Άρτα: "Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές" με ελεύθερη είσοδο

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και φέτος  – μετά από διετή αναστολή λόγω της πανδημίας –  από τις 26 έως τις 29 Μαΐου σε όλη τη χώρα, τις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα. Η είσοδος για τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες...
Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη. 
Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. Η δράση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2012 σε 3 νομούς και έκτοτε συνεχώς διευρύνεται με τη συμμετοχή φορέων από 42 νομούς.

Στο φετινό εορτασμό συμμετέχουν 48 Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς από 36 Περιφερειακές Ενότητες της Επικράτειας σε συνεργασία με 21 Δήμους, 23 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ, καθώς και πολλά μη δημόσια μουσεία, Ιερές Μητροπόλεις, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημιακές Σχολές, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και συνεταιρισμούς πολιτών, αλλά και με πολλούς εθελοντές.

Από την Πέμπτη 26 έως την Κυριακή 29 Μαΐου οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό να ενημερωθεί αλλά και να ψυχαγωγηθεί συμμετέχοντας σε ενημερωτικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές ξεναγήσεις, περιηγήσεις, περιπάτους, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, καλλιτεχνικά δρώμενα κ.ά. 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας συμμετέχει στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2022 και θέτοντας στο επίκεντρο του εορτασμού το μεσαιωνικό Κάστρο της Άρτας, διοργανώνει τετραήμερες δράσεις υπό τον γενικό τίτλο «Κάστρο Άρτας, ένας περίπατος στο χρόνο».

Το Κάστρο αποτελεί ένα από τα πλέον εμβληματικά μνημεία της Άρτας και αδιάψευστο μάρτυρα της μακραίωνης ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας στην πόλη αυτή.

Οι δράσεις απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους και διαρθρώνονται ως εξής:

1. Την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022, με τη συνεργασία Νηπιαγωγείου της Άρτας, θα πραγματοποιηθεί θεματική ξενάγηση στον χώρο του Κάστρου, προκειμένου τα νήπια να γνωρίσουν το μνημείο, την ιστορία, την αρχιτεκτονική του αλλά και το φυσικό περιβάλλον που υπάρχει σε αυτό.
Τη δράση θα εμπλουτίσουν δρώμενα εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, τα οποία θα συμβάλουν στην αφομοίωση της εμπειρίας και στην εξοικείωση των μικρών φίλων με το χώρο του Κάστρου.

​Ώρα έναρξης: 10:00 π.μ., προτεινόμενο σημείο συνάντησης: Πλατεία Καραϊσκάκη, στη βορειονανατολική πλευρά του Κάστρου.

2. Την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022, θα επαναληφθεί η θεματική περιήγηση στο Κάστρο, απευθυνόμενη σε μαθητές του Δημοτικού, και θα διεξαχθούν επίσης βιωματικές δραστηριότητες για τους συμμετέχοντες.

Ώρα έναρξης: 10:00 π.μ., σημείο συνάντησης: κεντρική πύλη του Κάστρου.

3. Το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Μαΐου 2022, αρχαιολόγοι και μηχανικοί της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας θα ξεναγήσουν το κοινό στο Κάστρο, παρουσιάζοντας την ιστορική του διαδρομή, τα νεώτερα στοιχεία που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια από την έρευνα, καθώς και τις εργασίες που υλοποιεί η Εφορεία, στο πλαίσιο της προστασίας και ανάδειξης του μνημείου.
Μετά το πέρας αυτής, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί τη φωτογραφική έκθεση, που φιλοξενείται στο πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο της εσωτερικής ακρόπολης. 
Η έκθεση περιλαμβάνει εποπτικό υλικό από τοιχογραφίες, προερχόμενες από τα βυζαντινά μνημεία της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής. 
Μέσα από την έκθεση αυτή προβάλλεται το έργο συντήρησης που έχει συντελεσθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας σε σημαντικά μνημεία, όπως η Παναγία Βλαχέρνα, ο Άγιος Δημήτριος του Κατσούρη, ο Άγιος Νικόλαος της Ροδιάς κ.ά. Την ξενάγηση θα πραγματοποιήσουν συντηρητές αρχαιοτήτων της Εφορείας.

Ώρα έναρξης: 10:00 π.μ., σημείο συνάντησης: κεντρική πύλη Κάστρου.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 26810 24636 
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: "Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές" με ελεύθερη είσοδο
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 7617887827220421511
item