Πρέβεζα: Η Πρέβεζα τίμησε την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου- Συγκινητικές στιγμές στη λαμπαδηφορία που διοργάνωσαν Δήμος και Ποντιακά Σωματεία

Δεκάδες κεριά φώτισαν απόψε τους δρόμους της Πρέβεζας, στη λαμπαδηφορία που διοργάνωσε ο Δήμος σε συνεργασία με τα Ποντιακά Σωματεία της περιοχής, ως ελάχιστο φόρο τιμής στα 353 .000 θύματα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η συγκινητική δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Πρέβεζας στο δίκτυο Πόλεων με ποντιακές κοινότητες και συμμετείχαν σύλλογοι, φορείς και πολίτες που ένωσαν τις φωνές τους αποτίοντας φόρο τιμής στους νεκρούς και διεκδικώντας την Παγκόσμια αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Δημαρχείου κι από κει η πομπή κρατώντας αναμμένα κεριά μέσα από την παραλία και τον πεζόδρομο της αγοράς κατευθύνθηκε στο Ηρώο της πόλης το οποίο είχε φωτιστεί με τον αετό της Τραπεζούντας.

Εκεί ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό στον οποίο ανέφερε την ευθύνη που έχουμε όλοι να γίνουμε μια ψυχή, μια φωνή σε ένα πανελλαδικό ανά τον ελληνισμό της οικουμένης πυρρίχιο χορό τιμής καθήκοντος και μνήμης για τους αδικοχαμένους προγόνους του Γένους μας.

Μάλιστα ανακοίνωσε ότι σε αυτό το σκεπτικό η Δημοτική Αρχή σε συνέργεια με τους συλλόγους προχωρά τόσο στην ανέγερση του μνημείου μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό και τους Μικρασιάτες όσο και στην μετονομασία την πλατείας στον Παντοκράτορα Πρέβεζας σε Πλατεία Θυμάτων Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού, επί την ευκαιρία της ολοκληρώσεως 100 ετών της Μικρασιατικής Καταστροφής εφέτος αλλά και της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού το 1919.

Η συγκινητική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ποντιακό μοιρολόι από τους Ιωάννη και Γιώργο Ζήγο - Χαϊτίδη, ενώ το παρόν μεταξύ άλλων έδωσαν οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Δαρδαμάνης, Γιώργος Σαριάνογλου, Νίκος Παγγές, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λεωνίδας Αργυρός, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Φώτης Ζέρβας, σύλλογοι, φορείς κλπ.
epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Η Πρέβεζα τίμησε την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου- Συγκινητικές στιγμές στη λαμπαδηφορία που διοργάνωσαν Δήμος και Ποντιακά Σωματεία
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 9165425502486067801
item