Φίλες και φίλοι, ήταν φυσικό να ξεκινήσω με τις προκλήσεις του παρόντος και τις προσπάθειες για τη νικηφόρα υπέρβασή τους. Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες δεν θα ήταν δυνατές αν δεν είχαν προηγηθεί 33 μήνες που άλλαξαν την Ελλάδα. Μέχρι το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης η ανάπτυξη είχε ξαναγυρίσει. Το 2021 έκλεισε με 8,3%, την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη και πολύ πάνω από τις προσδοκίες όλων.
Η ανεργία υποχώρησε μέσα στην κρίση. Εκεί που κάποιοι προέβλεπαν λουκέτα και έκρηξη απολύσεων, η ανεργία υποχώρησε 4,5 μονάδες, δημιουργήθηκαν πάνω από 200.000 νέες δουλειές. Έπεσαν οι φόροι, ανέβηκαν τα εισοδήματα και οι καταθέσεις. Και συμβολικά, αλλά και ουσιαστικά εξαιρετικά σημαντικό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έφυγε, επιτέλους, από τη χώρα δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προγραμματιζόταν.
Παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις υλοποιούμε με συνέπεια τις κυβερνητικές μας δεσμεύσεις. Θέλω να μου επιτρέψετε να γυρίσω 1.000 μέρες πίσω και να θυμίσω τα λόγια μου στη συζήτηση της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ήταν τότε που βεβαίωνα ότι πυξίδα μας παραμένει η συμφωνία αλήθειας με το λαό. Περιέγραφα το έργο που καλούμαστε να επιτελέσουμε, μέσα από έξι στόχους που έπρεπε να γίνουν πραγματικότητα.
Εκείνες οι δεσμεύσεις μας είναι και ο καλύτερος οδηγός για τον απολογισμό μας. Επιτρέψτε μου λοιπόν να τις επικαλεστώ, για να καταδείξω τι σημαίνει στην πράξη, «συνέπεια λόγων και πράξεων». Έλεγα, λοιπόν, στις 20 Ιουλίου του 2019 ότι: «Οι Έλληνες πρέπει να πληρώνουν λιγότερους φόρους και η οικονομία να πάρει μπροστά». Σήμερα, ο ΕΝΦΙΑ είναι κατά 34% χαμηλότερος.
Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής έπεσε από το 22% στο 9% και ο φόρος εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 22%. Οι παρακρατήσεις και οι προκαταβολές φόρου είναι πλέον οι μισές, η εισφορά αλληλεγγύης δεν ισχύει για τους επαγγελματίες και τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και σύντομα -καλώς εχόντων των πραγμάτων- δεν θα ισχύει και για το δημόσιο.
Ενώ για πρώτη φορά καταργήθηκε ο φόρος γονικής παροχής, με εξαίρεση τις πολύ μεγάλες περιουσίες. Ταυτόχρονα, μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 3,9 μονάδες και τον Ιούνιο έρχεται νέα μείωση. Ο ΦΠΑ έμεινε χαμηλός στα νησιά, στις μεταφορές και στις συγκοινωνίες, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, σε πολλά προϊόντα, στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές, τόσο σημαντικά για τους αγρότες μας.
Οι νέοι μας δεν πληρώνουν πια τέλη κινητής τηλεφωνίας. Όσο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, για την οποία είχα δεσμευθεί, τη σηματοδοτούν καλύτερα οι πολλές, οι δεκάδες άμεσες ξένες επενδύσεις, που πέρυσι ξεπέρασαν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, με κολοσσούς όπως η Microsoft, η Pfizer, να εμπιστεύονται την Ελλάδα και το μέλλον της. 43 στρατηγικές επενδύσεις, 30 έργα ΣΔΙΤ υλοποιούνται σήμερα, ύψους σχεδόν 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι εξαγωγές έχουν εκτιναχθεί, η βιομηχανική παραγωγή έχει αυξηθεί, τα 14 καινούρια αεροδρόμια λειτουργούν ήδη. Το Ελληνικό και οι μεγάλες οδικές αρτηρίες της χώρας, επιτέλους, προχωρούν. Τα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων, μια εκκρεμότητα που κληρονομήσαμε από το παρελθόν, κατασκευάζονται σε όλες τις περιφέρειες. Και το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης του χρόνου θα είναι γεγονός.
Ενώ και στην Αθήνα οι γραμμές του επεκτείνονται συνεχώς. Όλα αυτά όταν τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων έχουν συρρικνωθεί κατά 46 δισεκατομμύρια. Και οι διεθνείς πιστοληπτικοί οργανισμοί αναβαθμίζουν την πατρίδα μας εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής καταιγίδας.
