Άρτα: 79 χρόνια από τον βομβαρδισμό του Βουργαρελίου

Εβδομήντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 5η Μαΐου του 1943, όταν οι Γερμανοί ξεκίνησαν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον του Βουργαρελίου Άρτας.

Στην περίοδο της Ιταλογερμανικής κατοχής το Βουργαρέλι υπέφερε πολλά, εξαιτίας της σκληρότητας των κατακτητών. Επιπλέον επιλέχτηκε, λόγω στρατηγικής θέσης, ως χώρος δράσης των αντάρτικων ομάδων, τόσο του ΕΔΕΣ όσο και του ΕΑΜ.

Τον Απρίλιο του 1943, ο Ναπ. Ζέρβας εγκατέστησε το αρχηγείο του, στο σπίτι του γιατρού Αναγνώστου. Το Βουργαρέλι έγινε η πρώτη πρωτεύουσα της ελεύθερης ορεινής Ελλάδας.

Οι Γερμανοί προέβησαν σε αντίποινα και στις 5 Μαΐου 1943, βομβάρδισαν το χωριό. Τα γερμανικά αεροπλάνα έριξαν πάνω από 400 βόμβες. Τα θύματα ήταν 13 νεκροί και οι τραυματίες 30, οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού. Πολλά σπίτια καταστράφηκαν και πολλοί έμειναν άστεγοι.

Το κακό ολοκληρώθηκε, στις 3 Οκτωβρίου του 1943, όταν οι Γερμανοί, το έκαψαν μαζί και με τα γύρω χωριά. Τότε κάηκε και ο Ι. Ναός του Αγ. Νικολάου, ο οποίος ξαναχτίστηκε, σε σχέδιο του αρχιτέκτονα και Ακαδημαϊκού Αναστασίου Ορλάνδου.

Στο γερμανικό βομβαρδισμό, δύο βόμβες δεν εξερράγησαν. Σήμερα βρίσκονται στο μνημείο πεσόντων της πλατείας, για να διατηρείται η ιστορική μνήμη.

epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: 79 χρόνια από τον βομβαρδισμό του Βουργαρελίου
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 6290551925832181624
item