Σεργκέι Σοϊγκού: Το θρίλερ με την ανακοπή «όχι από φυσικά αίτια» και τα σενάρια για μαζικές εκκαθαρίσεις του Πούτιν

Την τελευταία φορά που είδε κανείς δημόσια τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού ήταν στις 11 Μαρτίου. Έκτοτε, η τύχη του αγνοείται. 

Υπήρξαν αρκετές φήμες για το τι έχει συμβεί, ενώ το Κρεμλίνο επιχείρησε να απαντήσει σε αυτές, προβάλλοντας ένα βίντεο. Κατά πολλούς, πρόκειται για μία «κονσέρβα». Σε αυτό ο Σοϊγκού συνομιλεί μέσω βιντεοκλήσης Zoom με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλους ανώτατους αξιωματούχους, μετά από 13 ημέρες που έχει χαθεί από το προσκήνιο. 

Η κάμερα ζούμαρε για λίγα δευτερόλεπτα στο πρόσωπό του, παρόλα αυτά ο υπουργός δεν πήρε τον λόγο, ούτε ακούστηκε να μιλάει. «Έχει πολλά που τον απασχολούν λόγω της Ουκρανίας. Τώρα δεν είναι η κατάλληλη ώρα για εμφανίσεις στα ΜΜΕ», απάντησε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς για την περίεργη αυτή εξαφάνιση κατά την καθημερινή ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους.

Τόσο η δήλωση Πεσκόφ, όσο και η παρουσία Σοϊγκού στο βίντεο αποδείχθηκαν ανεπαρκείς. Περισσότερο συσκότισαν την υπόθεση και έτσι η συζήτηση για τον κορυφαίο υπουργό συνεχίστηκε. Εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας μέχρι πρότινος δεν έλειπε ποτέ από το πλευρό του Βλαντιμίρ Πούτιν, πόσο μάλλον σε καιρό πολέμου.

Το αποτύπωμά του στην εγχώρια πολιτική σκηνή ήταν τέτοιο που το 2012 o Economist τον είχε χαρακτηρίσει ως «πιθανό αντικαταστάτη» του Πούτιν. Πρόκειται για το αρχαιότερο μέλος της ρωσικής κυβέρνησης, ενώ έχει αναλάβει πολλά χαρτοφυλάκια. 

Θεωρείτο ιδιαίτερα ισχυρός, δίχως πολλούς εχθρούς και αντιπαλότητες. Ο Σοϊγκού έμοιαζε απολύτως πολύτιμος μετά την εισβολή στην Ουκρανία. 

Εκτός από υπουργός Άμυνας, ο ίδιος έχει συμμετάσχει σε πολλές επιχειρήσεις στην Τσετσενία και στη Γεωργία. Είναι ο άνθρωπος που υποτίθεται ότι αναδιοργάνωσε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Επιπλέον, πιστώθηκε και το στρατιωτικό σκέλος της προσάρτησης της Κριμαίας. 

Θα περίμενε κανείς να είναι καθημερινά ορατή η παρουσία του στις ενημερώσεις του Κρεμλίνου. Αρχικά, έγινε λόγος για ρήξη στις σχέσεις Πούτιν-Σοϊγκού εξαιτίας της έκβασης της εισβολής. 

Ο Ρώσος πρόεδρος ήταν δυσαρεστημένος εξαιτίας των καθυστερήσεων, των απωλειών και των γενικότερα λαθών και πρόχειρων χειρισμών. Θεώρησε υπεύθυνο τον ίδιο τον Σοϊγκού. Κάποιοι μίλησαν ακόμα και για καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια μίας έντονης συζήτησης/λογομαχίας μεταξύ των δύο ανδρών.

Ένας ρωσοϊσραηλινός επιχειρηματίας ονόματι Λεονίντ Νεβζλίν μίλησε σε βρετανικά Μέσα, επιβεβαιώνοντας ότι ο υπουργός υπέστη καρδιακή προσβολή και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, αλλά αυτή δεν προκλήθηκε από «φυσικά αίτια». 

«Ο Σοιγκού έχει βγει εκτός παιχνιδιού ενώ, ακόμα κι αν επιβιώσει, μπορεί να μείνει ανάπηρος», κατήγγειλε συγκεκριμένα, υπονοώντας δολοφονική απόπειρα. 

Ο Νεβζλίν είναι πρώην μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης και κορυφαίο στέλεχος του πετρελαϊκού τομέα. 

Οι σχέσεις του με το Κρεμλίνο έχουν διαρραγεί εδώ και δεκαετίες. Καταδικάστηκε, μάλιστα, ερήμην σε ισόβια κάθειρξη το 2008. Αυτός αποκάλυψε ότι εκτός από τον Σοιγκού, έχουν στοχοποιηθεί και είκοσι κορυφαίοι Ρώσοι στρατηγοί.

Αυτοί συνελήφθησαν με την κατηγορία της υπεξαίρεσης ποσού ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία και διατέθηκαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλα τα επιτελεία» που απομυζούσαν κεφάλαια που προορίζονταν για την υποστήριξη των «ρώσων απελευθερωτών» της Ουκρανίας από το 2014, συνελήφθησαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την έναρξη των συγκρούσεων στο Ντονμπάς.

Οι καταγγελίες αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία. Σε περίπτωση που ισχύουν, ρίχνουν φως στην κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Ρωσίας και συγκεκριμένα στα παιχνίδια εξουσίας που λαμβάνουν χώρα στο Κρεμλίνο. 

Αποκαλύπτουν τις ενέργειες Πούτιν που μαρτυρούν ανακατατάξεις στον στενό πυρήνα του, εκκαθαρίσεις, απομακρύνσεις και γενικότερα μία αποξένωσή του. Τέλος, δείχνουν μία νευρικότητα και έναν εκνευρισμό από την μέχρι τώρα πορεία της ρωσικής εισβολής.

epirusblog.gr
5 of 5
Σεργκέι Σοϊγκού: Το θρίλερ με την ανακοπή «όχι από φυσικά αίτια» και τα σενάρια για μαζικές εκκαθαρίσεις του Πούτιν
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 2952514542141358499
item