Ο Μητσοτάκης στο Άμπου Ντάμπι: Οι 9 συμφωνίες, οι επενδύσεις και ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων

Την επισφράγιση της Κοινής Διακήρυξης Ευρείας Εταιρικής Σχέσης και Συμφωνίας Συνεργασίας σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών οικονομικής συνεργασίας σε πολλούς τομείς σηματοδοτεί η σημερινή επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι.

Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν έρθει τα τελευταία δυο χρόνια πιο κοντά από ποτέ με κορυφαία στιγμή την παρουσία μαχητικών F16 από τα Εμιράτα στην Κρήτη τον Αύγουστο του 2020, δηλώνοντας έτσι την υποστήριξή τους στην Αθήνα όταν είχε κλιμακωθεί η τουρκική προκλητικότητα.

Σήμερα, στην πρωτεύουσα των Εμιράτων, εκεί που κάποτε έσβηναν την δίψα τους οι γαζέλες της αραβικής ερήμου και πλέον είναι ένα εμιράτο με τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν εισοδήματα στον κόσμο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει δεκτός με μεγάλες τιμές.

Η τελευταία επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην 26η πιο ακριβή πόλη του κόσμου ήταν το Νοέμβριο του 2020 όταν Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εγκαινίασαν μια νέα εποχή στις σχέσεις τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθεί με τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

Τα θεμέλια για την εμβάθυνση και των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τα ΗΑΕ έχουν τεθεί όλο το τελευταίο διάστημα, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, με διάθεση από τον στρατηγικό μας εταίρο να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στην χώρα μας.

Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, ο οποίος θα συνοδεύεται από κορυφαίους υπουργούς, θα υπογραφούν 9 συμφωνίες σε τομείς όπως οι ΑΠΕ, οι προηγμένες τεχνολογίες και η βιομηχανία.

Σε αυτό που αποδίδεται μεγάλη σημασία είναι η ανανέωση της συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΑΤΕ (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα) και το επενδυτικό ταμείο των Εμιράτων Mubadala. Πρόκειται για έναν κολοσσό με γραφεία στο Λονδίνο, το Ρίο ντε Τζανέιρο, τη Μόσχα, τη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο και το Πεκίνο που επενδύει από το διάστημα και την υγεία μέχρι τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το επενδυτικό ταμείο Mubadala είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό Ταμείο του Αμπού Ντάμπι, οποίο διαχειρίζεται στοιχεία ενεργητικού συνολικής αξίας 243 δισ. δολαρίων. Κατατάσσεται στην 13η θέση στην λίστα των σημαντικότερων κρατικών θεσμικών επενδυτών παγκοσμίως.

Οι δυο ηγέτες, την ώρα που όλος ο πλανήτης αγωνιά για την έκβαση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναμένεται επίσης να υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα επιβεβαιώνει τον ρόλο των δύο χωρών στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και την στρατηγική τους σχέση καθώς και τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην επίσκεψή του οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, καθώς και οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, και Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

epirusblog.gr
5 of 5
Ο Μητσοτάκης στο Άμπου Ντάμπι: Οι 9 συμφωνίες, οι επενδύσεις και ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6190877821805410653
item