Σε επιφυλακή για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές σε Έβρο και νησιά -Χρησιμοποιεί ξανά τους μετανάστες η Τουρκία

Μια νέα προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα οι ελληνικές αρχές να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Στα νησιά του Αιγαίου, στελέχη του Λιμενικού Σώματος, μαζί με τους 800 συνοριοφύλακες οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την παρατήρηση και την προστασία των θαλάσσιων συνόρων μας, υψώνουν «ασπίδα» προστασίας, ενάντια των κυκλωμάτων διακινητών που επιχειρούν, να μεταφέρουν τους παράτυπους μετανάστες από τα τουρκικά παράλια, στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η διαδρομή που ακολουθούν και το βασικό «όπλο» αποτροπής

Ήδη τα τελευταία 24ωρα Ιστιοπλοϊκά και μηχανοκίνητα σκάφη αποπλέουν από τα παράλια της Τουρκίας γεμάτα με παράτυπους μετανάστες .

Όπως σημείωναν στο iefimerida.gr αρμόδιες πήγες ενημέρωσης «γενικά η αύξηση στις μετά στατικές ροές παρατηρείται από Μάιο μέχρι και Ιούνιο, η οποία μειώνεται τον Ιούλιο με τον Αύγουστο και εντείνεται και πάλι από Σεπτέμβρη».

Η διαδρομή που προτιμούν οι διακινητές είναι συνήθως αυτή μεταξύ Σάμου και Χίου. Βασικό «όπλο» ωστόσο των συνοριοφυλάκων στα νησιά του Αιγαίου, αποτελούν οι θερμικές κάμερες ημερήσιας και νυχτερινής επιτήρησης, που εντοπίζουν ύποπτες κινήσεις.

Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο του 2022 συνελήφθησαν από την Αστυνομία και το Λιμενικό συνολικά 11,106 παράτυποι μετανάστες για παράνομη είσοδο και παραμονή στην χώρα μας.

Αυξημένη είναι η πίεση και στα σύνορα μας στον Έβρο, εκεί όπου το νέο επιχειρησιακό κέντρο, στη Νέα Βύσσα, αποτελεί το άγρυπνο «μάτι».

Σημαντική είναι η αξιοποίηση και των σύγχρονων καμερών ασφαλείας οι οποίες δίνουν ζωντανά εικόνα μέρα και νύχτα στο επιχειρησιακό κέντρο, ενώ αυξημένες είναι οι περιπολίες και η ενεργοποίηση του δικτύου πληροφοριών. Το πρώτο τετράμηνο του 2022 , στον Έβρο, σημειώθηκαν 1.553 συλλήψεις.

Τα κυκλώματα των διακινητών αναζητούν νέους τρόπους συνεχώς έτσι ώστε να καταφέρουν να περάσουν τους παράτυπους μετανάστες στη χώρα μας, από μυστικά περάσματα, καθώς ο φράχτης δυσκολεύει το… «έργο» τους.

Οι διακινητές που βρίσκονται τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη, λόγω των συνεχών ελέγχων στο οδικό δίκτυο επιλέγουν πολλές φορές να πραγματοποιούν τις μεταφορές των παράτυπων μεταναστών με τρένα ακόμα και με υπεραστικά λεωφορεία.

Οι συλλήψεις των διακινητών από τις αρχές τους έτους ανήλθαν σε 292 παρουσιάζοντας μία αύξηση σε σχέση με το 2021 της τάξεως περίπου του 30%.

Τι λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνοριοφυλάκων

Μιλώντας στο iefimerida.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, υποστήριξε:

«Αδιαμφισβήτητα τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο, τα καταφέραμε πολύ καλά. Προστατεύσαμε την αξιοπρέπεια τη χώρας μας, την ώρα που η Τουρκία είχε επιλέξει να αποδείξει στην Ευρώπη και γενικότερα σε όλο τον κόσμο, πως τα σύνορα της Ελλάδας, μπορούν να πέσουν, ακόμη και με μαζική προέλαση μεταναστών. 

Πολύ γρήγορα, αποδείχθηκε τότε ποιος είναι από πίσω και πως η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.

Παναγιώτης Χαρέλας

Αντί λοιπόν να αποδείξει πόσο ευάλωτα είναι τα ελληνικά σύνορα, δέχθηκε την παγκόσμια κατακραυγή για τον ρόλο της και την εκμετάλλευση των μεταναστών από την πλευρά της. Δεν σταματάμε όμως εδώ.

Είναι βέβαιο για όλους μας, πως θα επανέλθει και όταν αυτό γίνει θα είναι καλύτερα οργανωμένη. Δεν θα έχει περιθώρια αποτυχίας την επόμενη φορά. 

Για αυτό και εμείς οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για εκείνη τη στιγμή. Σίγουρα περιμένουμε χειρότερες καταστάσεις, όταν αυτή θα επανέλθει χρησιμοποιώντας και πάλι μετανάστες. Σε Έβρο και νησιά, προετοιμαζόμαστε και εκπαιδευόμαστε για τα δύσκολα. 

Και ας μην έρθουν ποτέ. Η Ελλάδα, είναι σε θέση να αποδείξει με τους Έλληνες συνοριοφύλακες αλλά και όλα τα Σώματα Ασφάλειας και τις ένοπλες δυνάμεις, πως μπορεί να φυλάξει τα σύνορα της, σε θάλασσα και στεριά. Ακόμη και από ασύμμετρες απειλές».


epirusblog.gr
5 of 5
Σε επιφυλακή για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές σε Έβρο και νησιά -Χρησιμοποιεί ξανά τους μετανάστες η Τουρκία
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 7473356256776825872
item