Σκληρά παζάρια ΕΕ και Ουγγαρίας για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο -«Απασφάλισε» και ο Ζελένσκι

Τα σκληρά παζάρια μεταξύ ΕΕ και Ουγγαρίας για το έκτο πακέτο κυρώσεων και το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου οδηγούν την Ένωση σε αναζήτηση λύσεων και τον Ζελένσκι σε αντίδραση.

Οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε πολιτικό αδιέξοδο, βλέποντας με φόβο την πρότερη ευρωπαϊκή σύμπνοια και ενότητα απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα να «κολλάει» στην έκτη δέσμη μέτρων, με την Ουγγαρία του Όρμπαν να μην αποδέχεται το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου, σε μια απόφαση που απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών μελών.

Με ορίζοντα τις 30 Μαΐου, στην προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο στόχος είναι να έχει υπάρξει συμφωνία, αν και τα προγνωστικά είναι απαισιόδοξα.

Οι πιθανές επιλογές για να επιτευχθεί ομοφωνία

Το Politico μεταφέρει μερικές από τις επιλογές που έχουν διατυπωθεί για να πείσουν τον Βίκτορ Όρμπαν να υποστηρίξει το τελευταίο σχέδιο κυρώσεων της ΕΕ.

Για σχεδόν ένα μήνα, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κρατάει στα χέρια του ένα σχέδιο να χτυπήσει τη βιομηχανία πετρελαίου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με κυρώσεις της ΕΕ. 

Το σχέδιο που παρουσίασε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν, «σκοντάφτει» στη διστακτικότητα του Όρμπαν, ο οποίος μιλά για σοβαρή οικονομική ζημιά στην ουγγρική οικονομία αν απαγορευτεί το ρωσικο πετρέλαιο.

Περισσότερος χρόνος

Η κυβέρνηση του Όρμπαν είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η Ουγγαρία θα χρειαστεί πέντε χρόνια για να προσαρμόσει τα ενεργειακά της συστήματα στη ζωή χωρίς ρωσικό πετρέλαιο. 

Το αρχικό σχέδιο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αποκαλύφθηκε στις 4 Μαΐου, προέβλεπε απαγόρευση για τις περισσότερες χώρες-μέλη που θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά με ένα επιπλέον έτος για την κλειστή Ουγγαρία (και τη Σλοβακία) να συμμορφωθούν.

Όταν ο Όρμπαν απέρριψε αυτήν την προσφορά, η Κομισιόν επέστρεψε με μια άλλη: να δώσει στην Ουγγαρία μέχρι το τέλος του 2024. Αλλά και αυτό δεν κατάφερε να «ξεκλειδώσει»την υποστήριξη της Βουδαπέστης.

Τις τελευταίες ημέρες, οι συζητήσεις επανήλθαν στην ιδέα της παράτασης της μεταβατικής περιόδου για την Ουγγαρία.

Περισσότερα λεφτά

Στις 12 Μαΐου, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι θα κοστίσει περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ για την προσαρμογή της ενεργειακής υποδομής της χώρας του σε μη ρωσικά καύσιμα.\

Τέσσερις ημέρες αργότερα το τίμημα είχε εκτιναχθεί μεταξύ 15 και 18 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ΕΕ έχει διαθέσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις σε υποδομές για τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον τερματισμό της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Ακόμα κι αν υπάρξει συμφωνία, η Ουγγαρία αντιμετωπίζει πρόβλημα στη λήψη των μετρητών, καθώς αυτό είναι πιθανό να εξαρτηθεί από την αντιμετώπιση της διαφθοράς από την κυβέρνηση του Όρμπαν και την αποκατάσταση των δημοκρατικών ελέγχων και ισορροπιών.

Χωρίς τον Όρμπαν

Οι Ούγγροι προκάλεσαν οργή μεταξύ άλλων χωρών μελών αυτόν τον μήνα απαιτώντας προφανώς πλήρη εξαίρεση από την απαγόρευση.

