Πόλεμος στην Ουκρανία: Ευθείες απειλές ανταλλάσσουν Ρωσία και ΗΠΑ - Τουπόλεφ «σήκωσε» η Μόσχα μετά τη βύθιση του Moskva

Ορατός περισσότερο από ποτέ είναι πλέον ένας πολύμηνος, αν όχι και πολυετής πόλεμος στην Ουκρανία, με την αδιέξοδη τροπή που έχει πάρει η ρωσική εισβολή στη χώρα. Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες ανταλλάσσουν ευθείες απειλές, με την Ουάσιγκτον να απορρίπτει τις προειδοποιήσεις της Μόσχας, η οποία κάλεσε τη Δύση να μην αποστέλλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

«Καλούμε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να σταματήσουν την ανεύθυνη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, το οποίο συνεπάγεται απρόβλεπτες συνέπειες για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια» αναφερόταν σε σχετική ρηματική διακοίνωση του Κρεμλίνου προς τον Λευκό Οίκο, με το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν να ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχιστεί η αποστολή των αμερικανικών όπλων στο Κίεβο.

Εντός των ημερών οι ΗΠΑ στέλνουν στην κυβέρνηση του Βολοντιμίρ Ζελένσκι στρατιωτική βοήθεια ύψους 800 εκατ. δολαρίων με το οπλικό πακέτο να περιλαμβάνει ελικόπτερα, οβιδοβόλα Howitzer και μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Switchblade».

Η εκτίμηση πολλών διεθνών παραγόντων ότι ο πόλεμος «μόλις μόλις τώρα αρχίζει», μπορεί να ακούγεται υπερβολικός, αλλά αποτυπώνει την ανησυχία που επικρατεί. Άλλωστε μόλις χθες Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει έως το τέλος του 2022, ενώ Αμερικανοί γερουσιαστές μιλούν ακόμα και για «επανάληψη» της τριετούς σύγκρουσης στην Κορέα τη δεκαετία του 1950.

Το ίδιο κλίμα επικρατεί και στη Μόσχα. Η ρωσική κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο», ερμηνεύοντας την κλιμάκωση και την εμπλοκή δεκάδων χωρών και ιδίως του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Πάντως χθες ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι επανήλθε στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα από τις ρωσικές δυνάμεις, προσθέτοντας ότι «δεν φοβόμαστε, αλλά θα πρέπει να προετοιμαστούμε. Αυτό είναι ένα ζητούμενο όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για όλες τις χώρες, για όλον τον κόσμο».

Η βύθιση του Moskva αλλάζει τα ρωσικά σχέδια

Στη Μόσχα φαίνεται να κυριαρχεί οργή και έντονος προβληματισμός μετά την βύθιση της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, του καταδρομικού Moskva

Το πλοίο φαίνεται να χτυπήθηκε από ουκρανικούς πυραύλους, παρά την αρχική δήλωση των Ρώσων ότι υπήρξε ατύχημα στις αποθήκες του, και στο Κρεμλίνο δείχνουν να επιζητούν μία «αποφασιστική» απάντηση, καθώς θεωρούν αυτή την ενέργεια ως «επίθεση σε ρωσικό έδαφος».

Δεν είναι τυχαίο ότι μία μέρα μετά την βύθιση του Moskva, οι Ρώσοι σήκωσαν για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, τα θηριώδη βομβαρδιστικά αεροσκάφη Τουπόλεφ (Tu-95/-160, τα οποία έστρεψαν κατά της Μαριούπολης, ισοπεδώνοντας σημεία της μαρτυρικής πόλης.

Στην Μαριούπολη αποκαλύπτονται ανατριχιαστικές εικόνες, με τους ουκρανούς να καταγγέλλουν ότι Ρώσοι στρατιώτες ξεθάβουν σορούς για να αποκρύψουν ότι χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσικά πυρά. Οι καταγγελίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, αλλά ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο δεν τις διέψευσε.

Οι μάχες στο κρίσιμης σημασίας λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα συνεχίζονται με σφοδρότητα, καθώς οι Ρώσοι έχουν αναδείξει την κατάκτησή του σε έναν από τους κύριους στρατιωτικούς τους στόχους. Βρίσκεται άλλωστε στην περιφέρεια του Ντόνετσκ, την αυτονόμηση της οποίας από την Ουκρανία επιδιώκουν από την αρχή του πολέμου, ενώ η πόλη καθορίζει και την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ δήλωσε ότι «η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι δύσκολη και σκληρή. Οι μάχες μαίνονται. Ο ρωσικός στρατός καλεί συνεχώς πρόσθετες μονάδες να εισβάλουν στην πόλη, αλλά ως τώρα δεν έχει καταφέρει να το καταλάβει πλήρως».

Πάντως η Μόσχα από την πλευρά της ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχο της τις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Illich Steel and Iron Works στη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις τα τελευταία 24ωρα και σε άλλες πόλεις, όπως την Ρουμπεζνόγιε, βόρεια του Λουχάνσκ και την Ποπασνάγια λίγο νοτιότερα, στην καρδιά της ανατολικής Ουκρανίας.

Χτυπήματα υπήρξαν επίσης στο Χάρκοβο και στην πόλη Βασιλίβκα στην περιοχή της Ζαπορίζια, στο κέντρο της Ουκρανίας, ακριβώς πάνω στον Δνείπερο, πράγμα που σημαίνει ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις δεν περιορίζονται μόνο στα ανατολικά της χώρας. Άλλωστε υπάρχουν πληροφορίες και για χτύπημα έξω από το Κίεβο.

Κάνοντας έναν απολογισμό σε ανθρώπινες απώλειες μέχρι τώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι έχουν σκοτωθεί 2.500 έως 3.000 ουκρανοί στρατιώτες, ενώ περίπου 10.000 τραυματίστηκαν. Η Ρωσία έχει χάσει 19 με 20 χιλιάδες σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο.

epirusblog.gr
5 of 5
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ευθείες απειλές ανταλλάσσουν Ρωσία και ΗΠΑ - Τουπόλεφ «σήκωσε» η Μόσχα μετά τη βύθιση του Moskva
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7398956457739598730
item