Η ώρα των F-35: Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και το ενδεχόμενο μεγάλο deal - Οι αποφάσεις του Ελληνικού Επιτελείου για τους S-300 και τα υπόλοιπα Ρωσικά όπλα

Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις ελάχιστες χώρες του ΝΑΤΟ που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους Ρωσικής κατασκευής οπλικά συστήματα κυρίως αντιαεροπορικά.

Το πολυαναμενόμενο εδώ και μήνες ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «κλείδωσε» για τις 16 Μαΐου. Τη στιγμή που το timing είναι το καλύτερο δυνατό για την Αθήνα προκειμένου να «κεφαλαιοποιήσει» την άριστη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία. 

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται, την Ελλάδα να έχει από την πρώτη στιγμή πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της Δύσης και απέναντι στη Μόσχα την ώρα που η Άγκυρα παλινωδεί και με άκρως τυχοδιωκτικό τρόπο επιχειρεί να αποκομίσει κέρδη εκμεταλλευόμενη τη γεωστρατηγική της θέση στην περιοχή.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από την Αθήνα περαιτέρω υποστήριξη της Ουκρανίας τόσο σε επίπεδο κυρώσεων προς τη Ρωσία, διευκολύνσεων της Συμμαχίας μέσω Σούδας και Αλεξανδρούπολης όσο και επιπλέον στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο την ώρα που η μία μετά την άλλη οι χώρες της Δύσης αποστέλλουν συνεχώς στρατιωτικό υλικό. 

Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις ελάχιστες χώρες του ΝΑΤΟ που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους Ρωσικής κατασκευής οπλικά συστήματα κυρίως αντιαεροπορικά. Με αιχμή τους πυραύλους S-300 αλλά και τους TOR M1 και OSA στους οποίους στηρίζεται η αντιαεροπορική άμυνα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. 

Επιπλέον διαθέτει τα πανίσχυρα αντιαρματικά Kornet αλλά και τα αερόστρωμνα του Πολεμικού Ναυτικού Zubr. 

Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν προτίθεται να αποδυναμώσει την άμυνα της χώρας παραχωρώντας κρίσιμα οπλικά συστήματα. 

Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για οπλισμό των  νησιών τα οποία έχουν μπει στο στόχαστρο της Τουρκίας η οποία εμφανίζει όλο και πιο έντονες αναθεωρητικές τάσεις «στοχοποιώντας» και απαιτώντας αποστρατικοποίηση. 

Σε τυχόν νύξη από πλευράς ΗΠΑ για διάθεση αυτών των όπλων στην Ουκρανία η Αθήνα θα μπορούσε  ενδεχομένως να το συζητήσει  όπως αναφέρουν πληροφορίες μόνο σε περίπτωση πλήρους αντικατάστασής τους και άμεσα από ανάλογης ισχύος Δυτικά οπλικά συστήματα. 

Όπως οι Patriot οι οποίοι ήδη βρίσκονται στη «φαρέτρα» του Ελληνικού οπλοστασίου αλλά και μια σειρά από ανάλογων δυνατοτήτων συστήματα τα οποία θα αποτελέσουν την αντιαεροπορική ομπρέλα στο Αιγαίο έναντι της Τουρκικής απειλής. 

Με την Αθήνα να τονίζει με αυτόν τον τρόπο την σταθερή προσήλωσή της στη Συμμαχία και να «δείχνει» την Τουρκία ως τη χώρα που παίζει διπλό παιχνίδι. Στο «κάδρο» αναμένεται να τεθούν οι Τουρκικοί S-400 καθώς η Άγκυρα κάθε άλλο παρά διάθεση δείχνει να «παγώσει» το πρόγραμμα.

Το ΓΕΕΘΑ με δεδομένη τη στάση της Ελλάδας στο Ουκρανικό φαίνεται ότι έχει καταλήξει στην απόφαση να σταματήσει κάθε εξοπλιστική σχέση με τη Ρωσία και αυτό αφορά κυρίως την υποστήριξη και εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων Ρωσικής κατασκευής οπλικών συστημάτων που διαθέτει. 

Άλλωστε ακόμα και να το επιθυμούσε θεωρείται αδύνατο η Μόσχα να συνεχίσει την υποστήριξή τους. Με την τεχνογνωσία που ήδη διαθέτουν τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν επιχειρησιακά και στον μέγιστο βαθμό τα Ρωσικά οπλικά συστήματα ενώ σταδιακά και σε βάθος χρόνου σχεδιάζεται να αρχίσει η αντικατάστασή τους.

Εκτός εάν αυτό επισπευσθεί από τις εξελίξεις.

Το «κλειδί» πάντως σε μια Ελληνοαμερικανική συμφωνία για ακόμη πιο ενεργό ρόλο της Αθήνας στο Ουκρανικό και στη σύγκρουση της Δύσης με τη Μόσχα  να αποτελεί η είσοδος της Ελλάδας στο πρόγραμμα του Stealth μαχητικού 5ης γενιάς F-35. 

Την ώρα μάλιστα που οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι είναι έτοιμες σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία έχει τεθεί εκτός προγράμματος να βάλουν την Ελλάδα και την Πολεμική μας Αεροπορία στο κλειστό club του F-35. 

Αυτό άλλωστε τόνισε πρόσφατα και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πώλησης στην Τουρκία 40 μαχητικών F-16 και εκσυγχρονισμό ακόμη 80. 

Ενώ πρόσφατα όπως είχε αποκαλύψει το Newpost κλιμάκιο της Αμερικανικής κυβέρνησης επισκέφθηκε την Αθήνα και πρότεινε στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας 20 F-35 έναντι περίπου 3,5 δις. 

Με αυτά τα δεδομένα μόνο έκπληξη δεν θα αποτελέσει μια συζήτηση για το μαχητικό 5ηςγενιάς μεταξύ Μητσοτάκη και Μπάιντεν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

epirusblog.gr
5 of 5
Η ώρα των F-35: Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και το ενδεχόμενο μεγάλο deal - Οι αποφάσεις του Ελληνικού Επιτελείου για τους S-300 και τα υπόλοιπα Ρωσικά όπλα
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3466660643463442185
item