Άνοιξαν οι κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο εκλογικός πήχης, τα «ισχυρά» μηνύματα και οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8 το πρωί σήμερα η διαδικασία για την ανάδειξη του Προέδρου και της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η οποία επιδιώκεται να λειτουργήσει ως καταλύτης στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και στο εσωκομματικό τοπίο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωθώντας τα πράγματα προς τα μπρος μετά από τρία χρόνια παραμονής του κόμματος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, μέσα από μια «πρωτόγνωρη» διαδικασία, όπως περιγράφεται από την Κουμουνδούρου, αναμένεται να κριθεί σε πρώτο επίπεδο η φυσιογνωμία και το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Σε δεύτερο επίπεδο, όμως, δεν αποκλείεται να επηρεαστούν οι επόμενες κινήσεις των υπολοίπων κομμάτων στην εγχώρια πολιτική σκακιέρα, αναλόγως του μηνύματος (αριθμητικού και ποιοτικού) που θα εκπέμψουν σήμερα τα μέλη και οι ψηφοφόροι του κόμματος.

DSC_9432-01

«Ασφαλής δημοσκόπηση»

Για την Κουμουνδούρου η διπλή κάλπη (μία για τον Πρόεδρο και μία για την Κεντρική Επιτροπή), η οποία έχει στηθεί σε 1.000 εκλογικά τμήματα ανά την Ελλάδα εκλαμβάνεται ως συλλογική απάντηση σε σχέση με εσωτερικά της ζητούμενα, όπως για παράδειγμα το εύρος της επιχειρούμενης διεύρυνσης, η κοινωνική αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το εκλογικό του ακροατήριο, αλλά και η πραγματική απήχηση τάσεων, ρευμάτων και προσώπων στην οργανωμένη, κομματική βάση. 

Στον αντίποδα, η ψηφοφορία για την ανάδειξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενέχει χαρακτήρα άτυπου δημοψηφίσματος, καλώντας τους πολίτες να τοποθετηθούν κριτικά απέναντι στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ψήφο τους.

DSC_0504-01

 Για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, άλλωστε, η σημερινή διαδικασία θα αποτελέσει «ισχυρό μήνυμα για την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα», με δεδομένο μάλιστα ότι αυτή εξελίσσεται σε μια χρονική συγκυρία, κατά την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών «περνάει εξαιρετικά δύσκολα με την ακρίβεια»

Για το λόγο αυτό, «δεν θα μπορούσαμε να μη συνδέσουμε τη διαδικασία ισχυροποίησης του κόμματος μας με τις πολιτικές εξελίξεις» εξήγησε χθες ο κ. Τσίπρας (στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1), παρατηρώντας ακόμη πως οι ασφαλέστερες σφυγμομετρήσεις είναι μέσα στην κοινωνία. 

Ο ίδιος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα πολλές φορές κοινωνός του κοινωνικού παλμού κατά τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα, συμπεραίνοντας από πλευράς του πως «κλίμα έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό» και ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή».

DSC_0506-01

Εκτός από την αλλαγή του γενικότερου πολιτικού κλίματος, ζητούμενο αποτελεί και η αλλαγή μοντέλου λειτουργίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλλει καθοριστικά η μαζική συμμετοχή στη σημερινή διαδικασία, επιδοκιμάζοντας τις επιχειρούμενες καταστατικές αλλαγές από την ηγετική ομάδα. 

Επιπλέον, με ενδιαφέρον αναμένεται ο νέος «χάρτης» κομματικών συσχετισμών που θα προκύψει μετά από την ανάγνωση των τελικών αποτελεσμάτων, αντικατοπτρίζοντας στη σταυροδοσία για την νέα Κεντρική Επιτροπή, ανάμεσα στα άλλα, και το βαθμό ενσωμάτωσης στις γραμμές του κόμματος, στελεχών που προσχώρησαν στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την απόφαση της διεύρυνσης, κατά κύριο λόγο προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και άλλους προοδευτικούς χώρους.

Τα μηνύματα

Σε κάθε περίπτωση, στρατηγική επιδίωξη της Κουμουνδούρου συνιστά η ισχυροποίηση του μηνύματος της «πολιτικής αλλαγής», το οποίο έθετε όλο το τελευταίο διάστημα εμφατικά ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, εκτιμώντας ότι η σημερινή διαδικασία μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για το «χρόνο ζωής» της κυβέρνησης. 

«Η σημασία της αυριανής κάλπης, το μήνυμα που θα στείλει μπορεί να φέρει πιο κοντά τις εκλογές», εκτίμησε χθες ο κ. Τσίπρας, περιγράφοντας ως «στόχο» για την αξιωματική αντιπολίτευση το «να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές». 

