ΠΑΣΟΚ: Η πρόσκληση Ανδρουλάκη σε Σημίτη, Παπανδρέου και Βενιζέλο για το συνέδριο

Αποφασισμένος να αξιοποιήσει, προς όλες τις κατευθύνσεις, τη δεύτερη καθαρή νίκη από την απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή στις κάλπες της περασμένης Κυριακής, φαίνεται ότι είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, με την πεποίθηση ότι το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στις 20-22 Μάη θα αφήσει ισχυρό «αποτύπωμα» στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Ο νέος αρχηγός της Χαριλάου Τρικούπη πιστεύει ότι μετά τη δυνατή εικόνα ανανέωσης -ένας στους δύο που εκλέχτηκε Σύνεδρος ή στις οργανώσεις είναι κάτω των 40 ετών- οφείλει να φροντίσει στην πράξη την ενότητα του χώρου, την ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη συλλογική δράση και την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στις εθνικές εκλογές. 

Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η δήλωση το βράδυ της Κυριακής με το μήνυμα προς όλες τις γενιές και τάσεις του κόμματος ότι «όλοι μαζί θα νικήσουμε». 

Στενός του συνεργάτης προσθέτει ότι «ο Ανδρουλάκης ουδέποτε αρνήθηκε, αντιθέτως έσπευσε να διαφυλάξει με την ίδια πίστη τη δεύτερη λέξη του τριπτύχου «ανανέωση, ενότητα, πολιτική αυτονομία».

Έτσι τα επόμενα βήματα, μέσα στις μέρες που απομένουν μέχρι το Συνέδριο, θα έχουν εξίσου έντονο πολιτικό ενδιαφέρον και θα αφορούν στο ανοιχτό κάλεσμα προς όλες τις δυνάμεις και τους «πρωταγωνιστές» της παράταξης να στηρίξουν το νέο εγχείρημα με τη συμμετοχή και την παρέμβασή τους στο Συνέδριο στο Τάε Κβον Ντο. 

Ένα βασικό βήμα θα είναι προς την πλευρά των πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ με τη βεβαιότητα ότι και οι τρεις -οι κ.κ. Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος- θα ενισχύσουν με το «στίγμα» των ομιλιών τους στο Συνέδριο τη διαδρομή προς τις κρίσιμες μάχες που ακολουθούν.

Οι πληροφορίες δε αναφέρουν ότι είναι θέμα χρόνου η συνάντηση του κ. Ανδρουλάκη εν’ όψει και του Συνεδρίου με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Κ. Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου αλλά και με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι ουδέποτε χάθηκε το νήμα της επαφής με τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ. 

Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ακούει προσεκτικά τις απόψεις του κ. Σημίτη για τα προτάγματα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και την ανάγκη για την μάχη του συγκεκριμένου. 

Είτε δια ζώσης, είτε τηλεφωνικά σημειώνει τις παροτρύνσεις του στο δικό του… μπλοκάκι και αξιοποιεί στελέχη από την «δεξαμενή» των πολιτικών φίλων του πρώην πρωθυπουργού.

Επέλεξε για παράδειγμα ως επικεφαλής της ομάδας συγκρότησης του νέου προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, τον πρώην υπουργό (στην κυβέρνηση Σημίτη) και καθηγητή, Νίκο Χριστοδουλάκη- χθες παρουσίασαν μαζί τις κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματος που θα αναρτηθεί σήμερα στην ιστοσελίδα του κόμματος και θα τεθεί σε διαβούλευση. 

Μία ημέρα πριν τις κάλπες για το όνομα του κόμματος, ο κ. Σημίτης χαιρέτισε την αντιπολιτευτική σοσιαλδημοκρατική γραμμή που έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνοντας ότι σοσιαλδημοκρατία σημαίνει δημιουργική αντιμετώπιση των προβλημάτων. 

Κλείνοντας μάλιστα το άρθρο του στα ΝΕΑ υπογράμμισε ότι «το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί ελπιδοφόρα προσπάθεια για το μέλλον της χώρας».

