ΥΠΟΙΚ: Παγκόσμιο «μάτι» σε καταθέσεις και επενδύσεις στο εξωτερικό

«Σφίγγει ο κλοιός» για όσους κρύβουν λεφτά στο εξωτερικό. Με απόφαση Σταϊκούρα–Βεσυρόπουλου ενεργοποιείται νέα λίστα χωρών που θα δίνουν «αυτοματοποιημένα» στοιχεία για την περιουσία Ελλήνων σε ξένες τράπεζες –και όχι μόνον.

Η «Πολυμερής Συμφωνία Αρμόδιων Αρχών» και η «Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών» μεταξύ κρατών-μελών του ΟΟΣΑ (ή και μόνον τα ακρωνύμιο «ΠΣΑΑ» και «ΑΑΠ») ενδέχεται να κάνουν να χάσουν τον ύπνο τους χιλιάδες – ή και εκατοντάδες χιλιάδες- Έλληνες, πέραν εκείνων που ήδη «φιγουράρουν» στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς ή Παναμά.

Το θέμα είναι πλέον πώς αυτά τα στοιχεία θα αξιοποιηθούν. Η διαφορά με τις «λίστες» του παρελθόντος, είναι ότι αφορούν «φρέσκα» στοιχεία, της τελευταίας 5ετίας που δεν έχουν παραγραφεί. 

Άλλες χώρες θα τα δίνουν για τα έτη από το 2016 και μετά, άλλες όπως η Αλβανία και η Τουρκία από το 2019 και άλλες από το 2020. 

Και καθώς αποτελούν «νεότερα στοιχεία» που δεν υπήρχαν στη χώρα μας ως τώρα, φέρνουν ανατροπή ακόμα και σε φορολογικούς που έχουν τυχόν παραγραφεί.

Έτσι, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αποκτά ένα παγκόσμιο «μάτι» σε καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, μερίσματα, τόκους, ασφαλιστήρια συμβόλαια και ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό Ελλήνων, από τα νησιά Φερόε και την Ανγκουίλα ‘έως τη Σιγκαπούρη, τη Ρωσία και την Κίνα.

Και όχι απλώς κωδικούς λογαριασμών, όπως στις διάφορες λίστες μέχρι τώρα. Αλλά λογαριασμό, με ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, μέχρι και ημερομηνία γέννησης.

epirusblog.gr
5 of 5
ΥΠΟΙΚ: Παγκόσμιο «μάτι» σε καταθέσεις και επενδύσεις στο εξωτερικό
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3227924553257214949
item