Η Σουηδία καταθέτει επίσημα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ -Μαζί με τη Φινλανδία

Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι καταθέτει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Σουηδίας αποφάσισε σήμερα επισήμως να υποβάλει αίτημα για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, μετά το αντίστοιχο βήμα που έκανε η γειτονική Φινλανδία, μια κίνηση που θα επαναχαράξει τον γεωπολιτικό χάρτη της βόρειας Ευρώπης.

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη επιβεβαίωσε ότι η Σουηδία θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανατρέποντας μια μακρά ιστορία στρατιωτικής ουδετερότητας.

Η πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι είναι σίγουρη ότι υπάρχει υποστήριξη για αυτό από τον σουηδικό λαό. Η Σουηδή πρωθυπουργός δήλωσε πως «θα ενημερώσουμε το ΝΑΤΟ ότι θέλουμε να γίνουμε μέλος της Συμμαχίας», ενώ επανέλαβε ότι η Σουηδία θα είναι σε ευάλωτη θέση όσο η αίτησή της για το ΝΑΤΟ βρίσκεται υπό επεξεργασία, επισημαίνοντας ότι δεν βλέπει ακόμα καμία άμεση στρατιωτική απειλή κατά της χώρας.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να ενημερώσει το ΝΑΤΟ για την πρόθεση της Σουηδίας να γίνει μέλος της Συμμαχίας. Βγαίνουμε από μια εποχή για να μπούμε σε μια νέα», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, όπου συζητήθηκε η πολιτική ασφαλείας της χώρας.

Πάντως, σημειώνεται στο BBC, την περασμένη εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψε συμφωνίες ασφαλείας τόσο με τη Σουηδία όσο και με τη Φινλανδία, συμφωνώντας να τους βοηθήσει σε περίπτωση που κάποια από τις δύο δεχθεί επίθεση.

Σουηδία και Φινλανδία θα στείλουν μαζί την αίτηση στο ΝΑΤΟ

Αναφορικά με την ημερομηνία για την επίσημη αίτηση, η πρωθυπουργός της Σουηδίας ανέφερε πως η χώρα θα στείλει την αίτησή της μαζί με τη Φινλανδία. Μάλιστα, η Στοκχόλμη σχεδιάζει να υποβάλει το αίτημά της «σήμερα, αύριο, ή την Τετάρτη», συγχρονιζόμενη με τη Φινλανδία.

«Υπάρχει ευρεία συναίνεση στο Κοινοβούλιο της Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το καλύτερο πράγμα για τη Σουηδία και τον σουηδικό λαό είναι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», συνέχισε η Άντερσον. «Αναμένουμε ότι (η διαδικασία της ένταξης) δεν θα πάρει πάνω από έναν χρόνο», αφού επικυρωθεί και από τα 30 μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, πρόσθεσε.

Ο Ulf Kristersson, αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης Moderate, μίλησε επίσης στη συνέντευξη Τύπου, υποστηρίζοντας την απόφαση να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Αυτή είναι μια ιστορική απόφαση», σημείωσε. «Δεν πρόκειται για κομματική πολιτική αλλά για ανάληψη κοινής ευθύνης για την ασφάλεια της χώρας», πρόσθεσε.

Ιστορική απόφαση για τη Σουηδία

Υπενθυμίζεται πως χθες, Κυριακή, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ενέκρινε την υποψηφιότητα της Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, την ώρα που ήδη και η Φινλανδία έχει ανακοινώσει ότι η χώρα θα καταθέσει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση τόσο της Σουηδίας όσο και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ αναμένεται να αλλάξει την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.


epirusblog.gr
5 of 5
Η Σουηδία καταθέτει επίσημα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ -Μαζί με τη Φινλανδία
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 2551151412816343135
item