Εάν 26 χώρες προχωρούσαν και απαγόρευαν το ρωσικό πετρέλαιο χωρίς την Ουγγαρία, θα ήταν ένα πολύ επιζήμιο δημόσιο πλήγμα για την ιδέα της ευρωπαϊκής ενότητας, κάτι που οι ηγέτες του μπλοκ παινεύουν ιδιαίτερα. Το γεγονός ότι τώρα συζητείται ανοιχτά δείχνει πόσο διχαστική έχει γίνει η συζήτηση για τις κυρώσεις.

Χωρίς πετρέλαιο

Μια άλλη επιλογή που τέθηκε νωρίτερα τον Μάιο ήταν απλώς να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις για την απαγόρευση του πετρελαίου και να προχωρήσουν με το υπόλοιπο έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ για τη Ρωσία. Το μεγάλο μειονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι ότι θα αντιπροσώπευε μια σοβαρή ήττα για την αξιοπιστία της ΕΕ.

Μερική απαγόρευση

Μια άλλη πιθανή επιλογή θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη συνέχιση της παράδοσης του ρωσικού πετρελαίου μόνο μέσω των αγωγών. 

Η εστίαση των κυρώσεων στα καύσιμα που προμηθεύονται από τη ναυτιλία θα επέτρεπε στην κλειστή Ουγγαρία να συνεχίσει να εισάγει ρωσικό αργό μέσω των υφιστάμενων χερσαίων αγωγών της. Αυτό είναι κάτι που έχει ζητήσει προηγουμένως ο Όρμπαν.

Ένα πολιτικό ερώτημα είναι πόσο πρόθυμοι θα ήταν άλλοι ηγέτες της ΕΕ να δώσουν στον Όρμπαν μια τόσο προφανή νίκη, επισημαίνει το Politico.

«Απασφάλισε» και ο Ζελένσκι

Η Ουκρανία αναμένει με ανυπομονησία κάθε μέτρο που θα πλήξει τη στρατιωτική και οικονομική ισχύ της Ρωσίας. Σύμφωνα με την γερμανική DW o Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίστηκε ιδιαίτερα νευριασμένος στο τελευταίο του διάγγελμα. 

«Πόσες ακόμα εβδομάδες θα προσπαθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξει σε συμφωνία για το έκτο πακέτο;», αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Φυσικά, είμαι ευγνώμων σε αυτούς τους φίλους που υποστηρίζουν νέες κυρώσεις. 

Αλλά από πού αντλούν την εξουσία τους οι άνθρωποι που μπλοκάρουν αυτό το έκτο πακέτο; Γιατί τους επιτρέπεται να έχουν τέτοια εξουσία; είπε με ύφος ο πρόεδρος της Ουκρανίας, φωτογραφίζοντας τον Όρμπαν.

Η Ουκρανία μπορεί να μιλήσει στη γλώσσα του Όρμπαν

«Η Ουγγαρία εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση», δήλωσε η Ολένα Ζέρκαλ, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Ενέργειας και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, μιλώντας στο Φόρουμ Ασφάλειας του Κιέβου το βράδυ της Τετάρτης. 

«Η Ουκρανία έχει έναν υπέροχο μοχλό στα χέρια της- τον πετρελαιαγωγό Druzhba (Προμηθεύει με πετρέλαιο την Ουγγαρία μέσω Ουκρανίας), αν θέλουμε πραγματικά να μιλήσουμε με τον Όρμπαν στη γλώσσα που καταλαβαίνει», είπε η Ζερκάλ, αποκαλύπτωντας ότι είναι στο τραπέζι των αντιποίνων το κλείσιμο της στρόφιγγας.

epirusblog.gr
5 of 5
Σκληρά παζάρια ΕΕ και Ουγγαρίας για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο -«Απασφάλισε» και ο Ζελένσκι
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8309243450308534165
item