Η επιλογή της Κουμουνδούρου να αποδώσει αντιπολιτευτικό χαρακτήρα σε μια αμιγώς εσωκομματική διαδικασία, εντείνει την ίδια στιγμή την κοινωνική πίεση προς τη μεριά της κυβέρνησης, γεγονός που δεν αποκλείεται, κατά τον κ. Τσίπρα, να επιταχύνει τις όποιες πολιτικές εξελίξεις.

DSC_0529-01

Εκτός από το Μέγαρο Μαξίμου, μηνύματα εικάζεται ότι θα προκύψουν από τη σημερινή, διπλή κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αποδέκτες και για τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις.

Υπό αυτήν την έννοια, ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας κάλεσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να ανοίξουν τα χαρτιά τους, δηλώνοντας ακόμη πως «το ποιος θα είναι ο αυριανός πρωθυπουργός δεν μπορεί να είναι ένας κρυφός άσος στο μανίκι κάποιου κόμματος», προκειμένου το συγκεκριμένο μήνυμα να παραδοθεί «συστημένο» στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Από τους φυσικούς αποδέκτες του μηνύματος της σημερινής διαδικασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν εξαιρούνται και ορισμένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η σημερινή «αναβάπτιση» του Προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα από τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες θα ενισχύσει περαιτέρω την νομιμοποιητική ισχύ των πρωτοβουλιών του, ώστε να ξεδιπλώσει απερίσπαστος από τυχόν φαινόμενα εσωστρέφειας, το επόμενο -προεκλογικό- διάστημα την στρατηγική του για τις εθνικές εκλογές.

Σε επίπεδο συσχετισμών, η «προεδρική» πλειοψηφία, η οποία απέσπασε ποσοστό 74% στο πρόσφατο 3ο Συνέδριο του κόμματος, επιθυμεί να διατηρήσει διακαώς το συντριπτικό της αριθμητικό της πλεονέκτημα, ενώ τις δυνάμεις της θα τις κατευθύνει κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής η «Ομπρέλα», καθώς στην περιφέρεια Αττικής εκλέγεται το 50% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, δηλαδή 150 από τα 300 μέλη.

Αναλυτικά όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη διαδικασία:

1. Πώς ψηφίζω για Πρόεδρο;

Δικαίωμα ψήφου έχουν ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ από την ηλικία των 15 ετών και άνω.

Μπορείτε να εγγραφείτε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου, στα εκλογικά τμήματα.

§ Όσοι εγγραφείτε την ημέρα της ψηφοφορίας ή είστε ήδη μέλη αλλά έχετε εγγραφεί μετά τις 21/3/2022, μπορείτε να ψηφίσετε σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

§ Όσοι είστε ήδη μέλη και έχετε εγγραφεί μέχρι τις 21/3/2022 και βρεθείτε εκτός της περιφέρειας στην οποία ανήκετε, μπορείτε να ψηφίσετε σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ αλλά ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ.

2. Πώς ψηφίζω για την Κεντρική Επιτροπή;

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21 Μαρτίου 2022.

Ψηφίζετε σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ στην οποία ανήκετε.

Δείτε εδώ πόσους σταυρούς μπορείτε να βάλετε ανά περιφέρεια:

ΑΤΤΙΚΗ 45
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 11
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 6
ΚΡΗΤΗ 5
ΘΕΣΣΑΛΙΑ 4
ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΣ 5
ΗΠΕΙΡΟΣ 3
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 3
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ 3
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 3
ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ 2
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 1

Εάν τυχόν τα μέλη αυτά βρεθούν εκτός της περιφέρειας στην οποία ανήκουν, τότε θα έχουν δικαίωμα ψήφου ΜΟΝΟ για την εκλογή προέδρου.

3. Πότε ψηφίζω;

Την Κυριακή 15 Μαΐου 2022, από τις 8.00 π.μ. μέχρι και τις 8.00 μ.μ.

4. Πού ψηφίζω;

Σε κάθε περιφέρεια έχουν οριστεί εκλογικά κέντρα.

5. Τι πρέπει να έχω μαζί μου;

Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση.

*Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ.

Δείτε αναλυτικά εδώ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

Δείτε εδώ την αναλυτική εγκύκλιο για τις εκλογές:

Ηλεκτρονική κάλπη για τους Έλληνες του Εξωτερικού

Για τους κατοίκους εξωτερικού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, την Κυριακή 15 Μαΐου 10:00-20:00. Οι κάτοικοι εξωτερικού που είναι ήδη μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχουν ήδη ενημερωθεί για τον τρόπο διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Οι κάτοικοι εξωτερικού που δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επιθυμούν να λάβουν μέρος στη διαδικασία, μπορούν να στείλουν στο e-mail: exvote@syriza.gr τα ακόλουθα στοιχεία, έως την Κυριακή 15/5/2022 στις 16:00:

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΧΩΡΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ E-MAIL

epirusblog.gr
5 of 5
Άνοιξαν οι κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο εκλογικός πήχης, τα «ισχυρά» μηνύματα και οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7813922445233851199
item