Μαρόκο: Έσπασαν τα θερμόμετρα – Κατέγραψε την πιο ζεστή μέρα της ιστορίας του με 45,7 βαθμούς Κελσίου

Το Μαρόκο καταγράφει θερμοκρασίες ρεκόρ αυτή την εποχή με το θερμόμετρο να έχει φτάσει στους 45,7 βαθμούς Κελσίου.

Η πόλη Σίντι Σλιμανέ στο Μαρόκο κατέγραψε την πιο καυτή ημέρα στην καταγεγραμμένη ιστορία, φτάνοντας τους 45,7 βαθμούς Κελσίου την περασμένη Παρασκευή (21/5), όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία.

Χθες (27/5) μία τεράστια καταιγίδα σκόνης έπληξε το Ινεζγκάνε κοντά στο Αγκαντίρ.

Αν ως καιρικό γεγονός δεν μπορεί να αποδοθεί άμεσα στην κλιματική κρίση, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η σοβαρότητα και η διάρκεια των κυμάτων καύσωνα αναμένεται να αυξηθούν στο μέλλον ως απάντηση σε ένα θερμότερο παγκόσμιο κλίμα.

Εξαιρετικά ζεστές και κυρίως ηλιόλουστες συνθήκες σημειώθηκαν σε όλη τη νότια Ευρώπη αυτή την εβδομάδα. Σε περιοχές της Ισπανίας σημειώθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ για τον μήνα Μάιο, με τη νότια πόλη Χαέν στην Ανδαλουσία να καταγράφει 40,3 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet.

Στην κοντινή πόλη Αντούχα, οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 42 βαθμούς Κελσίου για δύο συνεχόμενες ημέρες.

Σε άλλα μέρη της Ευρώπης, ωστόσο το σκηνικό του καιρού ήταν εντελώς διαφορετικό. Ισχυρές καταιγίδες σάρωσαν τα βορειοδυτικά, προκαλώντας ισχυρούς ανέμους, καταρρακτώδεις βροχές, χαλάζι και ακόμη και μερικούς ανεμοστρόβιλους.

Ένας ανεμοστρόβιλος σάρωσε την πόλη Πάντερμπορν στη δυτική Γερμανία, όπου 43 άνθρωποι τραυματίστηκαν με σκεπές και δέντρα να ξεριζώνονται.

Η τοπική δυνατή βροχόπτωση προκάλεσε ξαφνικές πλημμύρες και έναν θάνατο, έναν 38χρονο άνδρα που υπέστη ηλεκτροπληξία όταν το υπόγειό του πλημμύρισε στην πόλη Βίτγκερτ, στη δυτική Γερμανία.

Την ίδια ώρα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και πιο συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, το Κολοράντο είδε χιόνι μόλις 24 ώρες μετά από θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου.

Ένα ισχυρό ψυχρό μέτωπο έριξε τη θερμοκρασία πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου σε λιγότερο από 36 ώρες, και σημειώθηκαν χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές. Τμήματα του Ντένβερ είχαν περίπου 5-8 εκατοστά χιόνι, ενώ στο Κριπλ Κρικ και γύρω από τη λίμνη Πάλμερ το χιόνι έφτασε σχεδόν τους 20 πόντους.

Στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ και στο Μεξικό από την άλλη έφτασε ένα σύννεφο αφρικανικής σκόνης από τη Σαχάρα κάνοντας τον ουρανό θολό και μειώνοντας την ποιότητα του αέρα.

Οι καταιγίδες που αναπτύσσονται στη βόρεια Αφρική εκτοξεύουν σωματίδια σκόνης ψηλότερα στην ατμόσφαιρα και αυτός ο όγκος ταξιδεύει συχνά προς τα δυτικά από τους ισημερινούς ανέμους που φυσούν από ανατολική κατεύθυνση.

epirusblog.gr
5 of 5
Το  Μαρόκο  καταγράφει θερμοκρασίες ρεκόρ αυτή την εποχή με το θερμόμετρο να έχει φτάσει στους 45,7 βαθμούς Κελσίου. Η πόλη Σίντι Σλιμανέ στ...
Μαρόκο: Έσπασαν τα θερμόμετρα – Κατέγραψε την πιο ζεστή μέρα της ιστορίας του με 45,7 βαθμούς Κελσίου
epirusblog.gr
5 of 5
Το  Μαρόκο  καταγράφει θερμοκρασίες ρεκόρ αυτή την εποχή με το θερμόμετρο να έχει φτάσει στους 45,7 βαθμούς Κελσίου. Η πόλη Σίντι Σλιμανέ στ...
κοσμος 8752491819219464962
item