Άρτα: Πρόγραμμα εκδηλώσεων Μεγάλης Εβδομάδας στην Αγία Θεοδώρα Άρτας

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Μεγάλης Εβδομάδας στην Αγία Θεοδώρα Άρτας, έχει ως εξής:

Την Μεγάλη Πέμπτη και ώρα 8:30 το απόγευμα θα αναβιώσει το έθιμο της μεγάλης φωτιάς.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων το πήραμε από τους προγόνους μας και το αναβιώνουμε μέχρι σήμερα και συμβολίζει τις φωτιές που άναψαν έξω από το κυβερνείο του πόντιου Πιλάτου ο κόσμος περιμένοντας την απόφαση για την τύχη Του Ιησού.

Αμέσως μετά το τέλος της ακολουθίας περίπου στις 10:00 το βράδυ ο εφηβικός Ψαλτικός χορός του μουσικού σχολείου Άρτας θα ψάλει στην πλατεία της Αγίας και δίπλα από τη φωτιά τα εγκώμια.

Περί 11:00 το βράδυ θα ξεκινήσει ο στολισμός του επιταφίου από τους νέους και τις νέες της ενορίας μας με τον παραδοσιακό τρόπο πέταλο-πέταλο.

Την Μεγάλη Παρασκευή θα γίνει η περιφορά του επιταφίου μας μαζί με τους άλλους επιτάφιους στο κέντρο της πόλης και στην επιστροφή έξω από το ναό όλοι οι πιστοί θα περάσουν κάτω από τον επιτάφιο για ευλογία.

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί στην πρώτη Ανάσταση η καμπάνα της Αγίας Θεοδώρας Θα σημάνει το ευχάριστο γεγονός και από το καμπαναριό θα σπάσουμε τις στάμνες όπως ορίζει το έθιμο.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με το δεύτε λάβετε φως θα αφεθούν στον ουρανό της πόλης μας πλήθος φλεγόμενων αερόστατων συμβολίζοντας την άνοδο της ψυχής στον ουρανό και με το Χριστός Ανέστη πλήθος πυροτεχνημάτων θα γεμίσουν τον αρτινό ουρανό.

Την ίδια στιγμή θα αναβιώσει το έθιμο του Ιούδα που συμβολίζει την κάθαρση και το τέλος της προδοσίας.

Όλες οι ακολουθίες και τα έθιμα θα μεταδοθούν ζωντανά με πέντε διαφορετικές κάμερες από τη σελίδα του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινού Ναού Αγίας Θεοδώρας Άρτας στο facebook.


epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Πρόγραμμα εκδηλώσεων Μεγάλης Εβδομάδας στην Αγία Θεοδώρα Άρτας
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 4310843150338070806
item