Ναύπλιο: Επισκεπτόμαστε την Παναγία των Βράχων – Το εκκλησάκι του 15ου αιώνα που «κρέμεται» στα βράχια

Λίγο έξω από το Ναύπλιο, υπάρχει ένα άκρως εντυπωσιακό εκκλησάκι, αυτό της Παναγίας των Βράχων, που οι ντόπιοι το ξέρουν καλά, ενώ οι επισκέπτες θα πρέπει να το βάλουν στη λίστα σε πρώτη ευκαιρία που θα βρεθούν στην περιοχή. 

Η μοναδική Παναγία των Βράχων κρέμεται στην κυριολεξία από τα βράχια, μοιάζει σαν αετοφωλιά μέσα στον βράχο και δημιουργεί καθηλωτικές εικόνες.

Η Παναγία των Βράχων ή Παναγία η Κατακεκρυμμένη βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Ναύπλιο και πολύ κοντά στην παραλία του Καραθώνα, στην άκρη ενός επιβλητικού βράχου και έχει μια ξεχωριστή ιστορία.

Παναγία των Βράχων Ναύπλιο

Η ιστορία της Παναγίας των Βράχων

Η εκκλησία χτίστηκε τον 15ο αιώνα περίπου και είναι από τα παλαιότερα ασκητήρια της περιοχής. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχει η αγιογραφία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή με ημερομηνία 1609 μ.Χ.

Σύμφωνα με τα όσα λένε οι παλαιότεροι κάτοικοι της περιοχής, ο ναός ανήκε στην Ιερά μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που βρίσκεται κοντά

Όταν ληστές και πειρατές έκαναν επιδρομές, οι μοναχοί κατέβαιναν εκεί για να προφυλαχθούν. Γι’αυτό και το εκκλησάκι διαθέτει πολεμίστρες και έχει την εικόνα ενός μικρού κάστρου.

Πίσω από το ιερό υπάρχει μία μικρή σήραγγα που οδηγεί στην άλλη πλευρά του βουνού, ενώ σε μία κρύπτη εντός του ιερού είχαν βρεθεί παλιές εικόνες και μια κασέλα με οστά ενός μοναχού που διέμενε στο ασκητήριο.

Η Παναγία των Βράχων ένα εκκλησάκι στο Ναύπλιο κρέμεται στα βράχια

Η συντήρηση της εκκλησίας σήμερα γίνεται από τον ιερό ναό Ευαγγελίστριας Ναυπλίου, ενώ μέχρι και πριν κάποια χρόνια, τη συντηρούσαν οι υποδηματοποιοί της πόλης, ώσπου εξαφανίστηκε το επάγγελμα.

Το εκκλησάκι όπως φαίνεται από τον τον απόκρημνο βράχο δημιουργεί φοβερές εικόνες ενώ η τοποθεσία του είναι εκπληκτική.

Δείτε το εκκλησάκι από ψηλά στο βίντεο:


epirusblog.gr
5 of 5
Ναύπλιο: Επισκεπτόμαστε την Παναγία των Βράχων – Το εκκλησάκι του 15ου αιώνα που «κρέμεται» στα βράχια
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1825090940264630597
item