Συνάντηση Μητσοτάκη με την επίτροπο Ενέργειας -Ποια μέτρα συζητούν για την ενεργειακή ακρίβεια

Εν αναμονή των προτάσεων της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης βρίσκεται η Αθήνα.

Το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την αρμόδια Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.

«Καμία παγκόσμια πυρκαγιά αυτής της έκτασης δεν μπορεί να σβήσει, μόνο με εθνικά μέσα», είναι η πάγια θέση της Αθήνας όπως την έχει εκφράσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο κ. Μητσοτάκης και έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για κοινή δράση των 27. 

Με την κ. Σίμσον θα συζητήσει την πρόταση για καθορισμό ανώτατης τιμής στη χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου, καθώς όπως έχει παρουσιάσει στους ομολόγους του ο πρωθυπουργός η αγορά αυτή την στιγμή δεν λειτουργεί με βάση την προσφορά και την ζήτηση, αλλά με κερδοσκοπικά χαρακτηριστικά.

Σε ποιο μέτρο υπάρχουν περισσότερα περιθώρια σύγκλισης

Το Συμβούλιο έχει ήδη συμπεριλάβει στα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου την ελληνική πρόταση με την υποχρέωση της Κομισιόν να την εξετάσει για την δέσμη μέτρων που θα καταθέσει. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες σήμερα είναι η σύνδεση της πολύ υψηλής τιμής του φυσικού αερίου με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα τα τιμολόγια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις να έχουν πάρει φωτιά. 

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι η αποσύνδεση της τιμής είναι το μέτρο στο οποίο υπάρχουν τα μεγαλύτερα περιθώρια σύγκλισης μεταξύ των 27 και αποτελεί ένα μέτρο που θα υιοθετηθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που προσδιορίζεται για το τέλος Μαΐου.

Ελλάδα, ως κόμβος μεταφοράς ενέργειας

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αναδιαμόρφωση της ενεργειακής και γεωπολιτικής σκακιέρας μετατρέποντας την Ελλάδα σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη. Την στιγμή που επιχειρείται με κάθε τρόπο η ενεργειακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο η Αθήνα μπορεί να αποτελέσει τον υποδοχέα ενέργειας από την Μέση Ανατολή και την Αφρική και από εδώ να μεταφέρεται στην υπόλοιπη ήπειρο. 

Η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο έχει τις ευλογίες των Βρυξελλών και ταυτόχρονα επιταχύνεται η δημιουργία ΑΠΕ στην χώρα. Από τα εγκαίνια του Φωτοβολταϊκού Πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την άμεση κατάθεση του νομικού πλαισίου για τον τρόπο αδειοδότησης και υλοποίησης έργων μεγάλης κλίμακας ως προς τα αιολικά στη θάλασσα, ενώ προανήγγειλε νομοθετικές παρεμβάσεις για  την αδειοδοτική επιτάχυνση και τη χωροταξική τακτοποίηση ΑΠΕ.

Στην αντεπίθεση το Μαξίμου για τα «ψέματα της Κουμουνδούρου»

Με αφορμή την ανακοίνωση από τον κ. Μητσοτάκη για αύξηση της παραγωγής λιγνίτη για την επόμενη διετία, προκειμένου να επιτευχθεί πιο ομαλά η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, το Μέγαρο Μαξίμου περνά στην αντεπίθεση για τα «ψέματα της Κουμουνδούρου», όσον αφορά την απολιγνιτοποίηση. 

«Είναι τουλάχιστον προκλητικό να χύνουν κάποιοι κροκοδείλια δάκρυα. Κάποιοι κλαίνε για τον λιγνίτη όταν δεν έκαναν ουσιαστικά τίποτα για να προετοιμάσουν την περιοχή για τη μέρα μετά το λιγνίτη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη μειώθηκε κατά 50 Από 19,5 τεραβατώρες ετησίως σε 10 τεραβατώρες ετησίως».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης υπό κανονικές συνθήκες πολύ ακριβότερος από το φυσικό αέριο. Πάντα ακριβότερος από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λόγω των πολύ υψηλών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Και έπρεπε να συμβεί ένας πόλεμος αυτού του μεγέθους που οδήγησε το φυσικό αέριο σχεδόν σε δεκαπλάσια τιμή για να γίνει προσωρινά -το τονίζω- προσωρινά πιο φθηνή η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη». 


epirusblog.gr
5 of 5
Συνάντηση Μητσοτάκη με την επίτροπο Ενέργειας -Ποια μέτρα συζητούν για την ενεργειακή ακρίβεια
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6767109966511695122
item