Όταν μιλούσα στη Βουλή τον Ιούλιο του 2019, ο δεύτερος στόχος που έθετα ήταν η ανάγκη η κοινωνία μας να αντιμετωπίσει τις ανισότητες. Και σε αυτήν δεν απαντήσαμε με ένα μόνο τρόπο αλλά με ένα συνδυασμό τολμηρών επιλογών. Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, μέσα στο 2022, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 2 φορές κατά 9,7% και ακόμα περισσότερο αν συνυπολογίσετε τη μείωση των εισφορών: 713 ευρώ.
Για να το πω απλά, ένας 15ος μισθός σε όλους τους χαμηλόμισθους από 1ης Μαΐου. 50 ευρώ παραπάνω στο μισθό κάθε χαμηλόμισθου. Σταθερή, μόνιμη αύξηση. Που συμπαρασύρει βέβαια όλα τα επιδόματα, τα επιδόματα ανεργίας αλλά και συνολικά τη μισθολογική κλίμακα στη χώρα.
Στο ίδιο διάστημα οι πιο αδύναμοι πολίτες ενισχύθηκαν δυο φορές με διπλάσιο εγγυημένο εισόδημα και με έκτακτες παροχές. Και όχι μόνο. Οι αδικημένοι συνταξιούχοι άρχισαν να εισπράττουν τα αναδρομικά τους. Και παράλληλα αυξήθηκαν συντάξεις χηρείας και παράλληλης ασφάλισης.
Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι είδαν, επίσης, να αυξάνονται οι απολαβές τους. Την ώρα που οι νέοι ασφαλισμένοι αποκτούν επιτέλους το δικό τους επικουρικό κουμπαρά. Νέες μητέρες, νέες οικογένειες είδαν να ενισχύονται με 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην πατρίδα μας.
Δεκάδες χιλιάδες νέοι θα βρουν δουλειά μέσα από το πρόγραμμα «του Πρώτου Ενσήμου» για να μην τιμωρούνται επειδή δεν έχουν προϋπηρεσία ή θα αναζητήσουν μία από τις 150.000 νέες θέσεις των εξαιρετικά επιτυχημένων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
Η πανδημία δοκίμασε στην πράξη και τη δική μας αντίληψη για την άρση των ανισοτήτων. Όλες οι πρωτοβουλίες ήταν οριζόντιες. Σε χρόνο ρεκόρ διπλασιάσαμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Προσλήφθηκαν συνολικά 18.000 εργαζόμενοι στο Σύστημα Υγείας.
Δεν υπήρξε εργαζόμενος στη χώρα, υγειονομικός ο οποίος ήθελε να εργαστεί στο σύστημα υγείας και δεν προσελήφθη. Μία καινοτόμα οργάνωση εμβολιασμού θωράκισε όλη την επικράτεια. Η «Επιχείρηση Ελευθερία» λειτούργησε, κατά γενική ομολογία, άψογα. Αναπτύχθηκε, επίσης, η τηλεϊατρική. Δρομολογήθηκε -και αποδίδω εξαιρετική σημασία σε αυτό- ο ψηφιακός φάκελος ασθενή.
Οι προληπτικές εξετάσεις, προληπτικές μαστογραφίες για όλες τις γυναίκες άνω των 50, το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά». Δωρεάν έλεγχοι για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Είναι θέματα, φίλες και φίλοι, που αφορούν εκατομμύρια γυναίκες. Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, ο τρίτος στόχος που έθεσα στη Βουλή ήταν ένα λειτουργικό πολιτικό σύστημα δίπλα σε ένα σύγχρονο κράτος.
Πιστεύω ότι όταν κάνουμε τον απολογισμό αυτής της θεματικής ενότητας, ίσως αιφνιδιαστούμε και εμείς οι ίδιοι. Γιατί σκεφτείτε, μέσα σε λίγους μήνες -πρέπει να τα υπενθυμίζουμε γιατί κινδυνεύουμε να τα ξεχνάμε- η χώρα απέκτησε νέο Σύνταγμα, νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απέδωσε για πρώτη φορά το δικαίωμα ψήφου στους εκτός συνόρων Έλληνες. Θεσμοθετήθηκε ένα πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα.
Η Βουλή μέχρι σήμερα έχει συζητήσει 306 νομοσχέδια, ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο συνέρχεται πλέον τακτικά κάθε μήνα. Και αυτή η εικόνα της κανονικής λειτουργίας της πολιτείας είναι που δηλώνει το επιτελικό κράτος που τόσο ενόχλησε κάποιους. Γιατί, ακριβώς, αποκατέστησε ρυθμούς και διαδικασίες που είχαν ξεχαστεί μέσα στην αδράνεια της προηγούμενης τετραετίας. Και όχι μόνο, αφού το επιτελικό κράτος σημαίνει ψηφιακό κράτος.
