Πρέβεζα: Η Πρέβεζα κρατά ζωντανό το έθιμο της Πρώτης Ανάστασης – Θα σπάσουν και φέτος τα μπότια στο Ιστορικό Κέντρο

Ζωντανό το έθιμο της Πρώτης Ανάστασης θα κρατήσει για ακόμα μία χρονιά ο Εμπορικός Σύλλογος του Ιστορικού Κέντρου Πρέβεζας.

Στην ανακοίνωση του για τις εκλογές που διεξήχθησαν χθες Τρίτη 12 Απριλίου, ο Σύλλογος ενημέρωσε τα μέλη του ότι την ίδια μέρα θα γίνουν και οι παραγγελίες για τα μπότια, γνωστοποιώντας έτσι ότι το έθιμο θα τηρηθεί και φέτος από τους καταστηματάρχες του Ιστορικού Κέντρου και του Σαϊτάν Παζάρ.

Το σπάσιμο των κανατιών μετά την πρώτη Ανάσταση το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου , αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα έθιμα της Πρέβεζας που αναβιώνει κάθε χρόνο στις γειτονιές της πόλης.

Συμβολίζει δε τη νίκη της ζωής ενάντια στον θάνατο και συνδέεται άρρηκτα με την Ανάσταση του Χριστού. 

Το έθιμο , κρατά από την τουρκοκρατία όταν  οι Πρεβεζιάνοι, έφτιαχναν μόνοι τους κροτίδες, για να κρατήσουν μακριά τους Τούρκους, τις άγιες μέρες του Πάσχα, ενώ διατηρείται ακέραιο μέχρι τις μέρες μας στο Σαϊτάν Παζάρι ,σε ολόκληρο το Ιστορικό Κέντρο αλλά και στις γειτονιές της πόλης δημιουργώντας ένα κλίμα χαράς και αισιοδοξίας και προσελκύοντας κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Η Πρέβεζα κρατά ζωντανό το έθιμο της Πρώτης Ανάστασης – Θα σπάσουν και φέτος τα μπότια στο Ιστορικό Κέντρο
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 948485865381263798
item