Ξεκινά το πρόγραμμα προστασίας α’ κατοικίας

Έτοιμη είναι η πλατφόρμα για το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών, το οποίο αναμένεται να αρχίσει εντός των επομένων δύο εβδομάδων. 

Το πρόγραμμα παρέχει κρατική επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου των ευάλωτων οφειλετών με το ποσό των 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. 

Το βασικό όφελος για τους ευάλωτους οφειλέτες είναι η αποφυγή μέτρων των πιστωτών (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις).

Το ενδιάμεσο πρόγραμμα δημιουργήθηκε για να καλύψει το κενό μέχρι τη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Η διαβούλευση του σχετικού κειμένου για τον διεθνή διαγωνισμό ολοκληρώθηκε. 

Ο διεθνής διαγωνισμός προβλέπει συγκεκριμένα βήματα και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο. Ο Φορέας θα είναι υποχρεωμένος να αποκτά το ακίνητο-α’ κατοικία ευάλωτου δανειολήπτη και να του το νοικιάζει για 12 έτη.

Ευάλωτοι οφειλέτες

Μέχρι τότε οι ευάλωτοι δανειολήπτες μπορούν να κάνουν χρήση του ενδιάμεσου προγράμματος, το οποίο απαιτεί πρώτα αίτηση για πιστοποίηση ευάλωτου μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα έχει λάβει περισσότερες από 3.000 αιτήσεις, αλλά έχουν πιστοποιηθεί ως ευάλωτοι μόνο 60 περίπτωσης. Περίπου το 30% των αιτήσεων έχουν κολλήσει στο στάδιο της συναίνεσης για άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.

Τα κριτήρια

Επιλέξιμοι οφειλέτες για το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας πρώτης κατοικίας είναι αυτοί που πληρούν τα εξής εισοδηματικά και περιουσιακά και λοιπά κριτήρια:

α) Το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως του ποσού των 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

β) Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Επιπλέον, εφαρμόζεται το περιουσιακό όριο αναφορικά με καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές κ.λπ. το οποίο ισχύει για το "Επίδομα Στέγασης".

Η πλατφόρμα

Τα κριτήρια ελέγχονται και διασταυρώνονται κατά την έκδοση βεβαίωσης ευάλωτου, η οποία είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και εκδίδεται από ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. 

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει σχεδιαστή ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για χειροκίνητη συγκέντρωση δικαιολογητικών κατά την υποβολή της αίτησης, μειώνοντας σημαντικά τη γραφειοκρατία. 

Επιπρόσθετα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα διενεργούνται αυτοματοποιημένοι έλεγχοι και διασταυρώσεις, με σκοπό την πρόληψη και αποκλεισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Μετά τους 15 μήνες

Με τη λήξη του προγράμματος αυτού, ύστερα από 15 μήνες, οι ευάλωτοι οφειλέτες οι οποίοι θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν μια μακροχρόνια και βιώσιμη ρύθμιση, θα πρέπει να απευθυνθούν στον ειδικό Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας. 

Ο εν λόγω Φορέας θα αποκτά την πρώτη κατοικία των συγκεκριμένων ευάλωτων οφειλετών και ακολούθως θα τους την επαναμισθώνει για 12 έτη. Το Κράτος θα παρέχει μηνιαίο επίδομα στέγασης, με σκοπό τη στήριξή τους στην υποχρέωση πληρωμής μισθώματος. 

Στο τέλος της 12ετίας, οι οφειλέτες θα έχουν το αποκλειστικό πρώτο προνόμιο για την επαναγορά της κατοικίας, εφόσον έχουν ανακάμψει οικονομικά.

epirusblog.gr
5 of 5
Ξεκινά το πρόγραμμα προστασίας α’ κατοικίας
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7884902601999772236
item