, ο τελευταίος πυλώνας που ανέφερε ο κ. Welton είναι ο βιομηχανικός. Η Babcock αναπτύσσει επί του παρόντος στενές σχέσεις με τα ελληνικά ναυπηγεία, καθώς και με την εφοδιαστική αλυσίδα όλων των εταιρειών που εμπλέκονται στη ναυτιλιακή βιομηχανία στην Ελλάδα.

Σχετικά με τη φρεγάτα Arrowhead 140 (τύπος 31)

Η φρεγάτα Arrowhead 140 παρέχει υψηλά επίπεδα λειτουργικότητας, προσαρμοστικότητας και αξιοπιστίας, παρέχοντας στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό επιχειρησιακές επιλογές και εμπιστοσύνη στις επιχειρησιακές επιδόσεις. 

Ως μαχητικό επιφανείας πολλαπλών αποστολών, η φρεγάτα είναι ικανή να παρέχει προστασία δυνάμεων, να διεξάγει επιχειρήσεις επιφανείας, αντιαεροπορικού, ανθυποβρυχιακού και ηλεκτρονικού πολέμου και είναι επιχειρησιακά ιδιαίτερα ικανή.

Βασισμένη σε ένα δοκιμασμένο σχέδιο φρεγάτας του ΝΑΤΟ, προσφέρει ευέλικτους χώρους που είναι σε θέση να φιλοξενήσουν αποθήκες αρωγής για καταστροφές ή πολίτες κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εκκένωσης, μεταξύ άλλων ρόλων. Μια δυνατότητα που ήδη χρησιμοποιείται στο εν υπηρεσία σχέδιο.

Το κατάστρωμα πτήσης της Arrowhead 140 είναι σχεδιασμένο για ένα ευρύ φάσμα ναυτικών αεροσκαφών και αεροπορικών συστημάτων, με υπόστεγο που μπορεί να φιλοξενήσει ένα οργανικό μεσαίο ναυτικό ελικόπτερο, όπως το MH-60 Seahawk, σε συνδυασμό με μη επανδρωμένα αεροπορικά συστήματα.

Το Arrowhead 140 μπορεί να λειτουργήσει με ένα Λόχο Πλοίου με λιγότερο από 100 άτομα προσωπικό. 

Με ειδική στέγαση για 180+ άτομα προσωπικό και πρόσθετους προσωρινούς χώρους, η πλατφόρμα μπορεί να μεταφέρει σημαντικό αριθμό επιβιβασμένων στρατιωτικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δυνάμεων, των στρατευμάτων παράκτιων ελιγμών ή πρόσθετου προσωπικού διοίκησης και ελέγχου.

epirusblog.gr
5 of 5
Οι Βρετανοί ξανάρχονται! Στο υπουργείο Άμυνας...περί ναυτικών εξοπλισμών
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4008438330195357313
item