Ήγουμενίτσα: Το τρίτο τρίμηνο του 2022 οι δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας - Τι αναφέρει έκθεση της Κομισιόν

Μια σειρά αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να προχωρήσουν μέσα στο καλοκαίρι, αναφέρει η 14η Έκθεση Επιτήρησης της Ελληνικής Οικονομίας της Κομισιόν. 

Παράλληλα, τον κίνδυνο να καταβάλλει αποζημιώσεις στον παραχωρησιούχο της Εγνατίας Οδού αντιμετωπίζει το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς φαίνεται ότι ο στόχος ολοκλήρωσης της παραχώρησης να μην έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους.

Σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις, η Κομισιόν αναμένει μέσα στο καλοκαίρι την επιλογή του προτιμητέου επενδυτή για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, την υποβολή του φακέλου παραχώρησης της Εγνατίας Οδού στο Ελεγκτικό Συνέδριο, την ολοκλήρωση της συναλλαγής της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών και την έναρξη της β’ φάσης αποκρατικοποίησης της Αττικής Οδού.

Παράλληλα, μέσα στο Φθινόπωρο αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το λιμάνι του Ηρακλείου, η επιλογή προτιμητέου επενδυτή για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ) Ν. Καβάλας και η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Αντίθετα, στις καλένδες παραμένει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς η Κομισιόν εκτιμά ότι νομική διένεξη της εταιρείας με την Λιπάσματα Καβάλας θα κρατήσει τουλάχιστον 2-3 χρόνια.

Η Κομισιόν ακόμη αναφέρει ότι, όπως έχει επισημάνει και στις προηγούμενες αναφορές της, ορισμένες αποκρατικοποιήσεις χρειάστηκε να καθυστερήσουν μετά από σημαντική πτώση της αξίας κεφαλαιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων ή/και λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητας. Αυτό ισχύει για τα Ελληνικά Πετρέλαια και την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. 

Πιο αναλυτικά για κάθε αποκρατικοποίηση η Κομισιόν αναφέρει:

Λιμάνι Ηγουμενίτσας: Τα επικαιροποιημένα έγγραφα (Σύμβαση Πώλησης και Αγοράς, Σύμβαση Μετόχων και Σύμβαση Παραχώρησης) ανέβηκαν στο virtual data room στις 18 Απριλίου 2022. 

Η εκκρεμότητα για τον καθορισμό της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηγουμενίτσας έχει επιλυθεί πλήρως, όπως σαφώς ορίζεται στη σύμβαση παραχώρησης και έτσι μπορεί να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία. Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών και η επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή αναμένεται το τρίτο τρίμηνο του 2022. Το οικονομικό κλείσιμο αναμένεται μέχρι το τέλος του 2022.

Εγνατία Οδός: Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, οι εργασίες κατασκευής σε τέσσερις επιπλέον σταθμούς διοδίων (3 πλευρικούς και έναν μετωπικό) γίνονται με αργούς ρυθμούς. Οι αρμίοδιοι υπουργοί υπέγραψαν Κοινή Υπουργική Απόφαση στις 13 Μαΐου 2022, σύμφωνα με την οποία αυτοί οι σταθμοί διοδίων θα ξεκινήσουν να λειτουργούν εντός του Ιουλίου 2022. 

Η έναρξη της κατασκευής στους δύο τελευταίους πλευρικοί σταθμοί διοδίων και η ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών στη Χαλάστρα είναι ωστόσο ακόμη σε εκκρεμότητα. «Όλα ωστόσο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022 για να αποφευχθούν οι οικονομικές κυρώσεις για το κράτος». Ειδικότερα όπως αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν, μπορεί να εγερθούν απαιτήσεις από τον προτιμητέο επενδυτή.

Στην Εγνατία Οδό, σήμερα, λειτουργούν 17 από τους 18 μετωπικούς σταθμούς διοδίων και 31 από τους 40 πλευρικούς σταθμούς διοδίων. Όσον αφορά την αδειοδότηση των υπόλοιπων 16 σηράγγων της κατηγορίας Ε (δηλαδή εξαιρουμένης της μεταφοράς επικίνδυνου φορτίου), θα απαιτηθούν επιμέρους μελέτες για κάθε σήραγγα που θα προσδιορίζουν τι χρειάζεται επιπλέον να γίνει. 

