Κούβα: Τουλάχιστον 27 οι νεκροί από την έκρηξη στο ξενοδοχείο Saratoga

Ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός από την ισχυρή έκρηξη που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του εμβληματικού ξενοδοχείου Saratoga, στο κέντρο της Αβάνας, της πρωτεύουσας της Κούβας, με τα θύματα να ανέρχονται σε 27, καθώς ανασύρθηκε ακόμη ένα πτώμα από τα συντρίμμια. 

«Έχουμε νέο θάνατο, (πτώμα) ανασύρθηκε από τον τόπο της καταστροφής, γεγονός που αυξάνει τον απολογισμό στους 27 νεκρούς», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Δρ. Χούλιο Γκέρα, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, διευκρινίζοντας πως επρόκειτο για γυναίκα 57 ετών.

Ανεξάρτητα ΜΜΕ της Κούβας έκαναν λόγο για 19 αγνοούμενους, δημοσιεύοντας κατάλογο με τα ονόματά τους και τηλεφωνικό αριθμό επικοινωνίας. Οι αρχές ανέφεραν ότι 19 οικογένειες ζητούν νέα για συγγενείς τους.

Παιδιά και έφηβοι ήταν τέσσερα από τα θύματα της έκρηξης, που αποδίδεται σε διαρροή αερίου. Από τους 81 ανθρώπους που τραυματίστηκαν, 37 συνέχιζαν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία χθες, διευκρίνισε ο δόκτωρ Γκέρα. 

Στο ξενοδοχείο δεν βρισκόταν κανένας ξένος, καθώς το κτίριο παρέμενε κλειστό επί δύο χρόνια λόγω της πανδημίας και εργασιών ανακαίνισης.

Eργάτες και υπάλληλοί του προετοίμαζαν τους χώρους για την επαναλειτουργία του, που προβλεπόταν μεθαύριο Τρίτη.

Πηγή: AP

«Πρέπει να προχωρήσουμε, μπορεί να υπάρχουν ακόμη σύντροφοι εκεί κάτω, ζωντανοί, κι όσο περισσότερο αργούμε τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να παραμείνουν στη ζωή», είπε επιτόπου ο Ραμίρο Βαλδές, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, διοικητής μονάδας ανταρτών στην επανάσταση του 1959.

Δυο βήματα από το πασίγνωστο κτίριο όπου εδρεύει το κοινοβούλιο της Κούβας, το Saratoga, ξενοδοχείο 5 αστέρων με 96 δωμάτια, δύο εστιατόρια και πισίνα στην οροφή, αποτελούσε έμβλημα της παλιάς Αβάνας και είχε υποδεχθεί τα προηγούμενα χρόνια αρκετές διασημότητες, από τον Μικ Τζάγκερ ως τη Μπιγιονσέ και τη Μαντόνα.

Μέσω Twitter, ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ εξήρε «την ταχύτητα με την οποία κινητοποιήθηκαν ο πληθυσμός και οι κρατικές υπηρεσίες». «Αυτό που πρυτάνευσε ήταν η αλληλεγγύη», πρόσθεσε, καθώς πολλοί Κουβανοί πήγαν από την Παρασκευή να δώσουν αίμα για τους τραυματίες, πέρα από όσους έτρεξαν αμέσως να βοηθήσουν.

Το κτίριο, που ανεγέρθηκε το 1880 για να στεγάσει εμπορικά καταστήματα, μεταμορφώθηκε σε ξενοδοχείο το 1993. Ανακαινίστηκε –έγινε πιο πολυτελές– το 2005. Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας υποδεικνύουν ότι η έκρηξη οφειλόταν σε διαρροή αερίου κατά τον ανεφοδιασμό του ξενοδοχείου από δεξαμενοφόρο φορτηγό με υγροποιημένο φυσικό αέριο.

epirusblog.gr
5 of 5
Κούβα: Τουλάχιστον 27 οι νεκροί από την έκρηξη στο ξενοδοχείο Saratoga
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3075228587762301225
item