“ORION 22”: Συλλογή AirTEP κι άλλες νέες παρουσίες στην DV DAY

Στις 7 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV DAY) της Διεθνούς Άσκησης Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ 22» στο Στρατόπεδο «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΙΝΣΚΗ» στο Μεγάλο Πεύκο. 

Πρόκειται για δραστηριότητα που διεξάγεται στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν δρομολογηθεί και εκτελούνται με βάση το συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ.

Κατά την διάρκεια της DV-DAY και αφού ενημερώθηκαν για την διεξαγωγή της Άσκησης «ΩΡΙΩΝ 22», οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επίδειξη εκτέλεσης Άμεσης Επιθετικής Ενέργειας (Direct Action) σε παράκτια περιοχή, με την συνδυασμένη δράση υποβρυχίων καταστροφέων, αμφίβιας δύναμης που κινήθηκε με λέμβους εφόδου, αεροκίνητων και εποχούμενων τμημάτων με υποστήριξη από ιπτάμενα και θαλάσσια μέσα, καθώς και αντικείμενα μη συναινετικής νηοψίας σε ύποπτο πλοίο.

Έξοδος αμφιβίων καταδρομέων στην ακτή. (ΣΔΒ @ 2022)

Η επίδειξη, περιελάμβανε επί της ουσίας σειρά αντικειμένων που απέβλεπαν στην παρουσίαση των δυνατοτήτων δράσεως που προσφέρουν οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) σε επιχειρήσεις στην ξηρά, την θάλασσα και από αέρος. 

Ως εκ τούτου, προσέφεραν την δυνατότητα να εμφανιστούν χερσαία, εναέρια και πλωτά μέσα – πλατφόρμες, που χρησιμοποιούνται από τις SOF ή διατίθενται Υπό Διοίκηση από άλλους Κλάδους και Όπλα για την υποστήριξη Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η επίδειξη ξεκίνησε με την απεικόνιση διεισδύσεως υποβρυχίων καταστροφέων σε ακτή για την διενέργεια αναγνωρίσεως. Οι άνδρες ανήκαν στο Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) της ΔΕΠ, που προέρχεται από την ΔΥΚ του Πολεμικού Ναυτικού.

Αμέσως μετά εμφανίσθηκε ζεύγος ελικοπτέρων αναγνωρίσεως OH-58D Kiowa Warrior και ζεύγος επιθετικών ελικοπτέρων AH-64DHA Apache Longbow που απεικόνισαν την εκτέλεση πυρών για την προετοιμασία της ακτής από πλευράς άρσης αντιστάσεων. 

Τα OH-58D ήταν το πρώτο νέο στοιχείο που εμφανίσθηκε στην επίδειξη της DV DAY. 

Τα ελικόπτερα, φορτωμένα με δύο καλάθους ρουκετών, πέταξαν κυριολεκτικώς γλύφοντας την επιφάνεια της θάλασσας και εκτέλεσαν απότομη άνοδο για να κερδίσουν ύψος και να εκτελέσουν τις εικονικές βολές.

Ζεύγος OH-58D σε λίαν χαμηλή πτήση επάνω από την θάλασσα. (ΣΔΒ @ 2022)

Ακολούθως, εμφανίσθηκε το “ΕΣ 851”, ένα από τα ΝΗ-90 διαμορφώσεως Ειδικών Αποστολών, που έχει παραληφθεί από την Αεροπορία Στρατού και ομάδα της Ζ΄ ΜΑΚ αφέθηκε στην οροφή κτιρίου με την μέθοδο ταχείας καταρριχήσεως Fast Rope. 

Αμέσως μετά, ελικόπτερο Chinook κατέβηκε στην επιφάνεια της θάλασσας για να αφέσει δύο λέμβους εφόδου Zodiac της Ζ΄ ΜΑΚ με την τεχνική Helo Casting.

