Βρετανία: Πακέτο στήριξης ύψους 15 δισεκατομμυρίων λιρών για τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε σήμερα νέο πακέτο στήριξης ύψους 15 δισεκατομμυρίων λιρών.

Στόχος είναι η αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους διαβίωσης για τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ το πακέτο χρηματοδοτείται μερικώς από έκτακτο φόρο επί του τομέα της ενέργειας.

Η αναγγελία γίνεται μία ημέρα μετά την δημοσίευση του πορίσματος της έρευνας για το σκάνδαλο των πάρτι στην Ντάουνιγκ Στριτ εν μέσω αυστηρού lockdown, που πλήττει τον πρωθυπουργό.

Κατά την διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας δήλωσε ότι χάρη σε αυτό το πακέτο, οι πλέον ευάλωτοι Βρετανοί «θα αισθανθούν το βάρος του πληθωρισμού να αμβλύνεται».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, «σχεδόν ένα στα οκτώ νοικοκυριά μεταξύ των πλέον ευάλωτων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβει 1.200 στερλίνες αυτό το έτος, περιλαμβανομένης εφ' άπαξ καταβολής 650 λιρών για την αντιμετώπιση του κόστους διαβίωσης, που αντιστοιχεί σε μία αύξηση του κατώτερου εισοδήματος (Universal Credit) κατά 400 λίρες και διπλασιασμό της μείωσης των λογαριασμών της ενέργειας» για τον Οκτώβριο, όταν το πλαφόν των τιμών θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Βρετανία: Συνολικά μέτρα στήριξης ύψους 22 δισεκατομμυρίων λιρών

Συνολικά, με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και αποτιμώνται στα 22 δισεκατομμύρια λίρες, το συνολικό πακέτο στήριξης «για την αντιμετώπηση του κόστους διαβίωσης για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος θα φθάσει τα 37 δισ. λίρες αυτόν τον χρόνο», διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Τα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν από προσωρινό φόρο 25% επί των κερδών των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, που θα αφορά τα υπερβάλλοντα κέρδη από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που εκτίναξε περαιτέρω τις τιμές της ενέργειας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το Εργατικό Κόμμα ειρωνεύθηκε στο κοινοβούλιο την κυβερνητική μεταστροφή έπειτα από μήνες πεισματικής επιμονής της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον να μην επιβάλει έναν τέτοιο φόρο, φοβούμενη την αποθάρρυνση των επενδύσεων στην μετάβαση προς την ουδετερότητα άνθρακα και την ενεργειακή ασφάλεια, υιοθετώντας τα επιχειρήματα των ενεργειακών κολοσσών.

O πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει φθάσει στο 9%, ύψος ρεκόρ 40 ετών.

Η βρετανική αρχή ενέργειας (Ofgem) προειδοποίησε την Τρίτη ότι το πλαφόν των τιμών της ενέργειας μπορεί να αυξηθεί κατά 40% τον Οκτώβριο, επιβαρύνοντας κατά 800 λίρες (πάνω από 930 ευρώ) επιπλέον τα νοικοκυριά σε ετήσια βάση.

epirusblog.gr
5 of 5
Βρετανία: Πακέτο στήριξης ύψους 15 δισεκατομμυρίων λιρών για τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3484961895186680181
item