Πώς μπορεί να αλλάξει η ζωή μας αν περνάμε περισσότερο χρόνο με τον εαυτό μας

Οι μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική κοινωνική απομόνωση έχει κόστος στην σωματική και στην ψυχική υγεία. Αλλά υπάρχουν πολλά οφέλη όταν περνάτε χρόνο με τον εαυτό σας, καθώς βρίσκετε τις ισορροπίες σας.

Όταν έχετε χρόνο για να μείνετε μόνοι με τον εαυτό σας μπορείτε να κερδίσετε πολλά οφέλη που περιλαμβάνουν:

  •     Προσωπική εξερεύνηση
  •     Δημιουργικότητα
  •     Βελτίωση των σχέσεων
  •     Ενίσχυση της παραγωγικότητας
  •     Ενίσχυση της συμπόνιας

Προσωπική εξερεύνηση

Όταν περνάτε χρόνο μόνοι σας αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να εξερευνήσετε πράγματα χωρίς πίεση και κριτική από τους γύρω σας. Ο χρόνος με τον εαυτό σας είναι σημαντικός για την προσωπική σας εξέλιξη. Αντί να ανησυχείτε για τις ανάγκες, τα ενδιαφέρονται και τις απόψεις των άλλων, επικεντρώνεστε στον εαυτό σας.

Ενίσχυση της δημιουργικότητας

Όταν είστε μόνοι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στον εγκέφαλο που βοηθούν στη δημιουργικότητα. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν την τάση να απομονώνονται σκόπιμα για να περάσουν χρόνο μόνοι τους είναι πολύ δημιουργικοί.

Βελτίωση της συγκέντρωσης και της μνήμης

Όταν δουλεύετε μαζί με άλλους ανθρώπους μπορεί να μην καταβάλλετε προσπάθεια να θυμηθείτε πληροφορίες επειδή υποθέτετε ότι οι συνεργάτες σας θα καλύψουν το κενό. Όταν δουλεύετε μόνοι σας , αυτό βοηθά να δώσετε προσοχή σε αυτό που κάνετε.

Βάζετε σε προτεραιότητα τα ενδιαφέροντα σας

 Ο χρόνος με τον εαυτό σας δίνει την ευκαιρία να κάνετε δημιουργικές επιλογές και να επιστρατεύσετε την προσοχή σας σε αυτές χωρίς να ανησυχείτε για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι.

Βελτίωση των σχέσεων

Οι σχέσεις είναι πιο δυνατές όταν το κάθε άτομο αφιερώνει χρόνο για να φροντίσει τον εαυτό του. Ακόμη και στις φιλικές σχέσεις, μια μικρή απουσία ενδυναμώνει τις σχέσεις. Οι φιλίες και το ισχυρό κοινωνικό δίκτυο είναι σημαντικά για την ψυχική υγεία και ευεξία, αλλά ένα διάλειμμα δεν κάνει κακό και θα σας κάνει να εκτιμήσετε όσα έχετε.

Ενίσχυση της παραγωγικότητας

Η ομαδική δουλειά βελτιώνει τη συνεργασία και την καινοτομία, αλλά μπορεί να σας αποσπά. Ακόμη και αν προσπαθείτε να επικεντρωθείτε σε περισσότερα από ένα πράγματα φαίνεται ότι αυτό μειώνει την συνολική σας παραγωγικότητα. Αν δεν έχετε την πολυτέλεια να επικεντρώνεστε σε ένα μόνο project , μπορείτε να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας αν μείνετε συγκεντρωμένοι σε ένα πράγμα κάθε φορά.

Ενίσχυση της συμπόνιας

Οι μελέτες δείχνουν ότι ο χρόνος με τον εαυτό στην πραγματικότητα αυξάνει την συμπόνια για τους ανθρώπους γύρω σας. Φυσικά, ο χρόνος με τον εαυτό σας δεν είναι πάντα εύκολο πράγμα, ειδικά όταν η τεχνολογία έχει μεταμορφώσει το πως οι άνθρωποι περνούν χρόνο μόνοι τους. Ακόμη και αν είστε μόνοι σας, μπορεί να μην κάνετε ποτέ διάλλειμα από τους άλλους. Είστε συνεχώς συνδεδεμένοι και ανταλλάσσετε μηνύματα, γράφετε στο Twitter και τσεκάρετε το Facebook.

Ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν μπορείτε να είστε απολύτως μόνοι σας, σταματήστε την διαδικτυακή επικοινωνία για σύντομο χρονικό διάστημα. Πέντε μέρες χωρίς επαφή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις ηλεκτρονικές συσκευές, βελτιώνει την έκφραση των συναισθημάτων.

epirusblog.gr
5 of 5
Πώς μπορεί να αλλάξει η ζωή μας αν περνάμε περισσότερο χρόνο με τον εαυτό μας
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1222584943751804969
item