Γιάννενα: Σήμερα Κυριακή η παρουσίαση του λευκώματος “Ταξιδεύοντας στην Ήπειρο του 19ου αιώνα Άνθρωποι και τοπία” που εκδόθηκε από την ΠΕΔ Ηπείρου και το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις.

Την παρουσίαση του λευκώματος "Ταξιδεύοντας στην Ήπειρο του 19ου αιώνα Άνθρωποι και τοπία" με κεντρικό ομιλητή τον Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρο Φορτσάκη θα πραγματοποιήσουν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου και το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις την Κυριακή 15 Μαΐου και ώρα 12 .00 στην αίθουσα εκδηλώσεων των Γενικών Αρχείων Κράτους-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου (Σουφαρί Σεράι) .

Την πρόσκληση της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης, υπογράφουν οι πρόεδροι της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης και του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις Νίκος Καράμπελας, ενώ η επιμέλεια του λευκώματος ανήκει στο Νίκο Καράμπελα και την Αθηνά Κωνσταντάκη. Επίσης συγγραφείς των εισαγωγικών κειμένων είναι η Αθηνά Κωνσταντάκη και η Ελένη Κατσαρού.

Πρόκειται για μια δίγλωσση έκδοση (στα ελληνικά και τα αγγλικά) που αποτυπώνει χαρακτηριστικές απεικονίσεις οι οποίες μας ταξιδεύουν στην Ήπειρο του 19ου αιώνα και αποτελεί μια έκδοση -συμμετοχή της ΠΕΔ Ηπείρου και του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις στον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Ο ηρωισμός και οι Αγώνες των Σουλιωτών για Ελευθερία κατά την Προεπαναστατική κυρίως περίοδο, ευαισθητοποίησαν και ενέπνευσαν πολλούς Ευρωπαίους, που θέλησαν να δουν από κοντά τον τόπο των αγώνων των ηρώων.

Τούτο συνετέλεσε αποφασιστικά στην ανάδυση ενός ευρέος ευρωπαϊκού περιηγητικού ρεύματος στην Ήπειρο του 19ου αιώνα.

Αποτέλεσμα του σχετικά μεγάλου αριθμού ξένων επισκεπτών υπήρξε το πλήθος συγγραμμάτων, στα οποία οι συγγραφείς τους όχι μόνον εξέθεταν τις εντυπώσεις τους από την απομονωμένη τούτη γωνιά της Βαλκανικής, αλλά παρουσίαζαν ταυτόχρονα και την καθημερινή ζωή και τον χαρακτήρα των κατοίκων, τις σημαίνουσες προσωπικότητες, τις περιπέτειες, την αγριότητα της φύσης και τις ομορφιές της.

Η εικονογράφηση των περιηγητικών συγγραμμάτων του 19ου αιώνα γινόταν με τα διαθέσιμα την εποχή εκείνη μέσα.

Στην προ-φωτογραφική περίοδο, οι απεικονίσεις των βιβλίων αποτελούσαν προϊόν της χαρακτικής τέχνης, η οποία μετέφερε στο χαρτί τα σκίτσα και τα έργα ζωγραφικής που οι ταξιδιώτες δημιουργούσαν, κατά κύριο λόγο, στη διάρκεια των περιηγήσεών τους.

Τα χαρακτικά αυτά διασώζουν την εικόνα της Ηπείρου της εποχής τους και τώρα θα είναι πλέον διαθέσιμα σε όλους μας.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Σήμερα Κυριακή η παρουσίαση του λευκώματος “Ταξιδεύοντας στην Ήπειρο του 19ου αιώνα Άνθρωποι και τοπία” που εκδόθηκε από την ΠΕΔ Ηπείρου και το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις.
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2898883229800402539
item