Το ταξίδι Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία

Το τελευταίο τουρκικό μπαράζ υπερπτήσεων στον εναέριο χώρο της Ελλάδας, μαρτυρά τον απόλυτο εκνευρισμό της Άγκυρας, τόσο λόγω της επικείμενης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον -όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και θα μιλήσει στο Κογκρέσο- όσο και για τη ΝΑΤΟοϊκή άσκηση «Tiger Meet» που θα πραγματοποιηθεί σε περιοχές που οι γείτονες αμφισβητούν το εύρος της ελληνικής κυριαρχίας στον αέρα, αλλά και σε νησιά που θεωρούν αποστρατικοποιημένα.

Η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο στις 17 Μαΐου, μετά από πρόσκληση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, είναι αυτό που ενοχλεί την Τουρκία, αφού θεωρεί πως θα δημιουργήσει εμπόδια στην προσπάθεια να λάβει το πολυπόθητο «ΟΚ» από το αμερικανικό νομοθετικό σώμα, για την έγκριση προμήθειας F-16. 

Η Τουρκία θεωρεί δυνατό το ρόλο του ελληνικού αρμενικού και εβραϊκού lobby, που συνεργάζονται άριστα, στους κύκλους του αμερικανικού Κογρέσου, που στο παρελθόν έχουν πετύχει σημαντικές αποφάσεις σε βάρος των τουρκικών συμφερόντων όπως η εκδίωξη από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35, την επιβολή κυρώσεων κ.α. 

Βέβαια δεν περνάει απαρατήρητο στην Άγκυρα, πως ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ακόμη περιμένει πρόσκληση από τον Αμερικανό ομόλογό του, για μία συνάντηση υψηλού επιπέδου και υψηλών συμβολισμών στον Λευκό Οίκο.

Η Τουρκία ανακοίνωσε πως «αποσύρει» τη συμμετοχή της από τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Tiger Meet» επειδή η Ελλάδα την «χειραγωγεί σύμφωνα με τα πολιτικά της συμφέροντα». Η αλήθεια βέβαια είναι εντελώς διαφορετική. 

Μετά τις μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, που οδήγησε στο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε στην ακύρωση της πρόσκλησης προς την Τουρκία.

Τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, επιχειρώντας να παρουσιάσουν το «άσπρο» ως … «μαύρο», υποστήριξαν πως: «Η Ελλάδα, προσέγγισε τον κανονισμό της άσκησης με στόχο τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών. 

Η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας ανέλαβε αμέσως δράση κατά των σκόπιμων αυτών προσθηκών και απαίτησε να αλλάξει ο τεχνικός κανονισμός, ο οποίος είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο». 

Η Άγκυρα ενοχλήθηκε από το γεγονός πως η άσκηση θα λάβει μέρος σε περιοχές που οι γείτονες αμφισβητούν το εύρος της ελληνικής κυριαρχίας στον αέρα, αλλά και σε νησιά του Αιγαίου που επιμένουν στο αποστρατικοποιημένο καθεστώς τους.

Το σύνολο των τουρκικών ΜΜΕ ακολουθεί την κυβερνητική γραμμή, υποστηρίζοντας ψευδώς πως όχι μόνο η Άγκυρα έλαβε την απόφαση να μην συμμετάσχει στην άκσηση «Tiger Meet», αλλά και πως ελληνικά αεροσκάφη παρενοχλούν τουρκικά και πραγματοποίησαν υπερπτήσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο.

«Η Αθήνα κυνηγάει την ένταση», σχολίασε η εφημερίδα Hurriyet, κάνοντας λόγο για 30 παραβιάσεις από ελληνικά μαχητικά μέσα σε τρεις μέρες. Στο ίδιο κλίμα και η Yeni Safak, που με εμπρηστικό δημοσίευμα σχολίασε : «Μεγάλη προβοκάτσια από την Αθήνα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα φιλοκυβερνητικά τηλεοπτικά δίκτυα. «H Ελλάδα κωφεύει στις εκκλήσεις της Τουρκίας για επίλυση των προβλημάτων με ειρηνικούς τρόπους, μεθόδους και διάλογο. είναι αυτή που συνεχίζει να αυξάνει την ένταση και να κλιμακώνει την πίεση στο Αιγαίο» σχολίασε δημοσιογράφος στο CNN Turk. 

«Η Τουρκία λόγω των προκλήσεων της Ελλάδας αποσύρθηκε από την άσκηση «Tiger Meet» και η σχετική απόφαση επιδόθηκε στις ελληνικές αρχές» δήλωσε δημοσιογράφος του A Haber.

epirusblog.gr
5 of 5
Το ταξίδι Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7942245490887470484
item