Ο ΟΗΕ απέβαλε τη Ρωσία από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών μόλις ψήφισε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αποφασίστηκε, έπειτα από ψηφοφορία, η προσωρινή απομάκρυνση της Ρωσίας από το σώμα, μετά από καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου από στρατεύματα του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Συνολικά 93 χώρες ψήφισαν υπέρ της αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας, αφού οι χώρες της G7 καταδίκασαν τις αποκαλούμενες «σφαγές» από τα στρατεύματα της Μόσχας στην Ουκρανία. Στο σύνολο της ψηφοφορίας, 24 χώρες ψήφισαν κατά της απομάκρυνσης της Ρωσίας, ενώ 58 απείχαν.

Ουσιαστικά, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που αποκλείει τη Ρωσία από την κορυφαία οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παγκόσμιου οργανισμού.

Πριν από την ψηφοφορία, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, Sergiy Kyslytsya κατηγόρησε τη Ρωσία για «φρικτές» βιαιότητες, εγείροντας το ζήτημα των δολοφονιών πολιτών στην πόλη Μπούκα.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας Gennady Kuzmin καταδίκασε την ψηφοφορία, ενώ την ίδια στάση ακολούθησαν και άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας και της Συρίας, οι οποίες συσπειρώθηκαν με τη Ρωσία.

Κάθετες ΗΠΑ και Ουκρανία για την απομάκρυνση της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Χθες, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ζήτησε την απομάκρυνσή της.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως πλατφόρμα προπαγάνδας για να υποδείξει ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε η πρέσβειρα των ΗΠΑ και συμπλήρωσε:

«Πράγματι, θα ακούσουμε λίγη από αυτή την προπαγάνδα εδώ σήμερα, το ξέρω, και δεν θα τιμήσω αυτά τα ψέματα με μια απάντηση. Θα πω μόνο ότι κάθε ψέμα που ακούμε από τον Ρώσο εκπρόσωπο είναι ακόμια μία απόδειξη ότι δεν έχουν θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Ακριβώς το ίδιο, άλλωστε επεσήμανε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος αναφέρθηκε στο δικαίωμα της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου να ασκεί βέτο σε ψηφίσματα, λέγοντας πως αυτό υπονομεύει ολόκληρη την αρχιτεκτονική της παγκόσμιας ασφάλειας.

epirusblog.gr
5 of 5
Ο ΟΗΕ απέβαλε τη Ρωσία από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1362077191371508075
item