Σημειώνω ότι μέσα σε μόλις ένα έτος έγιναν 567 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές. Γλιτώσαμε 40 εκατομμύρια ώρες ταλαιπωρίας των πολιτών. Έχουν στη διάθεσή τους 1.398 ψηφιακές υπηρεσίες, από μία απλή εξουσιοδότηση που τόσο μας ταλαιπωρούσε μέχρι την τόσο σημαντική άυλη συνταγογράφηση.
Με την τεχνολογία να υπηρετεί την κοινωνία σε όλα τα επίπεδα, από την τηλεκπαίδευση που τόσο απαραίτητη ήταν στη διάρκεια της πανδημίας και την εργασία εξ αποστάσεως μέχρι και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τη χορήγηση ενισχύσεων. Μέσω αυτού, εξάλλου, του εργαλείου, μέσω της τεχνολογίας, μέσω των πλατφορμών, που αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα από το Υπουργείο Οικονομικών και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), διέθεσε το κράτος 43 δισεκατομμύρια για την υγεία, την εργασία και την οικονομία, στη διάρκεια του κορονοϊού. Καλύψαμε τους μισθούς όσων πέρασαν σε αναστολή εργασίας.
Στηρίξαμε τις επιχειρήσεις, και το γνωρίζουν οι επιχειρηματίες σε όλη την χώρα, ειδικά τη μικρομεσαία επιχείρηση. 8 δισεκατομμύρια ευρώ επιστρεπτέα προκαταβολή από τα οποία 5 δισεκατομμύρια θα μείνουν στην αγορά. Κρατήσαμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, σώσαμε θέσεις εργασίας. Κάναμε παρεμβάσεις στα επαγγελματικά ενοίκια. Λογικές αναβολές πληρωμών. Όπως βλέπετε, συνεπώς, όλες μας οι πρωτοβουλίες είχαν ένα επίκεντρο και αυτό ήταν ο άνθρωπος. Και αυτή ήταν και η τέταρτη δέσμευσή μου στις προγραμματικές δηλώσεις του 2019. Είχα κάνει τότε μία ξεχωριστή αναφορά στην παιδεία, στη δημόσια παιδεία.
Έχω πει πολλές φορές ότι για εμάς αποτελεί τον βασικό ανελκυστήρα προόδου για κάθε νέο. Γι’ αυτό και άλλωστε την ενισχύσαμε. 52 πειραματικά και πρότυπα σχολεία που πριν ήταν 60 και έγιναν 112. Σήμερα μάλιστα γίνονται οι κληρώσεις και αύριο γίνονται οι σχετικές εξετάσεις, με τεράστια ζήτηση από τους πολίτες. 16.200 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών ύστερα από 12 ολόκληρα χρόνια. Ανάμεσά τους 4.500 στην τόσο ευαίσθητη ειδική αγωγή. Στο ίδιο διάστημα, ξεκίνησαν 116 σύγχρονα προγράμματα σπουδών.
Ένα εκατομμύριο μαθητές παρακολουθούν ήδη τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, με θεματικές όπως η οδική ασφάλεια, η σεξουαλική αγωγή, η προστασία του περιβάλλοντος. Αγκαλιάστηκε το πρόγραμμα αυτό από τα παιδιά, αγκαλιάστηκε και από τους εκπαιδευτικούς. Για πρώτη φορά, θεσπίστηκε και στη χώρα μας η αξιολόγηση μονάδων και ανθρώπινου δυναμικού στην εκπαίδευση. Έγινε πράξη η δέσμευσή μας για αξιολόγηση παντού και οι πηγές μάθησης δεν περιορίζονται πλέον μόνο σε ένα βιβλίο.
Οι εργασίες μπορούν να αντικαταστήσουν τα διαγωνίσματα που συχνά επιβραβεύουν μόνο την παπαγαλία, ώστε να καλλιεργείται η κριτική σκέψη και η συνεργασία. Εφαρμόστηκε, παρά τις δυσκολίες, η ελάχιστη βάση εισαγωγής αναβαθμίζοντας το επίπεδο και στο πρώτο έτος του πανεπιστημίου. Ενώ οι τομές ξεκινούν από νωρίς. 177.000 παιδιά σε 5.900 μονάδες συμμετέχουν, σήμερα, στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, με καινοτόμες δραστηριότητες, με εκμάθηση αγγλικών από μικρή ηλικία.
