Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ απάντησε στον Τσίπρα μέσα στην… έδρα του -Είναι εμφανείς οι διαφορές μας

Απάντηση στο άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα για προοδευτική διακυβέρνηση έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μιλώντας στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αιχμές για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά ζητημάτων, όπως ο εμβολιασμός και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Δημήτρης Μάντζος έκανε λόγο για εμφανείς ιδεολογικές και προγραμματικές διαφορές των δύο κομμάτων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, απευθύνοντας χαιρετισμό μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε άνοιγμα για προοδευτική διακυβέρνηση, τόνισε μεταξύ άλλων: «Τα κόμματα οφείλουν να απαντούν με γενναιότητα και καθαρότητα στα διλήμματα, που δοκιμάζουν θεμελιώδεις αρχές και αξίες της πολιτικής και κοινωνικής τους υπόστασης» για να εξηγήσει στη συνέχεια: 

Μάντζος: Ξεκάθαρες απαντήσεις σε εμβολιασμό και Ρωσική εισβολή

«Σε ζητήματα όπως ο εμβολιασμός, ως το κύριο αξιόπιστο εργαλείο της επιστήμης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, οφείλει κάθε πολιτική δύναμη του δημοκρατικού τόξου να είναι απόλυτη και ξεκάθαρη. 

Όπως επίσης και στην απερίφραστη καταδίκη μιας απάνθρωπης και φονικής εισβολής μιας χώρας σε άλλη κυρίαρχη κι ελεύθερη χώρα. 

Επιλογή που θα έπρεπε να είναι μονόδρομος για κάθε πολιτική δύναμη που εκφράζει έναν λαό με νωπά ακόμη τα βιώματα από την τραγωδία της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο και από την ανοχή που έδειξαν τότε οι ισχυροί της γης. Όταν, λοιπόν, ζητάς αλληλεγγύη, οφείλεις να είσαι πρόθυμος και να την προσφέρεις».

Ο Δ. Μάντζος υπενθύμισε ότι «ως ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, σταθήκαμε από την αρχή στο πλευρό του ουκρανικού λαού, απέναντι στη βάρβαρη εισβολή και στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αξιακά, με βάση τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και χωρίς γεωγραφικούς όρους κι αστερίσκους».

Μάλιστα επεσήμανε ότι «η στάση κάθε κόμματος σε αυτά τα ζητήματα ακουμπά σε στοιχειώδεις πολιτικές αρχές. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ελευθερία είναι ιδέες και αξίες, που υπερβαίνουν κάθε έννοια πολιτικής αντιπαράθεσης» και ζήτησε «να μην επιτραπεί, λοιπόν, η κοντόφθαλμη προσπάθεια αλίευσης ψήφου διαμαρτυρίας. 

Και τα νέα φυτώρια λαϊκισμού και εξτρεμισμού, όπως αυτά που πληρώσαμε πολύ ακριβά ως χώρα κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης».

Τέλος τα αρχηγικά κόμματα και οι κλειστοί πυρήνες γύρω από τον πρωθυπουργό

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρόσθεσε με νοημα ότι η αντιπαράθεση πάνω σε θέσεις και επιχειρήματα είναι πάντα γόνιμη. «Χωρίς μανιχαϊσμό. Χωρίς «τεχνητούς διχασμούς». Ώστε να γίνει ξανά η Πολιτική «εργαλείο» για να ενισχυθεί η χώρα και ο λαός μας. 

Να αποκτήσουν ξανά φωνή οι πολίτες» και πως «είναι, άλλωστε, η εποχή της συμπερίληψης. Τα «αρχηγικά» κόμματα και οι κλειστοί πυρήνες στελεχών γύρω από τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς ανήκουν στο παρελθόν. 

Ήρθε η ώρα της συμμετοχής». Αφού άσκησε κριτική τα «αποτελέσματα της νέο-συντηρητικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ» που «γίνονται κάθε μέρα όλο και πιο αισθητά στους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα», ο κ. Μάντζος σημείωσε ότι η αντίθετα, «η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία παρέχει τις ιδέες και τις προτάσεις για ένα σχέδιο κοινωνικής ευημερίας και ανθεκτικότητας ώστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες κάθε μελλοντικής κρίσης».

Επικαλούμενος την αναφορά Τσίπρα για την Πορτογαλία, θύμισε πως πρόσφατα ο Νίκος Ανδρουλάκης επισκέφθηκε τη χώρα και τον Αντόνιο Κόστα, κάνοντας λόγο για «ένα πετυχημένο μοντέλο σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης». 

