Θεσπρωτία: «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2022» - Άσκηση αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς στα Σύβοτα (+ΒΙΝΤΕΟ)

Επιχείρηση μεγάλης κλίμακας διοργάνωσε η Πυροσβεστική υπηρεσία στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο της άσκησης “Δια πυρός 2022”. 

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την εκδήλωση πυρκαγιάς σε δασική έκταση στην παραλία “Ζάβια” η οποία επεκτάθηκε γρήγορα και απείλησε τον οικισμό των Συβότων λόγω των θυελλωδών ανέμων που επικρατούσαν στην περιοχή.

Στο πλαίσιο της άσκησης κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής από ολόκληρη την Ήπειρο καθώς και κλιμάκιο της 5ης ΕΜΑΚ. 

Ταυτόχρονα κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικές αρχές, οι δυνάμεις της τροχαίας, η πολιτική προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, το λιμενικό σώμα, η 8η Μεραρχία, το 628 τάγμα πεζικού, η θηροφυλακή, εθελοντικές ομάδες κυνηγών και κάτοικοι και επισκέπτες των Συβότων σε συνεργασία με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 15 υδροφόρα οχήματα με 60 πυροσβέστες καθώς και 6 επιτελικά στελέχη. 

Στην επιχείρηση οργανωμένης απομάκρυνσης του πληθυσμού, η οποία επελέγη να γίνει δια θαλάσσης, συμμετείχαν το πυροσβεστικό πλοιάριο, ταχύπλοο του λιμενικού, διασωστικό σκάφος της ΕΜΑΚ και σκάφη ιδιωτών.

Στόχος της άσκησης ήταν η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και η αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας του πυροσβεστικού σώματος, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου.

 

Η επιλογή των Συβότων, τα οποία συνδυάζουν το πλούσιο δασικό περιβάλλον και μια πυκνοκατοικημένη περιοχή τους θερινούς μήνες, με ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά, έγινε καθώς ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά αυξάνουν το βαθμό επικινδυνότητας σε ενδεχόμενο πυρκαγιάς. 

Τα συμπεράσματα της άσκησης, αφού γίνει η αποτίμηση της θα διαβιβαστούν σε όλους τους εμπλεκόμενους ώστε να ληφθούν διορθωτικές ενέργειες εφ’ όσον απαιτείται.

Ρεπορτάζ: Βάσω Γκόρου


epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2022» - Άσκηση αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς στα Σύβοτα (+ΒΙΝΤΕΟ)
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 2105783889943555093
item