Η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή του τεχνικού συμβούλου για αυτές τις μελέτες έχει ξεκινήσει από το Ταμείο στις αρχές Μαΐου 2022, με σκοπό την επίσπευση της διαδικασίας και την ολοκλήρωση των μελετών το συντομότερο δυνατό. 

Η αδειοδότηση των σηράγγων αναμένεται επίσης να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2022, ώστε να τεθεί σε ισχύ η ήδη συμφωνηθείσα σύμβαση παραχώρησης.

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Επιλύεται η εκκρεμότητα απαλλοτρίωσης των ιδιόκτητων ακινήτων στη χερσαία ζώνη του λιμανιού Αλεξανδρούπολης και έχει καθοριστεί δικαστικά «εύλογη» αποζημίωση για την απαλλοτρίωση. 

Τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας αποφάσισαν τα επόμενα βήματα ως προς τους απαραίτητους δημοσιονομικούς πόρους που θα διατεθούν για την απαλλοτρίωση. 

Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2022. Η επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή αναμένεται έως τα τέλη Ιουλίου και το οικονομικό κλείσιμο έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2022.

Λιμάνι Καβάλας: Στις 28 Φεβρουαρίου υποβλήθηκε μία δεσμευτική προσφορά και η επιλογή του προτιμώμενου πλειοδότη πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαΐου 2022. Το οικονομικό κλείσιμο αναμένεται έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2022.

Λιμάνι Ηρακλείου: Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των Εκδηλώσεων Ενδιαφέροντος των Επενδυτών και η short list των προεπιλεγμένων μερών για τη φάση των δεσμευτικών προσφορών ολοκληρώθηκε στις 7 Απριλίου, ξεκινώντας έτσι τη φάση των δεσμευτικών προσφορών για τη συναλλαγή. Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών έχει προγραμματιστεί έως τα τέλη Οκτωβρίου 2022.

ΔΕΠΑ Υποδομών: Η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε την έγκρισή της για τον προτιμώμενο επενδυτή στις 15 Μαρτίου. Μέχρι τα τέλη Μαΐου αναμένεται η πιστοποίηση του προτιμητέου επενδυτή από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται στα μέσα Ιουνίου 2022.

ΔΕΠΑ Εμπορίας: H εκκρεμής δικαστική υπόθεση κατά των Λιπασμάτων Καβάλας και το ενδεχόμενο η τελική απόφαση να εκδοθεί πρώτη σε 2-3 χρόνια, δεν επιτρέπουν να προχωρήσει η συγκεκρκιμένη αποκρατικοποίηση. Ως εκ τούτου, ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει άλλες δομές συναλλαγών.

Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Ν. Καβάλας: Το πρώτο σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησης αναμένεται να διατεθεί στους Προεπιλεγμένους Επενδυτές έως τα τέλη Μαΐου 2022. Το ανοιχτό ζήτημα για το πλαίσιο καθορισμού τιμολογίων αναμένεται να επιλυθεί με την έκδοση απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έως τα τέλη Μαΐου 2022. 

Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών αναμένεται έως τα τέλη Ιουλίου και η επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή έως τα τέλη Οκτωβρίου 2022, με την επιφύλαξη της έγκαιρης έκδοσης του πλαισίου καθορισμού των τιμολογίων από τη ΡΑΕ.

Γούρνες Ηράκλειο: Μετά την ανάδειξη του προτιμώμενου επενδυτή, με τίμημα 42,2 εκατ. ευρώ, ο φάκελος της διαγωνιστικής διαδικασίας υποβλήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο στις 2 Μαρτίου 2022 για προσυμβατικό έλεγχο. Το οικονομικό κλείσιμο αναμένεται το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Αττική Οδός: Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των Εκδηλώσεων Ενδιαφέροντος των Επενδυτών και η short λίστα των προεπιλεγμένων μερών για τη φάση των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου 2022, επιτρέποντας έτσι την έναρξη της φάσης δεσμευτικών προσφορών για τη συναλλαγή τον Ιούλιο. Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2022.
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα: Το τρίτο τρίμηνο του 2022 οι δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας - Τι αναφέρει έκθεση της Κομισιόν
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 3632363467550156226
item