Όπως τόνισε, «οι Πορτογάλοι μπήκαν αργότερα από εμάς στο Μνημόνιο και φτωχότεροι, βγήκαν όμως νωρίτερα και πιο πλούσιοι. Για ποιον λόγο; Γιατί εκεί υπήρχε κουλτούρα διαλόγου των πολιτικών κομμάτων γύρω από ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο. 

Αντίθετα στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε ολομόναχο να αντιμετωπίσει τον πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό που κληρονομήσαμε από την κυβέρνηση Καραμανλή και ΝΔ».

Μάντζος στον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι εμφανείς οι διαφοροποιήσεις μας

Ο κ. Μάντζος, απαντώντας στις αιτιάσεις του έσπευσε να επισημάνει με νόημα πως «χρέος των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων είναι να αναδείξουν τις επώδυνες πολιτικές της Κυβέρνησης και να αντιπαραβάλλουν λύσεις και εναλλακτικές με τρόπο τεκμηριωμένο και κοστολογημένο. 

Μετά τη διακομματική εμπειρία διαχείρισης της οικονομικής κρίσης και των προγραμμάτων διάσωσης, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες γνωρίζουν ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Απαιτούν πολιτικές επεξεργασμένες που να απαντούν στις πραγματικές ανάγκες και κι όχι απλά να ετεροκαθορίζονται από τις κυβερνητικές αστοχίες».

Για να σημειώσει απευθυνόμενος στους συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι εμφανείς οι διαφοροποιήσεις μας, τόσο σε ιδεολογικό όσο και σε προγραμματικό επίπεδο. 

Χάρηκα όμως πραγματικά όταν παρατήρησα το μήνυμα «Αλλαγή» στα συνθήματα του Συνεδρίου, που για την δική μας παράταξη δεν είναι μια απλή λέξη, αλλά γενετικό στοιχείο της πολιτικής μας ταυτότητας».

Μάντζος: Αλλαγή δεν γίνεται με ρητορικές πλειοδοσίες, λαϊκισμό και αναχρονιστικά συνθήματα

Μάλιστα, υπογράμμισε ως «παιδί της αλλαγής», όπως είπε ότι πρέπει να διαχωρίσει την αλλαγή από την παγίδα της «εναλλαγής». Της απλής εναλλαγής στους ρόλους της εξουσίας, της τακτικής του «άσπρου-μαύρου» και του «ώριμου φρούτου». 

Να σταθώ στη διαφορά της Εναλλαγής από την πραγματική Αλλαγή, όπως εκείνη που βίωσε ο τόπος κατά τα χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και αναπολούν σήμερα εκατομμύρια προοδευτικοί συμπολίτες μας. 

Η πραγματική Αλλαγή είναι η τόλμη για τομές και μεταρρυθμίσεις, όπως το ΕΣΥ, το ΑΣΕΠ, οι Ανεξάρτητες Αρχές, τα δημόσια ανοικτά κι εξωστρεφή Πανεπιστήμια, η θωράκιση των κρατικών και πολιτειακών θεσμών, η ΔΙΑΥΓΕΙΑ, το Open Gov.  

Η πραγματική Αλλαγή είναι ο διαρκής αγώνας για ισότητα, για εξάλειψη των διακρίσεων και των ανισοτήτων, για πραγματική Κοινωνική Δικαιοσύνη. Για εμβάθυνση της Δημοκρατίας μας. Έτσι βιώνεται από τους πολίτες η Αλλαγή. Όχι μέσα από ρητορικές πλειοδοσίες και αναχρονιστικά συνθήματα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Όποιος επενδύει στην πόλωση και το διχασμό δυναμιτίζει την προοπτική της χώρας. Προοδευτική, λοιπόν, πολιτική, σε δύσκολους καιρούς, σημαίνει -όχι λόγια- αλλά πράξεις. 

Σημαίνει σύγκρουση με συμφέροντα και πρακτικές που μας κρατούν καθηλωμένους στο χθες. Σημαίνει αντιπολίτευση με προγραμματικό λόγο και αξιοπιστία, δίχως λαϊκισμό και τεχνητές εντάσεις. 

Με μια ισχυρή σοσιαλδημοκρατική πρόταση» για να καταλήξει: «Εύχομαι ειλικρινά οι εργασίες του Συνεδρίου σας να αποδώσουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα. Είμαστε εδώ να μελετήσουμε με ενδιαφέρον τα συμπεράσματά σας».


epirusblog.gr
5 of 5
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ απάντησε στον Τσίπρα μέσα στην… έδρα του -Είναι εμφανείς οι διαφορές μας
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 448400824310642551
item