Τουρκία: Οργή κατά Μπάιντεν για τη γενοκτονία των Αρμενίων

«Επανάληψη του λάθους που έκανε το 2021» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάνει λόγο για «υποκρισία» ορισμένων δυτικών ηγετών.

Οπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε την έκφραση «Γενοκτονία των Αρμενίων» για τα γεγονότα του 1915 σε γραπτή του δήλωση χθες Κυριακή, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, γράφει η τουρκική ιστοσελίδα milliyet.com.tr.

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε αυτά τα γεγονότα ως «μία από τις μεγαλύτερες μαζικές φρικαλεότητες του 20ού αιώνα» προσθέτει η τουρκική ιστοσελίδα και συνεχίζει:

«Τιμούμε τη μνήμη του ενάμιση εκατομμυρίου Αρμενίων που εκτοπίστηκαν σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατο και θρηνούμε για την τραγική απώλεια τόσων πολλών ζωών» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία» μετά τον Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος χρησιμοποίησε την ίδια λέξη στη δήλωσή του το 1981.

Η τουρκική ιστοσελίδα παραθέτει την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επέτειο των 107 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων

tourkia-biden

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι οι δηλώσεις για τα «γεγονότα του 1915» δεν συνάδουν με τα ιστορικά γεγονότα και το διεθνές δίκαιο και δεν είναι έγκυρες».

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Δηλώσεις που είναι ασυμβίβαστες με τα ιστορικά γεγονότα και το διεθνές δίκαιο σχετικά με τα γεγονότα του 1915 δεν είναι έγκυρες. 

Αυτό περιλαμβάνει τη σημερινή (χθεσινή) ατυχή δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν, η οποία αποτελεί επανάληψη του λάθους που έκανε το 2021. Απορρίπτουμε τέτοιες δηλώσεις και αποφάσεις που διαστρεβλώνουν ιστορικά γεγονότα με πολιτικά κίνητρα και καταδικάζουμε όσους επιμένουν σε αυτό το λάθος. »

\Οι μονόπλευρες και επιλεκτικές προσεγγίσεις που δεν εξυπηρετούν άλλο σκοπό από το να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία είναι ηθικά προβληματικές και πολιτικά κακόβουλες.

Μια ανθρωπιστική και ευσυνείδητη στάση απαιτεί να θυμόμαστε όλα τα δεινά που βιώθηκαν εκείνη την εποχή, ανεξάρτητα από εθνοτικές ή θρησκευτικές διακρίσεις. »

Η Τουρκία τιμά με σεβασμό τα δεινά όλου του οθωμανικού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των Αρμενίων. Απορρίπτουμε τις προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί αυτός ο πόνος ως πολιτικό υλικό. 

Η Τουρκία είναι της γνώμης ότι αμφιλεγόμενες περίοδοι της ιστορίας, όπως τα γεγονότα του 1915, πρέπει να διερευνηθούν χωρίς προκαταλήψεις, εντός του πλαισίου των επιστημονικών και νομικών αρχών, και να επιτευχθεί μια δίκαιη μνήμη. 

Με αυτή την αντίληψη, η Τουρκία πρότεινε τη σύσταση Μικτής Ιστορικής Επιτροπής και άνοιξε τα αρχεία της. »

Η Τουρκία προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επικρατήσουν στην περιοχή της και στον κόσμο και το πνεύμα συνεργασίας έρχεται στο προσκήνιο. Η πρωτοβουλία εξομάλυνσης που ξεκίνησε με την Αρμενία είναι μια άλλη εκδήλωση αυτής της κατανόησης».


epirusblog.gr
5 of 5
Τουρκία: Οργή κατά Μπάιντεν για τη γενοκτονία των Αρμενίων
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 2861140649607058410
item