Αγιά Σοφιά: Δικαιολογίες από τους Τούρκους για τον νέο βανδαλισμό - «Τον έκαναν Χριστιανοί»

Οι Τούρκοι όχι μόνο δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ύβρεως απέναντι στην Αγιά Σοφιά αλλά προσπαθούν να ξεφύγουν με αστείες δικαιολογίες.

Με απίστευτες δικαιολογίες φαίνεται ότι προσπαθούν οι Τούρκοι να καλύψου τον νέο βανδαλισμό στην Αγιά Σοφιά που από χθες, Τρίτη, κάνει το γύρο του διαδικτύου επιβεβαιώνοντας όλους όσοι φοβόντουσαν τα χειρότερα μετά την απόφαση Ερντογάν ο ναός-σύμβολο της Ορθοδοξίας να γίνει τζαμί κατά παράβαση της Σύμβασης της UNESCO του 1972 για την προστασία των μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η τελευταία εικόνα εκθέτει για άλλη μια φορά ανεπανόρθωτα την Τουρκία για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ένα σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού καθώς σε αυτή φαίνονται γυναίκες που «ξύνουν τους τοίχους της Αγίας Σοφίας και τοποθετούν (μικρά κομμάτια/σκόνη) σε σακούλες προκειμένου να τα κρατήσουν ως ενθύμια».

                            Η εικόνα από την Αγιά Σοφιά που προκάλεσε οργή
Αντί, όμως, οι Τούρκοι να σκύψουν το κεφάλι, να ζητήσουν συγγνώμη για τη στάση τους και να προσπαθήσουν να διορθώσουν τα – πολλά – κακώς κείμενα του τελευταίου διαστήματος για την Αγιά Σοφία, καταφεύγουν σε αστείες δικαιολογίες με «όχημα» μέσα ενημέρωσης όπως η εφημερίδα Yeni Safak.
Σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι «αποδείχθηκε ότι οι επισκέπτες που κατέστρεψαν τα μάρμαρα του τζαμιού της Αγίας Σοφίας ήταν χριστιανές τουρίστριες».

Στο θέμα της Αγιά Σοφιάς αναφέρθηκε και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέροντας σε δηλώσεις του ότι «αυτά που διαβάζουμε τώρα τελευταία στις τουρκικές εφημερίδες δεν είναι ευχάριστα για τη συντήρηση, για την καθαριότητα.

Υπάρχουν παράπονα διατυπωμένα από Τούρκους δημοσιογράφους. 

Εγώ επαναλαμβάνω ότι θα προτιμούσαμε να είναι ανοιχτό μουσείο για όλον τον κόσμο η Αγιά Σοφιά και όχι τέμενος μόνο για μουσουλμάνους».


epirusblog.gr
5 of 5
Αγιά Σοφιά: Δικαιολογίες από τους Τούρκους για τον νέο βανδαλισμό - «Τον έκαναν Χριστιανοί»
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 4196165564148912636
item