Σειρά είχε η αμφίβια έξοδος τμήματος της Ζ΄ ΜΑΚ με λέμβους εφόδου Zodiac, που προσέγγισαν την ακτή με μεγάλη ταχύτητα. Τις λέμβους, συνόδευαν πλευρικώς δύο jet ski αλλά και συμβολικά, ένα σκάφος RIB της εταιρείας Viking. Αυτή ήταν η δεύτερη νέα παρουσία στην επίδειξη. 

Επρόκειτο για το πρώτο σκάφος που παραδόθηκε προσφάτως στις Ειδικές Δυνάμεις για σκοπούς δοκιμών. Το σκάφος δεν έχει την διαμόρφωση στην οποία θα παραδοθούν τα σκάφη για τις Μοίρες Αμφιβίων Καταδρομών.

Αεροπορική κάλυψη στην αμφίβια ενέργεια παρείχε ζεύγος επιθετικών ελικοπτέρων Apache. Αφού οι Αμφίβιοι Καταδρομείς εξήλθαν στην ακτή, κινήθηκαν επιθετικώς στα ενδότερα προς εξουδετέρωση του στόχου.

Η τακτική κατάσταση απαίτησε την εμπλοκή ταχυκίνητης εφεδρείας (QRF) στην μορφή δύο εξοπλισμένων οχημάτων HMMWV και δύο ελαφρών οχημάτων Flyer. 

Εδώ είχε γίνει η σκέψη συμμετοχής και δύο νεοπαραληφθέντων τεθωρακισμένων οχημάτων Μ1117, ωστόσο για διαφόρους λόγους δεν συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα. 

Μαζί με τα οχήματα ενήργησαν και δύο μοτοσυκλέτες σε ρόλο προπομπών ανιχνευτών. Με τις ενέργειες αυτές απομονώθηκε ο στόχος, ανανεώθηκε η κρούση και εξουδετερώθηκε ο στόχος.

Εκκένωση τραυματία (MEDEVAC) με ΝΗ-90. (ΣΔΒ @ 2022)

Επόμενο “επεισόδιο” ήταν η εκκένωση τραυματία (MEDEVAC) από το πεδίο. Το “ΕΣ 851” επανεμφανίσθηκε και προσγειώθηκε για να παραλάβει τον τραυματία, που μετέφεραν συνάδελφοί του σε φορείο. Οι ελιγμοί του ΝΗ-90 φανέρωναν υψηλό βαθμό δεξιοτεχνίας από πλευράς πληρώματος, γεγονός που δεν διέφυγε της προσοχής των παρατηρητών.

Λίγο μετά, ελικόπτερο Chinook πλησίασε και αφού τέθηκε σε αιώρηση, κατέβασε την ειδική συλλογή Πλατφόρμας Τακτικής Εκκένωσης Αέρος (AirTEP). Πρόκειται για νέο υλικό το οποίο προμηθεύτηκε η ΔΕΠ για τις ανάγκες των μονάδων της και παραλήφθηκε μόλις τον περασμένο Μάρτιο. 

Το πτυσσόμενο μέρος της συλλογής με την διχτυωτή διαμόρφωση πεντάγωνης μορφής αναπτύχθηκε στο έδαφος και εξαμελής ομάδα καταδρομέων με στρατιωτικό σκύλο, προσδέθηκε σε αυτήν. Η επίδειξη με την συλλογή AirTEP, ήταν το τρίτο νέο στοιχείο που διέκρινε την DV DAY στον φετινό ΩΡΙΩΝΑ.

Εκκένωση τμήματος με την συλλογή AirTEP από ελικόπτερο Chinook. (ΓΕΕΘΑ)

Ακολούθησαν αντικείμενα στην θάλασσα από το ΤΝΕΕ στο πλαίσιο Ναυτικών Επιχειρήσεων Απαγόρευσης (ΜΙΟ). Το Πλοίο Γενικής Υποστηρίξεως ΑΙΑΣ (Α473) του Πολεμικού Ναυτικού απετέλεσε το ύποπτο πλοίο – στόχο Μη Συνεναιτικής Νηοψίας την οποία εκτέλεσαν συνδυασμένα ομάδα εφόδου από αέρος και ομάδα εφόδου από θαλάσσης. 

