Σκρέκας: Θα επιστραφεί στους πολίτες το 60% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, ανεξαρτήτως κατανάλωσης

Για τις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και τις επιδοτήσεις που θα ενεργοποιηθούν το προσεχές διάστημα μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Κατά τη συνέντευξή του στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε αρχικά στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. «Αισθάνθηκα περήφανος που ένας Έλληνας πρωθυπουργός  καταχειροκροτήθηκε από το σύνολο των Γερουσιαστών στο Αμερικανικό Κογκρέσο, μίλησε ο Ελληνισμός και η ψυχή του Έλληνα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Αποτιμούμε τα πάντα με οικονομικά μεγέθη. Η Ελλάδα θα έχει σημαντικά οφέλη από αυτή την εμβάθυνση της στρατηγικής σημασίας με αυτό το ισχυρό κράτος που είναι οι ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή η Βουλγαρία δεν έχει φυσικό αέριο γιατί η Ρωσία έχει διακόψει την προμήθεια. 

Εάν η Βουλγαρία σήμερα έχει φυσικό αέριο είναι επειδή εξάγονται μεγάλες ποσότητες από την Ελλάδα» τόνισε στη συνέχεια, υποστηρίζοντας ότι αυτό δείχνει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας και πόσο μπορεί η Ελλάδα να είναι ενεργειακός πυλώνας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σκρέκας: Επιστρέφουμε το 60% των αυξήσεων, γενναία παρέμβαση στην ηλεκτρική ενέργεια τον Ιούλιο

Ερωτηθείς για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ο υπουργός ΠΕΝ είπε ότι ο πόλεμος έχει «πυροδοτήσει» μια ενεργειακή κρίση, υπογραμμίζοντας ότι η λιανική τιμή σε χώρες όπως η Ισπανία είναι ακριβότερη από την Ελλάδα.

«Μέσα από τις επιδοτήσεις έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να είναι πολύ χαμηλότερα από το μέσο όσο αφορά στις αυξήσεις. […] Πράγματι, μπορεί από τον Σεπτέμβριο να επιδοτούμε μέχρι τις 300 κιλοβατώρες, και 7 στα 10 νοικοκυριά να μην έχουν δει μεγάλες διαφορές, αλλά υπήρχαν τρία στα 10 νοικοκυριά που είχαν  πολύ μεγάλους λογαριασμούς ρεύματος χωρίς να είναι μεγάλες οι κατοικίες και οι καταναλώσεις», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

«Επιστρέφουμε το 60% της αύξησης ανεξαρτήτως κατανάλωσης από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο σε όλες τις κύριες κατοικίες. Το επόμενο διάστημα θα δούμε περαιτέρω επιδοτήσεις. 

Από 1η Ιουλίου προχωρούμε σε μία θεσμική παρέμβαση σε ό,τι αφορά στην αγορά χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή, αποσυνδέουμε την τιμή χονδρικής από την τιμή φυσικού αερίου, βάζουμε ένα πλαφόν στην χονδρική και με αυτόν τον τρόπο σταθεροποιούμε τις τιμές και ουσιαστικά καταργούμε την ρήτρα αναπροσαρμογής, και επιπλέον βάζουμε πλαφόν στην λιανική ώστε να απορροφήσουμε για τα οικιακά και τα μη οικιακά τιμολόγια το 80% της αύξησης. 

Σταδιακά οι λογαριασμοί θα είναι μικρότεροι. Οι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου δεν θα έχουν αυξήσεις καθώς επιδοτούμε το 100%, για τους αγρότες απορροφάται το 95%.», επεσήμανε για τις νέες επιδοτήσεις από 1η Ιουλίου.

Επανασυνδέσεις ρεύματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Για τις διακοπές ρεύματος ο κ. Σκρέκας είπε πως, «για τα ευάλωτα νοικοκυριά που κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος, έχουμε δημιουργήσει τον 5ψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης, τον 15902, τηλεφωνεί ο πολίτης και επανασυνδέεται το ρεύμα. Η πολιτεία καλύπτει το κόστος επανασύνδεσης και έως 6000 ευρώ οφειλή, πληρώνουμε το 100% της ληξιπρόθεσμης οφειλής».

Ο υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις αυξήσεις στα καύσιμα:

«Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε αυτούς που  είναι σε απόλυτη δυσχέρεια πληρωμής και μέσα από τις επιδοτήσεις να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος και να είναι εφικτό να πληρωθούν. Έχουμε έναν πόλεμο, κάθε μέρα συζητάμε για νέες κυρώσεις στην Ρωσία. 

Στη Ελλάδα έχουμε ένα περαιτέρω πρόβλημα γιατί οι φόροι στα καύσιμα είναι σημαντική πηγή εσόδων για τον προϋπολογισμό, επιδοτήσαμε την βενζίνη όσο ήταν δυνατό, εξαντλούμε τις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού. 

Πρέπει να δούμε πώς θα πάει ο τουρισμός, τι θα κάνει η Ευρώπη και εάν θα έχουμε έσοδα που επιθυμούμε θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω μέτρα. […] Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε στο μέτρο του δυνατού ωστόσο υπάρχουν και δημοσιονομικά όρια»



epirusblog.gr
5 of 5
Σκρέκας: Θα επιστραφεί στους πολίτες το 60% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, ανεξαρτήτως κατανάλωσης
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6719548723638020347
item