Σύνοδος Κορυφής: Τι λέει το προσχέδιο για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Μπρα ντε φερ για τις εξαιρέσεις

Για τις επόμενες ημέρες φαίνεται να παραπέμπεται η οριστική συμφωνία σε ό,τι αφορά το έκτο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής, το οποίο επικαλείται το Reuters, οι ηγέτες των κρατών – μελών της Ε.Ε. πρόκειται να συμφωνήσουν ότι το υπό διαμόρφωση πακέτο κυρώσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, εξαιρώντας προσωρινά το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών. 

Ωστόσο, όπως σημειώνει το πρακτορείο, καθώς αδυνατούν να συμφωνήσουν σε όλες τις λεπτομέρειες για το εμπάργκο πετρελαίου, οι ηγέτες θα μεταθέσουν για αργότερα την τελική συμφωνία για το πακέτο κυρώσεων.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι η έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών», σημειώνεται στο τελευταίο προσχέδιο συμπερασμάτων που περιήλθε στην κατοχή του Reuters. 

Τονίζεται, δε, ότι είναι αναγκαία η οριστικοποίηση και έγκριση του πακέτου κυρώσεων από το Συμβούλιο, ενώ σημειώνεται ότι τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. θα «αντιμετωπίσουν το ζήτημα της προσωρινής εξαίρεσης για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατό».

Το θέμα συζητείται με αμείωτη ένταση τις τελευταίες 48 ώρες, σε επίπεδο πρεσβευτών των κρατών-μελών, οι οποίοι συνεδριάζουν και σήμερα το πρωί, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί συναινετική λύση. 

Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφορά ένα ολικό εμπάργκο ως το τέλος του χρόνου στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσης (τα 2/3 των εισαγωγών) και μια εξαίρεση, επί του παρόντος, για τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών (1/3 των εισαγωγών) και ειδικότερα μέσω του ρωσικού αγωγού «Druzhba» που τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

Σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ενημερωθεί σχετικά με αυτές τις συνομιλίες, ωστόσο η συμφωνία σε επίπεδο πρεσβευτών αναμένεται αργότερα εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με κύκλους της Επιτροπής, τους οποίους επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αισιοδοξία Μπορέλ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι σε θέση να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, σε συνομιλίες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή από αξιωματούχους, δήλωσε νωρίτερα ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική.

«Πρέπει να αποφασίσουμε ομόφωνα. Υπήρξαν συνομιλίες χθες το απόγευμα, και θα υπάρξουν σήμερα το πρωί και όλο το απόγευμα», δήλωσε ο Ζοζέ Μπορέλ στο τηλεοπτικό δίκτυο France Info, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι σήμερα το απόγευμα, θα μπορέσουμε να προσφέρουμε στους επικεφαλής των κρατών μελών μια συμφωνία».

Ερωτηθείς εάν τα σχέδια για απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου θα μπορούσαν να αποτύχουν λόγω της αντίστασης από την Ουγγαρία και άλλα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, ο κ. Μπορέλ είπε: «Όχι, δεν νομίζω… θα υπάρξει συμφωνία στο τέλος».

Ισπανός ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία

Η Ισπανία υποστηρίζει ένα νέο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Μόσχας, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, καθώς ορισμένα κράτη μέλη εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και είναι απρόθυμα να τις σταματήσουν, δήλωσε στο μεταξύ ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

«Υπάρχουν δύο στόχοι που έχουμε όταν εγκρίνουμε ένα πακέτο κυρώσεων.

Ο ένας είναι να μην επιτρέψουμε στον Βλαντιμίρ Πούτιν να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο με ευρωπαϊκά κεφάλαια και ο άλλος να μην επιτρέψουμε στον πόλεμο του Πούτιν να αποσταθεροποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε.

Στην ατζέντα η Ουκρανία

Η Σύνοδος Κορυφής ξεκινάει στις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) με πρώτο θέμα την κατάσταση στην Ουκρανία. 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επαναλάβουν την ισχυρή οικονομική, πολιτική, ανθρωπιστική και στρατιωτική υποστήριξη της Ε.Ε. προς τη χώρα.

Όπως υπογραμμίζει στην επιστολή πρόσκλησης προς τους ηγέτες της Ε.Ε., ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, το πλέον «πιεστικό» ζήτημα, είναι η χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας. 

Σύμφωνα με ένα σχέδιο συμπερασμάτων, η Ε.Ε. θα παράσχει στη χώρα περαιτέρω έκτακτη μακροοικονομική βοήθεια με τη μορφή δανείων και επιχορηγήσεων, έως και 9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022. 

Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές αν οι ηγέτες θα δώσουν την τελική έγκρισή τους σήμερα, καθώς η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες για τον τρόπο χρηματοδότησης τον Ιούνιο.

Ενέργεια

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι «27» ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα της ενέργειας και των υψηλών τιμών που πλήττουν σκληρά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. 

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί γύρω από τη χρηματοδότηση του σχεδίου REPowerEU, για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, που παρουσίασε η Επιτροπή στις 18 Μαΐου. 

«Πρέπει να επιταχύνουμε την ενεργειακή μας μετάβαση, εάν θέλουμε να καταργήσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό.

Βασιζόμενοι στις αποφάσεις μας στις Βερσαλλίες, θα συζητήσουμε τους καλύτερους τρόπους για να προχωρήσουμε», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους «27».

Στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, οι «27» καλούσαν την Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των υπερβολικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς». 

Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ορισμένα κράτη-μέλη δεν θεωρούν ότι το REPowerEU απαντά στο πιεστικό ζήτημα των τιμών της ενέργειας. 

Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να τεθεί εκ νέου το θέμα της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ανώτατου ορίου στην τιμή της ενέργειας και μιας πλατφόρμας για κοινή αγορά φυσικού αερίου στην Ε.Ε.

Όπως είπε Ευρωπαίιος αξιωματούχος, «ζητάμε από την Επιτροπή να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα ήταν δυνατό να υπάρχουν ανώτατα όρια τιμών αλλά σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους».

Επισιτιστική ασφάλεια

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για τις δραματικές επιπτώσεις στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια που κινδυνεύει να φέρει η στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας.

Στη συζήτηση θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ.

Τέλος, η ευρωπαϊκή άμυνα θα απασχολήσει τους «27» ηγέτες, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας ενίσχυσε περαιτέρω τη φιλοδοξία τους για μια ισχυρή, συντονισμένη ευρωπαϊκή άμυνα.

Προτεραιότητα είναι τα κράτη-μέλη να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την αναπλήρωση των αποθεμάτων και την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης.

epirusblog.gr
5 of 5
Σύνοδος Κορυφής: Τι λέει το προσχέδιο για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Μπρα ντε φερ για τις εξαιρέσεις
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1811576340179800852
item