Ένα ελικόπτερο S-70B μετέφερε ομάδα που αποβιβάστηκε στο πλοίο με την τεχνική Fast Rope ενώ δύο σκάφη παρακολουθούσαν από την θάλασσα. Το ένα, πλεύρισε το πλοίο και αναρριχήθηκε επ’ αυτού ομάδα ενώ το δεύτερο, ένα Mk V, παρέμενε σε απόσταση καλύπτοντας την ενέργεια VBSS.

Λόγω καιρικών συνθηκών, δεν πραγματοποιήθηκαν επεισόδια κατευθύνσεως αεροπορικής προσβολής με JTAC και άλμα ελευθέρας πτώσεως από ύψος 6.000 ποδών, που είχαν σχεδιασθεί.

Το πρώτο σκάφος της Viking (στο μέσον) που παραδόθηκε στις Ειδικές Δυνάμεις για δοκιμές, μαζί με άλλα σκάφη της ΔΥΚ. (ΣΔΒ @ 2022)

Στην SOFEX ΩΡΙΩΝ 22, η οποία διεξήχθη από 28 Μαρτίου μέχρι 8 Απριλίου, συμμετείχαν συνολικώς περισσότεροι από 1.000 άνδρες έξι χωρών: Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Ισραήλ, ΗΠΑ, Γαλλία. Παρατηρητές υπήρχαν από Αυστρία (η οποία τελευταία στιγμή ματαίωσε την κανονική συμμετοχή της) και Αίγυπτο. 

Εκπαίδευση και ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν σε 22 διαφορετικές περιοχές, πραγματοποιήθηκαν 32 έξοδοι μαχητικών αεροπλάνων, 7 έξοδοι αεροσκαφών μεταφορών, 8 έξοδοι αεροσκαφών αναγνωρίσεως, 14 έξοδοι UAV, 64 αποστολές ελικοπτέρων, 72 αποστολές οχημάτων, 48 πλωτών μέσων και χρησιμοποιήθηκαν 5 ναυτικές μονάδες.

Από το επίπεδο του ΓΕΕΘΑ, επιτεύχθηκε η σύνδεση της ασκήσεως ΩΡΙΩΝ με την πολυεθνική διακλαδική άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ, όπως είχε υποσχεθεί πέρυσι ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. 

Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε πιο ρεαλιστικό περιβάλλον μάχης και η αεροπορική άσκηση ταυτοχρόνως αναβαθμίστηκε σε ΗΝΙΟΧΟΣ PLUS. 

Η παρουσία και συμμετοχή αεροπορικών μέσων από ένα αμερικανικό κι ένα γαλλικό αεροπλανοφόρο, εμπλούτισε με μοναδικό τρόπο την άσκηση και όπως σημείωσε ο Α/ΓΕΕΘΑ, “Αυτό ακριβώς το γεγονός της συνδιεξαγωγής έχει αυξήσει τα οφέλη για τους εκπαιδευόμενους και των δύο ασκήσεων και υπό αυτή την έννοια έχει καταστήσει την ΩΡΙΩΝ μοναδική στο είδος της“.

(ΓΕΕΘΑ)

Σε επίπεδο ΔΕΠ, αυτό που επιτεύχθηκε ήταν ένα πολύ καλό επίπεδο ρεαλισμού στις επιχειρήσεις που ανατέθηκαν στα ασκούμενα τμήματα. 

Η πρώτη εβδομάδα δαπανάται συνήθως σε αντικείμενα εκπαιδεύσεως ενώ η πραγματική “δοκιμασία”, κατ’ άλλους ουσία της ασκήσεως, βρίσκεται στην δεύτερη εβδομάδα. 

Καθώς στην άσκηση δοκιμάσθηκε η λειτουργία στο πλαίσιο του Special Operations Task Group, η εικόνα που εξήχθη από τους καλεσμένους ήταν πολύ ενθαρρυντική και υπήρξε αποδοχή των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ελληνικής οργάνωσης.

 

epirusblog.gr
5 of 5
“ORION 22”: Συλλογή AirTEP κι άλλες νέες παρουσίες στην DV DAY
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4342202913534748989
item