Είμαστε τελικά οι γυναίκες ανταγωνιστικές στη φιλία;

Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει για τη γυναικεία φιλία…

Είναι γεγονός πως η γυναικεία φιλία θεωρείται πιο ανταγωνιστική, σε σχέση με την ανδρική. 

Αρκετά συχνά ακούμε για παράδειγμα χαρακτηρισμούς όπως: “Είναι πολλές γυναίκες μαζί; Καταλαβαίνω τι θα γίνεται!» θεωρώντας πως όπου βρίσκονται πολλές γυναίκες η μεταξύ τους συνύπαρξη δεν είναι και η καλύτερη. 

Εκδηλώνεται ζήλια, ανασφάλειες, ανταγωνισμός αργά ή γρήγορα που οδηγεί σε ένταση και δυσκολία στη δημιουργία ή και διατήρηση των σχέσεων. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις θεωρείται πολύ δυνατή, ποιοτική και πως κρατάει χρόνια.

Πράγματι, οι γυναίκες μεταξύ μας πιστεύουμε πως στην πραγματική φιλία δεν χωράει ανταγωνισμός αλλά μόνο γνήσιο ενδιαφέρον. 

Όταν μπαίνει στη μέση ο ανταγωνισμός είναι “σαν να χαλάει” η φιλία, ότι δεν ενδιαφέρεται η μία για την άλλη και πως δεν μπορούμε να χωρέσουμε και οι δύο. 

Πως θα μπορέσω να εμπιστευτώ την φίλη μου, να μοιραστώ μαζί της τα εσώψυχά μου, όταν εκείνη με ανταγωνίζεται και μπορεί για το δικό της ανταγωνιστικό όφελος να χρησιμοποιήσει όλα όσα της έχω εμπιστευτεί;

Αντιθέτως, μπορούμε να καταλάβουμε την ύπαρξή του ανταγωνισμού στις επαγγελματικές σχέσεις αλλά και πάλι όταν πρόκειται για γυναίκες που δεν είναι φίλες μας αλλά άγνωστες ή απλά γνωστές σε εμάς για παράδειγμα.

Ο ανταγωνισμός υπάρχει επίσης γύρω από το κοινωνικό status ή την εμφάνιση -ποια είναι πιο ωραία!, ποια συγκεντρώνει περισσότερα βλέμματα πάνω της! κλπ. Αρκετές φορές βλέπουμε να χαλάνε γυναικείες φιλίες επειδή “η φίλη μου έκανε τα γλυκά μάτια σε εκείνον που μου αρέσει ή έχω σχέση”…

Το σίγουρο είναι πως στη ζωή μας υπάρχουν τα πάντα. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει να κάνει με την ψυχοσύνθεση του κάθε ανθρώπου, το τι κουβαλάει στις βαλίτσες από το παρελθόν και πως το διαχειρίζεται στο παρόν. Όπως επίσης και τι ανθρώπους επιλέγουμε και βάζουμε στη ζωή μας…

epirusblog.gr
5 of 5
Είμαστε τελικά οι γυναίκες ανταγωνιστικές στη φιλία;
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 6077931031949439878
item