Επιστρεπτέα προκαταβολή: 1η δόση τον Ιούλιο και τελευταία… το 2030

Παράταση για έναν ακόμη μήνα για όσους πρέπει να πληρώσουν την 1η δόση (ή έως και δύο μήνες για όσους επιθυμούν εφάπαξ) δίνει το υπουργείο Οικονομικών, στις περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν λάβει την περασμένη διετία Επιστρεπτέες προκαταβολές και οι οποίοι θα έπρεπε από αυτόν τον μήνα, σταδιακά, να τις επιστρέψουν.

Εν καιρώ πολέμου και υψηλής ακρίβειας, η κυβέρνηση προσφέρει έτσι ταμειακή ρευστότητα 1-2 μήνες σε επαγγελματίες επιχειρήσεις, για να βάλουν σε μια τάξη και τα εκκαθαριστικά φόρου και ΕΝΦΙΑ που ήδη εκδίδονται.

Όπως εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των χρημάτων αλλάζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

1. άμεσα τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση που θα επανακαθορίζει τις ημερομηνίες για τις διαδικασίες επιστροφής της έκτακτης επιχορήγησης

2. το αργότερο έως 10 ή 15 Ιουνίου θα έχουν αναρτηθεί τα εκκαθαριστικά με τα ποσά που καλείται κάθε δικαιούχος

3. η πληρωμή με τις έως και 96 δόσεις θα ξεκινά από τέλος Ιουλίου και θα λήξει το 2030. Θα έχουν έτσι μια ταμειακή διευκόλυνση κατά 1 μήνα, αφού ως τώρα γνώριζαν ότι τα εκκαθαριστικά θα έβγαιναν πριν το τέλος Μαΐου και 1η δόση θα έπρεπε να πληρώσουν έως 30 Ιουνίου.

4. για όσους επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση -για να κερδίσουν και το επιπλέον bonus 15% επί της οφειλής- η διευκόλυνση είναι διπλάσια: δύο μήνες, έως τέλος Ιουλίου αντί Μαΐου που ίσχυε για αυτούς. 

Στην περίπτωση αυτή πάντως, η διορία θα λήγει ενδεχομένως 2-3 ημέρες νωρίτερα από όσους θα πληρώσουν με δόσεις.

«Κούρεμα» δανείων 75%

Το συνολικό ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ, από συνόλου 8,3 δισ. ευρώ που δόθηκαν συνολικά. 

Αλλά και από αυτά τα 3 δισ. ευρώ που θα βεβαιωθούν, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα εισπράξει τελικά τα 2,3 δισ. ευρώ, λόγω περαιτέρω εκπτώσεων -ή και οριστικής αδυναμίας όμως πολλών υπόχρεων να ανταποκριθούν ακόμα και μειωμένη κατά 75% υποχρέωσή τους.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα

  • το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 25% του ποσού που έλαβε
  • το 39% θα επιστρέψει το 33,3%
  • το 33% θα επιστρέψει το 50%.
  • μεγάλος αριθμός εξ αυτών θα επιστρέψει εφάπαξ τα ποσά και θα έχει επιπλέον έκπτωση 15% επί του ποσού που θα δείξουν τα εκκαθαριστικά.

Τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Η παράταση αποπληρωμής αναμένεται να δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση του αριθμού των δόσεων από 60 σε 96, δηλαδή σε 8 χρόνια από 5 που ήταν αρχικά, ενισχύει ταμειακά επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση έχει να επιστρέψει ποσό 35.000 ευρώ, κάθε μήνα για 8 χρόνια θα πρέπει να πληρώνει 364,5 ευρώ αντί 583 ευρώ που θα είχε υποχρέωση να καταβάλλει μηνιαίως αν διατηρούνται οι 60 δόσεις.

Πηγή: newmoney.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Επιστρεπτέα προκαταβολή: 1η δόση τον Ιούλιο και τελευταία… το 2030
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 9013057359396465667
item