Γιάννενα: Επιχείρηση καθαριότητα με μεγάλη συμμετοχή

Μία από τις πολυπληθέστερες δράσεις καθαρισμού που έχουν γίνει ποτέ στα Γιάννενα, ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε εντός και εκτός της λίμνης Παμβώτιδας το πρωί της Κυριακής, καθώς σύλλογοι, φορείς και απλοί πολίτες ανταποκρίθηκαν με θέρμη στην πρωτοβουλία του Τμήματος Πρωτογενούς Τομέα – Περιφερειακής Ανάπτυξης και Προστασίας του Περιβάλλοντος του Δήμου Ιωαννιτών.

Οι εθελοντές αναπτύχθηκαν σε μια ακτίνα 7-8 χλμ. του παραλίμνιου τουριστικού μετώπου, από τον Μάτσικα έως το τέλος του παραλίμνιου πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου στην Καστρίτσα, ενώ ψαράδες και αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων επιβιβάστηκαν σε λέμβους και απομάκρυναν σκουπίδια από τους καλαμιώνες. 

Παράλληλα, με βαρέα οχήματα έγινε αποκομιδή στερεών αστικών αποβλήτων, που είχαν εναποτεθεί σε περιοχές του Περάματος.

Η μεγάλη αυτή δράση καθαρισμού είχε ως αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και στηρίχθηκε και από ιδιωτικές εταιρείες στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με τον στόχο να μην εξαντλείται στον καθαρισμό της λίμνης και της παραλίμνιας περιοχής, αλλά να συνίσταται και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη σπουδαιότητα της προστασίας του οικοσυστήματος.

        «Πρόκειται για μία προσπάθεια να βελτιώσουμε το περιβάλλον που ζούμε, να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας και αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Η πόλη μας έχει επιλεγεί να είναι μία από τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030. 

Μια πολύ μεγάλη διάκριση, αλλά και μία πολύ μεγάλη πρόκληση, που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες δράσεις μαζί με τους πολίτες και τους φορείς για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, να αλλάξουμε την ποιότητα ζωής μας, τον τρόπο που μετακινούμαστε, τον τρόπο που κάθε μέρα μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον. 

Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση είναι η αρμονική συνεργασία της αυτοδιοίκησης, της κεντρικής διοίκησης, αλλά και των πολιτών. 

Χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτε και η σημερινή δράση δείχνει ότι οι συμπολίτες μας θέλουν και επομένως εμείς πρέπει να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος ευχαρίστησε τους εθελοντές για τη συμμετοχή τους.

Τη χαρά του για τη μεγάλη συμμετοχή εξέφρασε και ο αντιδήμαρχος Προστασίας Περιβάλλοντος και Λίµνης Βασίλης Βλέτσας, ο οποίος είχε τον συντονισμό της δράσης. «Δεκάδες περιβαλλοντικές οργανώσεις, σύλλογοι, φορείς της πόλης, ενεργοί πολίτες συμμετέχουν και για συμβολικούς λόγους, αλλά και για ουσιαστικούς, γιατί η σημερινή δράση έχει σχεδιαστεί σε πολλαπλό επίπεδο. 

Σήμερα η πόλη των Ιωαννίνων εκπέμπει ένα περιβαλλοντικό μήνυμα στους συνδημότες μας, προκειμένου να προσέχουν τη λίμνη, να προσέχουν το περιβάλλον, το οποίο είναι η αξία, είναι ο πλούτος της περιοχής. 

Εκπέμπουμε ένα μήνυμα στην Ήπειρο, εκπέμπουμε ένα μήνυμα πανελλαδικό, αλλά και ένα μήνυμα πανευρωπαϊκό, καθώς τα Γιάννενα συγκαταλέγονται και στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030», ανέφερε.

Στη δράση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Κοινότητα Νήσου, το Μητρώο Εθελοντών του Δήμου Ιωαννιτών, η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου, το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων, η Take Action, ο Αθλητικός Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων, το Κέντρο Νέων Ηπείρου, οι Lions κ.ά., ενώ ως εθελοντής συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑI Άρης Μπαρτζώκας.

«Για εμάς η λίμνη είναι το σπίτι μας», τόνισε ο ολυμπιονίκης της κωπηλασίας και προπονητής στον Ν.Ο. Ιωαννίνων σήμερα Γιάννης Τσίλης, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. 

«Εμείς μπορεί να έχουμε μάθει να τραβάμε κουπί μέσα στη λίμνη και να τη θεωρούμε σπίτι μας, αλλά πρέπει να τραβήξουν όλοι οι κάτοικοι των Ιωαννίνων και όλοι οι δημότες μας κουπί συντονισμένα για να μπορέσει να γίνει μια σωστή προσπάθεια, για να γίνει κάτι μεγάλο και σπουδαίο, για να φτάσει η λίμνη μας εκεί που της πρέπει, γιατί δεν υστερεί σε τίποτα το φυσικό μας περιβάλλον σε σχέση με λίμνες όλης της Ευρώπης», υπογράμμισε, εκφράζοντας την ευχή να συνεχιστούν τέτοιου είδους προσπάθειες.

Πηγή: agon.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Επιχείρηση καθαριότητα με μεγάλη συμμετοχή
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1538804011744016314
item