Καταψηφίζει την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ ο ΣΥΡΙΖΑ και προαναγγέλλει τροποποίησή της όταν γίνει κυβέρνηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο αντίθετος στη νέα αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά προτίθεται να κάνει και χρήση της παραγράφου 7 του εν λόγω κειμένου, προκειμένου να τροποποιηθεί, ξεκαθάρισε ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, «με τη πολιτική σας βλάπτετε το συμφέρον της χώρας,. 

Εμείς θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία και αξιοποιώντας τη νέα ρύθμιση θα φροντίσουμε να επαναφέρουμε το αμοιβαία επωφελές πλαίσιο συνεργασιών που πρέπει να έχουμε, όταν επιστρέψουμε στην εξουσία. 

Τα δώσατε όλα και δεν πήρατε τίποτα πίσω. Είναι πολύ χειρότερη η θέση της χώρας στις σχέσεις με τις ΗΠΑ αλλά και ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις ασφάλειας στις διμερείς ελληνοτουρκικές θέσεις. Είστε πιστοί και δεδομένοι. 

Το προκεχωρημένο φυλάκιο. Βλάπτετε τη χώρα με την πολιτική σας χωρίς κανένα κέρδος».

Απαντώντας ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, υπογράμμισε πως τίποτα δεν δεσμεύει την Ελλάδα παρά μόνο η υπηρεσία του εθνικού συμφέροντος, γεγονός που αναγνωρίστηκε και από την Άγκυρα που αντέδρασε με ένταση απέναντι στη συμφωνία. 

Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, παρότι εξέφρασε επιφυλάξεις ξεκαθάρισε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει τη συμφωνία. 

«Οι διαχρονικές στρατηγικές συμμαχίες πρέπει να ενισχύονται και σε μια κρίσιμη περίοδο ένας βασικός πυλώνας είναι οι αμυντικές συμμαχίες ιδιαίτερα όταν η ΕΕ δεν έχει προχωρήσει σε κοινή πολιτική ασφάλειας. 

Δυστυχώς η συμφωνία έχει ετεροβαρή στοιχεία για τη χώρα και δεν περιλαμβάνονται όλα όσα θα μπορούσαν για ενίσχυση ασφάλειας, η Ελλάδα δίνει πολλά αλλά δεν παίρνει τα ανάλογα.

Καταδεικνύει αυτό την έλλειψη ισχυρής εθνικής στρατηγικής που θα μπορεί να διασφαλίσει τα θέματα που έχουν να κάνουν με ασφάλεια της χώρας. 

Η θέση μας είναι υπέρ της συμφωνίας αλλά θέλουμε και ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματά μας» όπως είπε.

epirusblog.gr
5 of 5
Καταψηφίζει την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ ο ΣΥΡΙΖΑ και προαναγγέλλει τροποποίησή της όταν γίνει κυβέρνηση
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 9078612666215722545
item