Προϋπολογισμός: Αντέχει η οικονομία, παρά την ενεργειακή κρίση -Βουτιά στην κατανάλωση καυσίμων

Το υπουργείο Οικονομικών έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ανακουφισμένο από την έως τώρα εκτέλεση του Προϋπολογισμού, αφού οι κωδικοί που αποτυπώνουν την κατάσταση στην αγορά εκπέμπουν θετικά μηνύματα.

Κατ' αρχάς, o ΦΠΑ από τις λοιπές δραστηριότητες- δηλαδή πλην καπνικών και καυσίμων- παρουσιάζει μια υπέρβαση της τάξης των 644 εκ ευρώ έναντι των αρχικών εκτιμήσεων κι αυτό αν μη τι άλλο μαρτυρά αυξημένη δραστηριότητα, πέρα από τις υπερεισπράξεις που οφείλονται στις ανατιμήσεις βασικών αγαθών. 

Επιπλέον, αυξημένα κατά 153 εκατ ευρώ είναι τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κι αυτό “φωτογραφίζει” είτε αυξημένες αποδοχές είτε νέες προσλήψεις είτε και τα δύο, αλλά σε κάθε περίπτωση αυξημένες ροές από παρακρατούμενους φόρους από μισθωτές υπηρεσίες.

Στον αντίποδα, δεν φαίνεται να προχωρά το σενάριο για “αυτοχρηματοδότηση” ενός νέου “πακέτου” επιδότησης των καυσίμων, μέσω υπερεισπράξεων από το ΦΠΑ. 

Τα έσοδα από το ΦΠΑ καυσίμων κατέγραψαν υπέρβαση της τάξης των 113 εκατ ευρώ, καθώς ο συντελεστής 24% εφαρμόζεται επί πολύ υψηλότερων τιμών σε σχέση με το αρχικό πλάνο του Προϋπολογισμού. 

Ωστόσο, τα έσοδα από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης είναι μειωμένα κατά 108 εκ ευρώ κι από τη στιγμή που αυτοί οι φόροι είναι μοναδιαίοι και όχι αναλογικοί, επιβεβαιώνεται η σημαντική πτώση της κατανάλωσης λόγω ακρίβειας. 

Συνολικά, στο 4μηνο το ισοζύγιο ΦΠΑ- ΕΦΚ καυσίμων είναι οριακά θετικό κατά 5 εκατ ευρώ κι ως εκ τούτου, θα πρέπει να βρεθεί “χώρος” από άλλες οικονομικές δραστηριότητες π.χ. Τουρισμό, για να συνεχιστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η επιδότηση των καυσίμων.

Η γενική εικόνα του Προϋπολογισμού κρίνεται αν μη τι άλλο θετική, ειδικά δεδομένων των συνθηκών. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 799 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,453 δισεκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 6,201 δισεκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.


epirusblog.gr
5 of 5
Προϋπολογισμός: Αντέχει η οικονομία, παρά την ενεργειακή κρίση -Βουτιά στην κατανάλωση καυσίμων
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3366515945600553023
item