Γιάννενα: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - Μικρή η ζημιά από τους λιγότερους εισακτέους

Μικρότερο πρόβλημα από το αντίστοιχο για άλλα περιφερειακά Πανεπιστήμια της χώρας, αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από την ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ, κατά την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Ο αριθμός των εισακτέων για την επόμενη χρονιά είναι κατά περίπου 9.000 μικρότερος από το φετινό και όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης το τοπικό ΑΕΙ επηρεάζεται λιγότερο σε σχέση με τα άλλα Περιφερειακά πανεπιστήμια. 

Πρόβλημα αντιμετώπισαν τα μονοθεματικά πανεπιστήμια όπως το Οικονομικό, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Χαροκόπειο και το Πάντειο και μεταξύ των Περιφερειακών Πανεπιστημίων, η ζημιά είναι μικρότερη για το δικό μας Πανεπιστήμιο.

Τμήματα Γεωπονικής και Οικονομικής κατεύθυνσης αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τους μειωμένους εισακτέους και είναι χαρακτηριστικό πως από 1.000 φοιτητές χάνουν τα πανεπιστήμια Δυτικής Μακεδονίας και Πατρών. Μόνο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο δίνονται παραπάνω θέσεις.

Το πρόβλημα σύμφωνα με τον Πρύτανη, προκύπτει από τη για δεύτερη χρονιά εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και για πρώτη φορά του συντελεστή του ειδικού μαθήματος.

Ο κ. Αλμπάνης υποστήριξε πως υπήρχε εναλλακτική πρόταση που δεν ακολούθησε το Υπουργείο Παιδείας σε σχέση με τους εισακτέους και παρουσιάστηκε από τον ίδιο στη Σύνοδο των Πρυτάνεων για να κρατηθούν οι θέσεις στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από δύο χρόνια αλλά και για να δοθεί στα περιφερειακά τμήματα η δυνατότητα να συμπληρώνουν τον ελάχιστο αριθμό ώστε να λειτουργούν και να είναι βιώσιμα.

“Πολύ φοβάμαι ότι μετά τις πανελλήνιες και όταν βγουν τα αποτελέσματα, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα σε μερικά τμήματα” εκτίμησε ο κ. Αλμπάνης, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία πως στα δύο Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στα οποία η πρώτη εφαρμογή δημιούργησε πρόβλημα, το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πρέβεζας και το Τμήμα Γεωπονίας της Άρτας θα πάνε πολύ καλύτερα από πέρσι… 

Ειδικά για το Τμήμα Γεωπονίας της Άρτας ο κ. Αλμπάνης ζήτησε την ενίσχυσή του από τον κόσμο της Ηπείρου, καθώς είναι ένα νέο τμήμα και πρέπει η κοινωνία της Ηπείρου να αντιληφθεί ότι το Τμήμα έχει νέο πρόγραμμα, νέους καθηγητές που ήρθαν από το εξωτερικό από την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά και επειδή έχει άμεσα σχέση με τον αγροτοδιατροφικό τομέα και την οικονομία της Ηπείρου, θα πρέπει να βρει στήριξη από την Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία.

Όσον αφορά το Τμήμα Λογιστικής Πρέβεζας η απόφαση της Συγκλήτου να μεταφερθεί στα Ιωάννινα στόχευε βασικά στο να μην κλείσει το τμήμα, επανέλαβε ο Πρύτανης.

Οι εισηγήσεις για συγχωνεύσεις, καταργήσεις και μετακινήσεις τμημάτων δεν έχουν παγώσει αλλά εκκρεμούν στην ΕΘΑΑΕ και αν ληφθεί η τελική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις για το μέλλον των υπό εξέταση τμημάτων, ο κ. Αλμπάνης εκτίμησε πως δυστυχώς θα έχουμε και τα αποτελέσματα των πανελληνίων και η αγωνία όλων είναι να μην είναι επιβαρυντικά για τα δύο τμήματα.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά τόνισε πως συνήθως οι γενικές συνελεύσεις των τμημάτων προτείνουν πολύ λιγότερους φοιτητές σε σχέση με αυτά που αποφασίζει για εισακτέους κάθε χρονιά το Υπουργείο Παιδείας. 

“Αν λαμβάναμε υπόψη τις προτάσεις των γενικών συνελεύσεων τότε αν υιοθετούσε το υπουργείο τις προτάσεις αυτές, τα πανεπιστήμια θα έμεναν χωρίς φοιτητές” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλμπάνης.

Η Ελλάδα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που είναι ο πολύ μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων που έχουν πανεπιστημιακές σπουδές και είναι πολύ πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. “Αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα και προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να το χάσουμε” σχολίασε ο Πρύτανης.

Παναγιώτης Μπούρχας

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - Μικρή η ζημιά από τους λιγότερους εισακτέους
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 9025250817219807100
item