Ο γερμανικός Τύπος «καρφώνει» τον Ερντογάν: Να μην υποκύψουμε στους εκβιαστές

Η αντίσταση που φέρνει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξακολουθεί να απασχολεί τον γερμανικό Τύπο ο οποίος αναφέρεται και στην τουρκική πρόκληση με τις υπερπτήσεις σε μικρή απόσταση από την Αλεξανδρούπολη.

«Το ότι ο Ερντογάν νιώθει ενθαρρυμένος από την κρίση στην Ουκρανία φαίνεται και από το γεγονός ότι ο στρατός του διείσδυσε χιλιόμετρα μέσα στην Ελλάδα με μαχητικά αεροσκάφη» γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Tagesspiegel. 

«Πρόκειται για υπερπτήσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η Ελλάδα, που όπως και η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, υπέβαλε επίσημα καταγγελία την Παρασκευή για παραβίαση του εναέριου χώρου της» προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

«Δοκιμασία» για το ΝΑΤΟ η στάση του Ερντογάν

Σε άρθρο με τίτλο «να μην υποκύψουμε στους εκβιαστές», η Tageszeitung χαρακτηρίζει τη στάση της Τουρκίας δοκιμασία για το ΝΑΤΟ και το καλεί να μην ανεχθεί παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. 

Όπως σημειώνει ωστόσο ο αρθρογράφος, δεν θα ήταν και η πρώτη φορά στα 73 χρόνια της ιστορίας του.

«Αυτό ισχύει - περισσότερο απ’ ό,τι στην περίπτωση του υποβιβασμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών σε Ουγγαρία και Πολωνία που το ΝΑΤΟ δεν έχει ως τώρα επικρίνει- κυρίως στην περίπτωση των δυο κρατών-μελών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, Τουρκία και Ελλάδα, τα οποία εντάχθηκαν το 1952. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ όχι μόνο ανέχθηκαν τα αιματηρά στρατιωτικά πραξικοπήματα και τις φασιστικές δικτατορίες που επακολούθησαν, στην Τουρκία το 1960 και το 1980 και στην Ελλάδα το 1967, αλλά τα υποστήριξαν. 

Το ίδιο ισχύει για την παράνομη κατοχή της βόρειας Κύπρου από την Τουρκία από το 1976 και τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας σε Ιράκ και Συρία».

Πηγή: Deutsche Welle


epirusblog.gr
5 of 5
Ο γερμανικός Τύπος «καρφώνει» τον Ερντογάν: Να μην υποκύψουμε στους εκβιαστές
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7765605690155558817
item