Με τον Γιώργο Παπανδρέου ήταν αντίπαλοι στις εσωκομματικές εκλογές του Δεκέμβρη για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας

Υπήρξαν κατά την προεκλογική περίοδο στιγμές σφοδρών αντιπαραθέσεων, ωστόσο και οι δύο «απενεργοποίησαν» με τις κινήσεις τους την επομένη της καθαρής νίκης του κ. Ανδρουλάκη, τους «μηχανισμούς» της έντασης και των εσωκομματικών συγκρούσεων. Έχουν συχνά επικοινωνία. 

Όταν ο κ. Ανδρουλάκης επισκέφτηκε την Πάτρα για ομιλία στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, είχε τετ-α-τετ με τον κ. Παπανδρέου, βουλευτή της περιοχής. 

Εκεί, λένε κάποιοι, κουβέντιασαν αναλυτικά για το όνομα του κόμματος και την επιστροφή του ήλιου στη μαρκίζα- επανέλαβαν τη συζήτηση την περασμένη εβδομάδα, λίγο πριν λάβει ο κ. Ανδρουλάκης την τελική απόφαση για τις δύο επιλογές σχετικά με το όνομα. 

Μίλησαν ξανά το βράδυ της Κυριακής και της «συγκλονιστικής συμμετοχής» στις κάλπες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο αρχηγός της Χαριλάου Τρικούπη. 

Στον ίδιο τόνο και η δήλωση Παπανδρέου ο οποίος υποστήριξε ότι «η μαζική συμμετοχή των μελών της Παράταξής μας, είναι ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας και ευθύνης» κι ότι στην πορεία προς το Συνέδριο: «Ας προτάξουμε τη μεγάλη εικόνα ώστε να βάλουμε πάνω από όλα την ουσία της πολιτικής.

Αυτή που υπηρετεί το όραμα που ενέπνευσε τους αγώνες μας και όχι την κοντόφθαλμη αναμέτρηση της μικροπολιτικής. 

Ένα αξιακό πλαίσιο ισχυρό, μια πλατφόρμα θέσεων εμπροσθοβαρή, μια λειτουργία που θα διασφαλίζει τη συμμετοχή, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Είναι οι προϋποθέσεις για να δώσουμε δυναμικά και νικηφόρα την επόμενη μεγάλη μάχη των βουλευτικών εκλογών».

Το βλέμμα αναμφίβολα, εν’ όψει της επικοινωνίας του κ. Ανδρουλάκη με τους πρώην προέδρους του κόμματος, είναι στραμμένο στο τετ-α-τετ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο με τον οποίο δεν είχε «ούτε ένα τηλέφωνο» μετά την εκλογή του στην ηγεσία. 

Την μη επικοινωνία είχε επιβεβαιώσει ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος ο οποίος τον περασμένο Φλεβάρη είχε απαντήσει δημοσίως σε σχετική ερώτηση ότι: «Ο κ. Ανδρουλάκης έχει μία ιστορική σχέση μαζί μου. Τον πρότεινα για Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, του πρότεινα να μπει στο ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών, ήθελα να εκλεγεί Ευρωβουλευτής. 

Μετά την εκλογή, όπως είχα την υποχρέωση αλλά και τη διάθεση, του έστειλα τα θερμά μου συγχαρητήρια και την ευχή μου να επικοινωνήσει με την ιστορία. Φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα μου απαντήσει, κάποια στιγμή θα θελήσει να ακούσει το πώς σκέφτομαι, αν και φαντάζομαι ότι διαβάζει αυτά που γράφω και ακούει αυτά που λέω».

Τις τελευταίες ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη η κίνηση συνεννόησης των δύο πολιτικών γραφείων, με πρωτοβουλία της Χαριλάου Τρικούπη και στόχο το τετ-α-τετ του πρώην και του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στελέχη που έχουν επαφή και με τις δύο πλευρές εκτιμούν ότι έχει «σπάσει ο πάγος» κι ότι και οι δύο έχουν κάθε λόγο να επιβεβαιώσουν το «όλοι μαζί» στην πράξη. 

Οι δε διοργανωτές του Συνεδρίου έχουν ήδη συμπεριλάβει στο πρόγραμμα των εργασιών, την ομιλία των τριών πρώην προέδρων του το Σάββατο, δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου.

epirusblog.gr
5 of 5
ΠΑΣΟΚ: Η πρόσκληση Ανδρουλάκη σε Σημίτη, Παπανδρέου και Βενιζέλο για το συνέδριο
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8274903536269566271
item