Και ίσως για μένα προσωπικά το πιο σημαντικό, το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Θέλουμε να διαμορφώσουμε άρτια στελέχη, σε σίγουρες και καλοπληρωμένες δουλειές, σε ειδικότητες τις οποίες να ζητά η αγορά και η οικονομία. Γιατί είναι καιρός να αποκτήσει και η Ελλάδα τον δικό της επαγγελματικό αλλά και κοινωνικό κορμό, μεταξύ του ανειδίκευτου υπαλλήλου και του απόφοιτου κάποιας ανώτατης σχολής.
Είναι και ο λόγος για τον οποίον ιδρύσαμε 16 νέες πρωτοπόρες δομές, πρότυπα ΕΠΑΛ σε 6 περιφέρειες, 5 θεματικά δημόσια ΙΕΚ τα οποία μάλιστα είχαν και πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση, με αντικείμενα όπως η τεχνολογία, η μηχανική, οι εξειδικευμένες τέχνες. Αυτό είναι το μέλλον που χτίζουμε. Αλλά για να έρθει αυτό το μέλλον, πρέπει το παρόν να είναι ασφαλές. Στη Βουλή, πριν από τρία χρόνια, είχα προειδοποιήσει πως αυτή η πέμπτη μάχη μας θα είναι μία μάχη διαρκείας, γιατί η ανομία και η πολύμορφη τρομοκρατία, δυστυχώς, έχουν βαθιές ρίζες.
Τις μολότοφ δεν τις πυροδοτούν μόνο άγνωστοι κουκουλοφόροι, αλλά και γνωστές ιδεοληψίες. Ενώ, δυστυχώς, με το πολιτικό περιθώριο φλερτάρουν συχνά και συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις. Ξέρουμε ότι οι επιτυχίες στον τομέα της ασφάλειας θέλουν χρόνο. Και θα πρέπει πάντα να αξιολογούνται με βάση τα σύνθετα εμπόδια που συναντούν. Η αρχή όμως έγινε. Η ελευθερία στα πανεπιστήμια έχει πια κατοχυρωθεί με νόμο και σε λίγο θα προστατεύεται και από ειδική υπηρεσία.
Είναι μεγάλη κατάκτηση για το δημόσιο πανεπιστήμιο αυτό που σε πολλούς φαντάζει αυτονόητο. Ένα στέκι κουκουλοφόρων να αντικαθίσταται από μια βιβλιοθήκη. Και όσο και αν κάποιοι αντιπαλεύουν αυτή την πρόοδο, δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Δεκάδες καταλήψεις έχουν καταργηθεί, ανακουφίζοντας γειτονιές. Περιπολούν 1.000 παραπάνω αστυνομικοί. Θα γίνουν πολλοί περισσότεροι οι αστυνομικοί που θα περιπολούν στις γειτονιές μας όταν απαλλαγούν και από άλλα γραφειοκρατικά καθήκοντα.
Οι δρόμοι δεν κλείνουν όσο άλλοτε από διαδηλώσεις. Ξεκίνησε η πιλοτική χρήση των καμερών, αναβαθμίστηκε η εκπαίδευση της ΕΛ.ΑΣ. Και βέβαια εξιχνιάστηκαν όλες οι μεγάλες υποθέσεις που απασχόλησαν τελευταία την κοινή γνώμη. Η ασφάλεια, ωστόσο, απλώνεται σε πολλές περιοχές. Στη φύλαξη των συνόρων μας, χερσαίων και θαλάσσιων, που σχεδόν μηδένισε τις μεταναστευτικές ροές.
Είπαμε ότι η Ελλάδα δεν θα είναι ξέφραγο αμπέλι, είπαμε ότι θα φυλάξουμε τα σύνορά μας και το κάναμε πράξη. Φτιάξαμε σύγχρονες κλειστές δομές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Εμείς είμαστε αυτοί που αντικαταστήσαμε τη ντροπή της Μόριας και της Ειδομένης. Φιλοξενούμε πλέον πολύ λιγότερους πρόσφυγες αλλά σε ανθρώπινες συνθήκες.
Μετεγκαταστήσαμε 1.000 και πλέον ασυνόδευτα παιδιά σε νέες πατρίδες και γνωρίζουμε σήμερα, ένα-ένα, που είναι όλα τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στη χώρα μας και τα φροντίζουμε. Και βέβαια μην ξεχνάμε, μιας και μιλάμε για ασφάλεια, το 112 που επιτέλους λειτούργησε και σώζει ζωές. Όπως και η σημασία που αποδίδουμε στην Πολιτική Προστασία, η οποία έγινε πια ανεξάρτητο Υπουργείο ώστε να αντισταθεί στην κλιματική επίθεση.